Honnan tudhatjuk, hogy gyermekünk edzője egy bántalmazó

Share

Az írás nem azokról az edzőkről szól, akik következetesek de kemények, vagy akik sokat követelnek a gyerekeinktől. Szeretem azokat az edzőket! Az ilyen edzők és a gyermekeink érdekében a sajnos még számos helyen tapasztalható bántalmazó edzői magatartást nem szabad tolerálni és nem szabad elfordítani a fejünket!

Az egyik legnehezebb helyzet, amivel szülőként szembesülhetünk az, amikor gyermekünk bántalmazó edzőjével állunk szemben. Ismerve a bántalmazásra és a személyiségzavarokra vonatkozó statisztikákat, az a személy, aki gyermekünk sportteljesítményének fejlődéséért és sportolói előmeneteléért felelős, nagyon is elképzelhető, hogy e kategóriába tartozik. A tipikus „iskolai zaklatókkal” ellentétben azonban az edzői, tanári vagy akár szülői szerepbe bújt bántalmazók nehezebben ismerhetők fel.

Sajnos sok szülő még csak észre sem veszi, hogy gyermeke edzője bántalmazza a gyermekét. Ehelyett bíznak az edzői pozícióban, és tévesen úgy vélik, hogy az edző nem is átlagosan, hanem egyenesen kitűnően végzi a dolgát, ha durva és addig kínozza a gyereket, amíg az célt nem ér. Ezt a forgatókönyvet figyelembe véve nyilvánvaló, hogy az ifjúsági sportban történő bántalmazás súlyos következményekkel járhat. Képzeljen el egy gyermeket, akit nem csak bántalmaznak, hanem a számára sokat jelentő felnőttek is támogatják ezt a bántalmazást. Ha Ön szülő, és nehezére esik ezt olvasni, kérjük, azért olvassa tovább. Az edző általi bántalmazás befolyásolhatja gyermeke egészségét, általános közérzetét és a sportág iránti érdeklődését. A megfélemlítésnek számos negatív hatása van. Valójában sok gyerek hagyta már abba a sportot, amelyet valaha szeretett, egyszerűen azért, mert az edző durva, bántalmazó volt. Ezért fontos különbséget tenni a kemény edző és a durva vagy bántalmazó edző között.

Íme hat jel, melyek arra utalnak, hogy gyermekét bántalmazzák – jelen esetben egy edző.

Hogyan különböztessük meg a kemény edzőket a bántalmazó edzőktől?

Ha hallotta már róla beszélni a gyermekét, akkor esetleg már eltűnődhetett azon, hogy az edzője bántalmazza-e. Ha még nem hallotta, kérem, hallgassa meg! De honnan tudjuk, hogy egy bántalmazó edzővel van-e dolgunk, vagy csak határozottan lép fel, mert azt akarja, hogy gyermekünk sikeres legyen? A jelenlegi „nárcisztikus korszakunkban”, amelyben az Y generációt „elpuhultnak” tartják, túlságosan könnyű az edző határozott magatartásán átsiklani. Azoknak a szülőknek, akik gyakran töltik idejüket YouTube-os videónézéssel és nem teszik fel a szükséges kérdéseket, bár néha meglehetősen alaposak, könnyen elkerülheti a figyelmét a gyermekeikkel szembeni súlyos bántalmazás. Ez csak az egyik módja annak, ahogyan a bántalmazás kihat a családra.

Noha nehéznek tűnik különbséget tenni, vannak egyértelmű jelek, amelyek megkülönböztetik a „kemény” edzőt a bántalmazó edzőtől. Íme hat jel, ami segíthet.

Verbálisan bántalmazza gyermekét

A mások előtti verbális megalázás a verbális bántalmazás egyértelmű formája. A bántalmazó edzők például megszégyenítik a gyermeket mások előtt. Rendszeresen kiabál, szitkozódik vagy üvöltözik, esetleg sértő módon viccelődik gyermekünk kárára.

A verbálisan bántalmazó edzők rosszindulatú megjegyzésekkel vagy igazságtalan kritikával illetik a gyermek képességeit vagy játékteljesítményét.

Miközben egy kemény edzőre a konstruktív kritika és az iránymutatás jellemző. Lehet, hogy szigorú hangon fogalmazza meg, de a szavak soha nem sértőek vagy bántóak. És a lehető legtöbbször négyszemközt teszi ezt, hogy ne szégyenítse meg a gyermeket.

