Parasport etikett: amit tudni kell!

Share

Sokszínű világban élünk. Mivel a Magyarországon több mint 200.000 fogyatékkal élő ember él, jó eséllyel van fogyatékkal élő sportoló a közösségedben. A sport világa úgy fejlődik, hogy egyre több fogyatékkal élő sportolót is bevonz, egyre fontosabbá válik, hogy mindannyian megtanuljuk a fogyatékkal élők, a parasport etikettjét.

A cikk célja, hogy segítsen egy pozitívabb és befogadóbb sportkörnyezet megteremtésében, egyszerű ajánlásaival irányt mutat, hogy miként lehet a legjobban együttműködni a fogyatékkal élőkkel és támogatni őket.

Általános szempontok a parasport világához

Használjon személyközpontú nyelvezetet, a sportolót helyezze előtérbe.

Javasolt szóhasználatKerülendő kifejezések
Fogyatékkal élő sportolóFogyatékos sportoló
Kerekesszéket használó sportolóKerekesszékhez kötött sportoló
Értelmi- vagy kognitív fogyatékossággal
élő sportoló
Speciális, szellemi fogyatékos,
lassú vagy egyszerű személy
Sclerosis multiplex-es sportolóSclerosis multiplexben szenvedő sportoló
Mentális egészségi diagnózissal rendelkező sportolóMentálisan beteg vagy őrült
Vak vagy gyengénlátóLátássérült
Süket vagy nagyothallóHallássérült

Ne feltételezzük

Kérdezd meg, hogyan tudsz segíteni, ahelyett, hogy feltételezésekbe bocsátkozol arról, hogy egy sportoló mit tud és mit nem. Kerülje a késztetést, hogy egyszerűen csak azért segítsen, hogy felgyorsítsa a folyamatokat. Ehelyett inkább szánjon plusz időt a sportolónak a felszerelés beállítására vagy a készségfejlesztés befejezésére. Néhány sportolónak több időre lehet szüksége a gondolkodáshoz vagy a beszédhez, ezért legyen türelmes, amikor válaszra vár.

Ne hagyja figyelmen kívül

Szánjon időt arra, hogy megismerje a sportolót és azt, hogy a fogyatékossága hogyan befolyásolhatja a sportban való részvételét, és ezek szerint végezzen megfelelő és ésszerű módosításokat.

Kérdezze meg, mielőtt megmozdítja vagy megérinti a felszerelést

Értse meg, hogy a sportoló parasport során is használt adaptív felszerelései, például a kerekesszék, a járókeret vagy a bot a személyes terének részét képezik. Csak kérésre állítsa át a felszerelést, mivel a váratlan elmozdulások miatt a sportoló kibillenhet az egyensúlyából, sérülést okozhat.

Kommunikációs ajánlások

Javasolt

  • A szokásos beszédmódját használva beszéljen közvetlenül a sportolóhoz. Csak akkor beszéljen hangosabban vagy lassabban, ha a sportoló ezt kéri.
  • Beszéd közben nézzen a sportoló szemébe, és igyekezzen elkerülni, hogy eltakarja a száját vagy rágjon valamit, hogy a siket vagy nagyothalló személyek jól láthassák az Ön ajakmozgásait.
  • Ha kerekesszéket használó vagy alacsony termetű sportolóhoz beszél, akkor ezt a sportolóval egy magasságban (pl. leülvea, leguggolva) tegye.
  • Biztosítson extra időt a kognitív vagy szellemi fogyatékossággal élő sportolóknak a gondolatok megfogalmazására és a mondatok befejezésére. Próbáljon meg nem közbeszólni, és ne adjon szavakat a sportolók szájába, mivel ez tovább késleltetheti a feldolgozási időt. Ehelyett fontolja meg, hogyan tegyen fel olyan kérdéseket, amelyek csak igen/nem válaszokat igényelnek.
  • Ha vak vagy gyengén látó sportolóval beszélget, mutakozzon be, hogy egyből tudja, hogy kivel beszél. A beszélgetés befejezése előtt tudassa velük, hogy távozik, és hogy ki fogja őket legközelebb vezetni, vagy hogy mikor számíthatnak a visszatérésére.

Parasport során kerülendő

  • Ne féljen megkérni egy beszédhibás sportolót, hogy ismételje meg a mondanivalóját, ha nehezen hallotta vagy nem értette.
  • Túlságosan felfújni az adaptív sportoló sikereit. Bár a PR-időket vagy más, célhoz kapcsolódó sikereket ugyanúgy meg kell ünnepelni, mint bármely más sportoló esetében, az adaptív sportolók eredményeinek túlhangsúlyozása azt a benyomást kelti, hogy az elvárások eleve nem voltak magasak.

Edzői praktikák

  • Edzés előtt szánjon időt arra, hogy körülnézzen a létesítményében, és győződjön meg arról, hogy nincsenek fizikai akadályok.
  • Tájékozódjon, hogy közel van-e a helyszínhez a parkolás? Van elegendő mozgássérült parkolóhely?
  • Mindenki számára hozzáférhetőek a területek anélkül, hogy lépcsőkön, sűrű füvön stb. kellene közlekedni?
  • Elég szélesek a folyosók a kerekesszékek számára?
  • A létesítmény rendezett és akadálymentes?
  • A felszerelési területek vagy a mosdók, mellékhelységek úgy vannak-e kiépítve, hogy mindenki számára hozzáférhetőek legyenek?
  • Minden parasportolóval szemben is ugyanazokat az elvárásokat támassza, mint bármely más sportolóval szemben a programjában. Ez azt jelenti, hogy megköveteli tőlük, hogy időben jelenjenek meg, a legjobb tudásuk szerint vegyenek részt a teljes órán stb. Bár módosításokat lehet tenni, a hangsúlyt a függetlenségre és a befogadásra kell helyezni.
  • Ne féljen kipróbálni a különböző változtatásokat, hogy megtalálja azt, amelyik a legjobban működik az adott parasportoló számára. A tevékenység megkezdése előtt kérdezze meg a sportolót, hogy mire van szüksége és mit szeretne, és a folyamat során folyamatosan tartsa fenn a párbeszédet a sportolóval.
  • Tervezzen több szünetet, ha az állóképesség eleinte problémát jelent, fontolja meg a csendesebb edzési területeket vagy napszakokat, ha a sportoló könnyen túlstimulálható stb.
  • Biztosítsa, hogy a megfelelő adaptív felszerelés rendelkezésre álljon, hogy a megfelelő időben megkezdhetők legyenek az edzések.
  • Engedje meg a sportolóknak, hogy a céljaiknak megfelelő készségfejlesztés biztosításával maguk válasszák ki a kihívást.
  • Vegye fontolóra az univerzális tervezésű edzői gyakorlatok alkalmazását, ahol ez megfelelő.
  • Egyetemes tervezés: az edzést tervezze meg úgy (az összes igény és képesség előzetes figyelembevételével), hogy mindenki részt vehessen benne,.

Ha időt szán a fogyatékossággal és az általános etikettel kapcsolatos ismeretekre, az nagyszerű első lépés a pozitív és befogadó környezet megteremtéséhez. A fenti szempontok segíthetnek abban, hogy az alapokat biztosítsa. A parasportolók igényeinek és kommunikációs preferenciáiknak a megismerése lehetővé teszi, hogy mindenki számára pozitív élményt teremtsen az edzésmunka.

hirdetés

Az írás a „Disabled Sports USA (Move United)” ajánlásainak felhasználásával készült.