Talpi bőnye gyulladása (Plantar fasciitis) – sportsérülésekről röviden

Share

A talpi bőnye (plantar fascia) gyulladás lényege

A plantar fascia gyulladása, amely a kötőszövet lapos sávja, amely a sarokcsont tövétől a lábujjak felé halad, és a talp stabilitását biztosítja. A talpi bőnye gyulladás (plantar fasciitis) leggyakoribb kezdeti tünete a sarok alján érzett fájdalom, amit általában az ágyból reggel történő felkelésnél az első lépéskor, vagy a gyaloglás vagy futás utáni pihenés utáni újbóli járáskor érezhető. A talpi bőnye gyulladás fájdalma – ha tartósan fennáll, szinte folyamatosan érezhető, amikor sétál, fut vagy ugrál.

Bár a fájdalom többnyire a sarok alján érezhető, a lábfej teljes talpi területére is sugározhat a lábujjak felé. A talpi bőnye gyulladás általában nem jár zsibbadással vagy bizsergéssel. Nyomásérzékenység a sarok talpi felszínén, ujjbegynyi területen, itt kis duzzanat vagy a talpi bőnye keményebb tapintatú része is észlelhető.

A talpi bőnye anatómiája

A talpi bőnye mélyen a bőr alatt elhelyezkedő sűrű szövetszalagokból áll, amelyek legyezőszerűen húzódnak a sarokcsonttól a lábujjakig. Ha a lábujjait és a lábfejét a feje felé húzza, érezni fogja, hogy ez a szövet megfeszül.

Mi okozza?

A talpi bőnye gyulladást feltehetően a plantar fascia feszes szalagjainak ismétlődő megnyúlása okozza, ami a saroktól kiindulva mikrorepedéseket eredményez ezekben a szalagokban. Mivel ezek a szakadások általában nem egyetlen traumás esemény következtében keletkeznek, nem váltanak ki azonnali gyógyulási reakciót. Így egy krónikus irritációs vagy gyulladásos folyamat kezdődik, amely a fizikai aktivitással fokozódik. A hirtelen súlygyarapodás is fokozhatja az egyébként normális állapotú talpi bőnye túlterhelését. A feszes talpi bőnye rendszeres fizikai terhelés alatti húzódása a sarokcsonton, annak csúcsán csontsarkantyú kialakulásához vezethet, a talpi bőnye szövetének eredési helyén. Ez a csontsarkantyú önmagában nem a fájdalom oka, hanem inkább a csonton az eddig is feszes szövet további feszülése által okozott krónikus gyulladásos folyamat mechanikai következménye.

Megelőzésének lehetőségei

 • Sportolás előtt mindig jól melegítsen be és nyújtson.
 • A sporttevékenységekhez viseljen jó lábtartást biztosító sportcipőt.
 • Tartsa erősen a lábfej és a boka izmait, hogy megtámassza a boltozatot.
 • Gyors súlygyarapodás után ne próbálkozzon fogyás céljából a futással. Először sétáljon, és nyújtsa a lábfej és a vádli izmait, hogy futás előtt kondicionálódjon a teste. Kerülje az olyan tevékenységeket, amelyek sarokfájdalmat okoznak.

Kezelésének alapelvei

A műtét ritkán szükséges a talpi bőnye gyulladásának kezelésére. A fájdalom és a tünetek csökkentése érdekében a következőket teheti:

 • A sarok és a boltozat tape-el való ragasztása. Egyedi cipőbetétekre lehet szükség a boltozat és a sarok még jobb alátámasztására.
 • Nyújtógyakorlatok végzésével növelje a talpi bőnye és a vádli izmainak rugalmasságát. A feszes vádliizmok növelik a plantar fascia terhelését, és hajlamosítanak a plantar fasciitisre.
 • Masszírozza a talpi bőnyét úgy, hogy a lábát egy 8-10 cm átmérőjű, kerek, csőszerű tárgyon görgeti. Akár egy egyszerű sodrófa is tökéletes erre a célra.
 • Erősítse a lábfej és a boka boltozatot tartó izmait. Ennek egyik módja, hogy a lábujjaival összegyűr egy kéztörlőt, vagy a lábujjaival egy konzervdobozzal súlyozott törölközőt húz a padlón.
 • Nyújtás előtt alaposan melegítsen be. A hideg szövetek nem tudnak olyan hatékonyan nyúlni, ezért a nyújtásra egy forró zuhany utáni vagy az edzés végi idő kitűnő alkalom.
 • Használjon jeget a gyógyulás elősegítésére és a fájdalom enyhítésére. A nyújtások után és a nap folyamán a maximális érzékenység helyén többször is jegelje a sarkát 20-30 percre, ezzel csökkentheti a gyulladást, amely egy erőteljes edzés vagy egy hosszan tartó gyaloglás vagy hosszabb álló tevékenység utáni nap után érezhető.
 • Fontolja meg a gyulladáscsökkentő tabletták (pl. aszpirin, ibuprofen stb.) alkalmazását. Ezek a gyógyszerek csökkenthetik a talpi bőnye gyulladását, és így enyhíthetik a tüneteket.
 • Próbálja ki az éjszakai sínt. Ezek az orvos által felírt eszközök 90 fokban behajlítva tartják a lábfejet a tipikus, alvás közben előforduló, lefelé mutató lábujjakkal jellemezhető nyugalmi lábhelyzet helyett. A sín viselése enyhítheti a reggeli első lépéskor jelentkező fájdalmat.
 • Masszírozza a sarkat sportkrémmel, ami enyhítheti a tüneteket. Különféle manuálterápiás kezelések is végezhetők.
 • Műtéti kezelés 9-12 hónapos eredménytelen konzervatív kezelés után javasolt.
hirdetés

A cikk tájékoztató jellegű, kizárólag tájékoztatási célokat szolgál. Nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot és kezelést, nem alkalmas diagnózis és kezelési terv illetve prognózis felállítására.

A cikkhez felhasznált források

 • Fejezetek a sportorvoslásból (kézirat, szerkesztő: Prof. Dr. Berkes István);
 • Amit a sportolók sérülésekről és betegségeiről tudni kell (szerkesztő: Prof. Dr. Berkes István és Halasi Tamás);
 • American Orthopaedic Society for Sports Medicine.