 A gyermek és más játékosok rendszeres megfélemlítése

Ha gyermekünk edzője rendszeresen megfélemlíti gyermekünket (vagy más játékosokat), ez szintén a bántalmazás jele. A megfélemlítő magatartás jelentheti például a gyermek súlyos következményekkel való megfenyegetését, mely a gyermek felett gyakorolt hatalom és irányítás megőrzésének módszere. Ilyenek lehetnek a fenyegető gesztusok, ordítozások vagy fizikai bántalmazással történő fenyegetőzés is, ha hibát követ el.

Lánygyermek esetén a bántalmazás nem feltétlenül nyilvánvaló, de ugyanolyan káros vagy még rosszabb is lehet. A négyszemközt tett megfélemlítő megjegyzések ugyanolyan károsak lehetnek, mint a pályán elhangzóak. Hasonlóképpen, a női edzőknek is lehetnek ugyan kevésbé nyilvánvaló, de nem kevésbé bántalmazó módszereik a játékosok manipulálására.

A gyermek képességeinek vagy csapat iránti elkötelezettségének a megkérdőjelezése

A bántalmazó edzők úgy is gyakorolhatják az irányítást a gyermek felett, hogy megkérdőjelezik a gyermek csapat iránti elkötelezettségét. A bántalmazó edzők gyakran gúnyolódnak a játékoson, vagy megkérdőjelezik, lekicsinylik a játékos képességeit. Ez történhet négyszemközt vagy mások előtt. A bántalmazó edzők másokat hibáztatnak egy meccs elvesztéséért vagy a játékban elkövetett hibákért, miközben azzal dicsekednek, hogy a jó eredmények az edzői képességeiknek köszönhetőek. Ha ismerős Önnek a felelősségáthárítás, figyeljen erre.

Az edzők megkérdőjelezhetik gyermekének csapat iránti elkötelezettségét, ha a gyermek iskolai vagy családi kötelezettségek miatt hiányzik az edzésről. Lehet, hogy szimpatikusnak találja azt az edzőt, aki a csapatot helyezi mindenek elé és a legnagyobb elkötelezettséget követeli meg. De tartsa szem előtt, hogy az ilyen edzőnek az sem elég, ha a gyermek hosszú órákat tölt edzéssel és személyes idejét áldozza fel. Egy bántalmazó edzőnél nem feltétlenül számítanak a körülmények, csak az, hogy ő továbbra is kizárólagos irányítói helyzetben maradhasson.

A gyermek sikerének aláásása vagy akadályozása

Az edzők alááshatják vagy akadályozhatják a gyermek sikerét. Ez különösen gyakori a bántalmazó edzők között, akik irreális célokat vagy irányelveket állítanak fel a csapatuk számára. Ezzel növelik a kudarc esélyét. Sőt, ez a fajta edző kispadra is ültetheti a gyermeket, ha tudja, hogy játékosfigyelő jön, vagy ha sok családtagja van kint a meccsen.

Ezek az edzők olyan hibákért büntetik a játékosokat, amelyeket nem is ők követtek el, vagy múltbeli hibákat hoznak fel annak érdekében, hogy a játékidő csökkentéséért áthárítsák a felelősséget. Lehetetlenné tehetik, hogy gyermeke magasabb szintű csapatba jusson a szervezeten belül.

Ennek a viselkedésnek a megértéséhez kissé ismerni kell egyes személyiségzavar fogalmakat. Az olyan betegségek, mint például a nárcisztikus személyiségzavar, ami az emberek kb. 10-15%-ánál fordul elő, nehezen érthetők meg. Bármennyire is próbálja megérteni, mit csinál gyermeke edzője, ez elkerülheti a figyelmét. Ennek oka gyakran az, hogy a személyiségzavarokkal nem rendelkező emberek másképp gondolkodnak. Egészséges személyiséggel az emberek ismerik az empátiát és az együttérzést. Az empátia hiánya egy másik felnőttnél, különösen egy edzőnél, nem összeegyeztethető az olyan szülő gondolkodásmódjával, aki átérzi az empátia érzését. Míg az egészséges emberek bűntudatot és bűnbánatot éreznek, az ilyen személyiségzavarokkal küzdők nem tapasztalják meg ezeket az érzéseket, következésképpen nem érzik magukat rosszul, amikor gyermeket bántalmaznak.

Szidja a többi edző előtt a gyermekét

Ha gyermeke edzője szidja a gyermekét más edzők előtt, vagy pletykákat terjeszt, tartsa nyitva a szemét. A bántalmazók gyakran nagyon messzire mennek, hogy másokat rossz színben tüntessenek fel. Ennek eredményeként pletykálkodnak, vagy pletykákat terjesztenek gyermeke teljesítményéről, képességeiről, a sportban való jövőjéről és az Ön nevelési módszeréről. A cél az, hogy aláássa a gyermek sikerét, és fenntartsa a helyzet irányítását, különösen, ha Ön jelentette az edző viselkedését vagy beszélt vele róla.

Ne várja el, hogy egy ilyen edző megváltozik, ha szembesül a viselkedésével. Ehelyett, ha személyiségzavarral küzd, a panasz csak felerősíti viselkedését, ezt a folyamatot lejárató kampánynak nevezik.

Gyermeke vagy családja elszigetelése

A bántalmazó edzők társadalmilag kizárhatják a gyermekét vagy a családját a sportközösségükből. Lehagyják Önöket a meghívó listákról, és kihagyják a csapat kirándulásaiból, vacsoráiról vagy találkozóiról. Lehet, hogy úgy ütemezik az edzések vagy más események időpontját, amikor tudják, hogy Önöknek más elfoglaltsága is van akkor. És odáig is elmehetnek, hogy megtagadják a gyermek meccseken vagy rendezvényeken való részvételét.

A bántalmazó magatartás felismerése

Sokat hallunk a társak közötti bántalmazásról, de az edzők, tanárok vagy akár a szülők is lehetnek bántalmazók. Valójában a hatalmi helyzetben lévő felnőttek, mint például az edzők általi bántalmazás sokkal károsabb lehet. Kihez fordulhat egy gyermek? Ha a szülei hisznek az edzőinek, kivel beszélhet?

Ha gyermekének ezen bántalmazások valamelyikét kell átélnie, fontos felismerni, hogy az ilyen típusú bántalmazás, bár gyakori, nem normális része az ifjúsági sportnak.

Az ismétlődő sértegetés, kizsákmányolás, gúnyolódás, fizikai bántalmazás és más olyan tevékenységek, amelyek újra és újra megalázzák a játékosokat, nem csak tisztességtelenek és helytelenek, hanem végül súlyos következményekkel is járnak.

Tanítsa meg gyermekének, hogyan ismerje fel a bántalmazást

Segítsen gyermekének megtanulni felismerni a bántalmazást, hogy ne hibáztassa magát valaki más viselkedéséért. Emlékeztesse rá, hogy a bántalmazás nem azt jelenti, hogy valami baj van vele, vagy hogy soha nem lesz jó játékos. Mondja el, hogy a bántalmazás kizárólag a bántalmazó választása.

Nem tudjuk túlbecsülni ennek fontosságát. Ha gyermekét bántalmazzák, akkor lehet, hogy újra és újra el kell mondania neki, hogy ez nem helyes. Az a gyermek, akinek azt tanították, hogy tisztelje a tekintélyt, nagyon nehéz lehet megbirkóznia azzal a helyzettel, hogy egy olyan felnőtt van az életében, akit nem érdeklik az ő érdekei. Más módon is káros lehet érzelmileg, mivel a felnőtt általi bántalmazásnak kitett gyermekek azt tanulják meg, hogy a világ nem biztonságos, még azoknak sem, akik tisztelik a tekintélyt.

Szánjon időt arra, hogy megtanítsa gyermekének a különbséget a bántalmazás és a normális konfliktus között.

A bántalmazás szülők általi felismerésének fontossága

Nagyon fontos, hogy a szülők tartsák nyitva a szemüket, hogy felismerjék gyermekeik edzők vagy tanárok általi megfélemlítését. A szülők gyermekeik támogatói, és enélkül a gyermekeknek egyedül kellene megvédeniük magukat egy olyan világban, ahol ők még nagyon kiszolgáltatottak. Szülőként szánjon egy kis időt arra, hogy megismerje azokat a meglepő bántalmazó módszereket, amelyekről a szülők nem is tudnak.

Ha a gyermekét bántalmazzák

Ha gyermekét bántalmazza az edzője, Ön esetleg tétovázhat, hogy tegyen-e valamit. Félhet attól, hogy ha tesz valamit, az megnehezíti gyermeke életét. A gyermekének azonban Önre van szüksége ahhoz, hogy kiálljon azért, ami helyes. Ha aggódik, próbáljon meg találni másokat, akik hasonló helyzetben vannak. Még ha egyedül is van, vannak lehetőségek. Fontolja meg, hogy panaszt tesz a sportág szervezőinél vagy igazgatóinál. És még akkor is, ha gyermeke (nyilvánvaló okokból) otthagyta a sportágat, ne feledje, hogy a panasz benyújtása megakadályozhatja, hogy ez az edző egy másik gyermeket bántalmazzon.

Ezenkívül próbálja meg helyesen megítélni a helyzetet, de tegyen lépéseket gyermeke önértékelésének (a bántalmazás megelőzése) és egészségének védelme érdekében.

Egészségügyi szakembereknek szóló információk

Tudjuk, hogy sok alapellátási látogatásnak semmi köze sincs az asszisztensnek megadott tünetekhez, és jó alkalom a gyermekek életében jelenlévő pszichoszociális stresszfaktorok megismerésére. Egy olyan tanulmány szerint, amely a háziorvosok szerepét vizsgálta a bántalmazások értékelésében, a fiatalok örömmel fogadnák, ha a háziorvosok támogatnák őket a bántalmazásokkal szemben. A szülők számára ez azt jelenti, hogy a gyermek néha örömmel fogadja a lehetőséget, hogy beszéljen a háziorvosával, és hasznos lehet időpontot egyeztetni a háziorvossal, ha otthon nem tudják megbeszélni a dolgokat.

Tanácsaink összefoglalva

Fontos, hogy a szülők figyeljék, nem bántalmazza-e az edző a gyermeküket. Bizonyos esetekben nehéz lehet megkülönböztetni a határozott fellépésű edzőt (aki a gyermeke érdekeit tartja szem előtt) a bántalmazó edzőtől. Sajnos túl sok olyan edző van, aki bántalmazást követ el és ha nem figyelünk igazán, könnyen elkerülik a figyelmünket.

Győződjön meg arról, hogy ismeri az edzők és más felnőttek által elkövetett bántalmazás jeleit. Tanítsa meg gyermekének, hogy ő is felismerje ezeket. A legfontosabb, hogy hallgassa meg gyermekét, ha az edzővel kapcsolatban panaszkodik, akkor is, ha úgy gondolja, hogy nincs semmi a hátterében. A gyermekek számára valójában nagyon nehéz felhozni ezeket a dolgokat, és ha gyermeke megtette, akkor érdemes alaposan utánajárni.

Ha bebizonyosodik, hogy az edző tényleg bántalmazza a gyermekét, gondosan mérlegelje döntéseit. Lehet, hogy habozik felkavarni az állóvizet, de mérlegelje gondosan a probléma kezelésének a valódi családi problémához viszonyított következményeit; gyermeke véglegesen elveszítheti érdeklődését egy olyan sportág iránt, amelyet valaha élvezett.

Végezzen egy kis kutatást. Ha más családoknak is hasonló aggodalmaik vannak, együtt könnyebb. Azonban még akkor is, ha Ön az egyetlen, ha kiáll a gyermekéért, nem csak tudatja gyermekével, hogy a szülei készek küzdeni érte, hanem más gyermekeket is megóvhat a hasonló bántalmazástól. Ne feledje, hogy a pszichológiai és érzelmi bántalmazás ugyanolyan rossz, mint a testi bántalmazás, és bizonyos értelemben nehezebb is feldolgozni. A zúzódások és a törött csontok meggyógyulnak, de a gyermek lelkének gyógyulása évekig vagy évtizedekig is eltarthat. Utolsó jótanácsként, szánjon egy percet arra, hogy megismerje a bántalmazás megelőzésének módjait, függetlenül attól, hogy az milyen környezetben fordul elő.

Ha érdekli a SPORTSZÜLŐK témakör (edzői-, szülői viselkedés, sérülések, táplálkozás, sportpszichológia, gyermekbántalmazás megelőzése stb.), ha fontosnak tartja, hogy beszéljünk ezekről, lépjen be a SPORTSZÜLŐK Facebook csoportunkba (kattintson erre a szövegre)!

Az eredetileg angol nyelven megjelent cikk szerzője partnerünk, Sherri Gordon, a „Bullying Prevention Advocate” csapat alapítója írta!