Vírusos bőrfertőzések – sportolói betegségekről röviden

Share

A bőr vírusos fertőzései gyakran fordulnak elő a sportolóknál. A túlzott izzadás, a szoros ruházat és a gyakori bőr-bőr kapcsolat hozzájárulhat a fertőzés kialakulásához. Mivel számos ilyen betegség potenciálisan fertőző lehet más sportolókra is, a gyors diagnózis és a kezelés mihamarabbi megkezdése fontos a csapattársakra vagy ellenfelekre való átterjedés megelőzése érdekében. Bár a legtöbb elváltozás kezelés nélkül is megszűnik, a sportolóknak gyakran szükségük van terápiára, tekintettel arra, hogy ha az állapotot kezeletlenül hagyják, a betegség nagy valószínűséggel átterjed másokra. Ezen túlmenően a fertőzés terjedésének csökkentése érdekében a nagyobb sportszervezetek olyan irányelveket fogalmaztak meg, amelyek a versenyen való részvétel engedélyezése előtt megkövetelik az elváltozás(ok) kezelését és a gyógyultság igazolását.

Szemölcsök (Verruca Vulgaris)

A szemölcsök leggyakrabban a kezeket és a lábakat érintik, és a humán papillómavírus egy törzse okozza. A vírus a bőrön keletkezett repedéseken keresztül is bejuthat, mint például egy horzsolás esetén. A szemölcs a bőr felszíni rétegét (a bazális réteget) fertőzi meg, és nem jut el a mélyebb rétegekbe. A szemölcsök általában 4-6 hónapon keresztül növekednek. Terjedhetnek a vírussal való közvetlen érintkezés vagy a vírussal érintkezésbe került tárggyal (pl. a birkózószőnyeggel) való érintkezés útján. Ha békén hagyják, a szemölcsök többsége körülbelül 2 év múlva megszűnik.

A szemölcsök kezelése a közvetlen elpusztításra vagy a sebészi eltávolításra összpontosít. A vírus aktívan szaporodik az elváltozás alján, ezért a kezelés megkezdése előtt szükség lehet a felszíni rétegek eltávolítására, hogy a gyógyszer felszívódás sikeressége javuljon.

A szemölcsök nem teszik szükségessé a sportolók játékban való korlátozását. A versenyzés során azonban az elváltozásokat le kell fedni.

Herpesz (Herpes simplex)

A herpes simplex vírust (HSV) két törzsbe sorolják: Az 1-es és a 2-es típusba. A HSV-1 általában a száj körüli elváltozásokkal jár. Az elváltozások gyermekkorban nagyon gyakoriak. Esetenként az elváltozások tünetmentesek, bár nagyon fájdalmasak lehetnek, és jelentős nehézséget okozhatnak az evésben. A kezdeti fertőzés gyakran a vírussal való érintkezés után 1-3 héttel jelentkezik. Az első fertőzés idején az illető lehet lázas, jelentkezhet fejfájás és izomfájdalom, és rosszul is érezheti magát. A kezdeti fertőzés után a vírus szunnyad az arc idegrendszerében, és az élet későbbi szakaszában reaktiválódhat. A reaktiválódás gyakran fizikai vagy érzelmi stressz, ultraibolya fény vagy láz (immunrendszeri stressz) hatására következik be. A visszatérő fertőzések során a sportoló általában nem érzi magát betegnek.

A fertőzés apró hólyagok (ún. hólyagocskák) formájában jelenik meg, tiszta folyadékkal és bőrpírral. Gyakran előfordul, hogy a bőrelváltozások előtt a fertőzött személy bizsergő vagy égő érzésre emlékszik azon a helyen, ahol a fertőzés megtelepedett. A hólyagocskás stádium után az elváltozás fájdalmas fekélyt képezhet. Végül az elváltozások elszarusodnak és kiszáradnak, majd 3-5 nap múlva maguktól feloldódnak. Általánosan elfogadott, hogy a nagy dózisú vírusellenes gyógyszerek, mint például az aciklovir vagy a valaciklovir segíthetnek az elváltozások feloldásában. Bizonyos esetekben ugyanannak a gyógyszernek a tartós, alacsonyabb dózisú alkalmazása potenciálisan segíthet megelőzni a fertőzés kiújulását.

A fertőzés annyira gyakori a birkózóknál, hogy a sportolók ezen alcsoportjában előforduló HSV-fertőzésnek sajátos nevet adtak: herpes gladiatorum. A rögbijátékosoknál a HSV-fertőzést scrum pox néven ismerik. Felmérések szerint a junior birkózók 7,6%-a és az ifjúsági birkózók 2,6%-a fertőződik meg évente legalább egyszer a betegséggel.

A nemzetközi szövetség irányelveket állapított meg a kezelésre és a sportolók játékba való visszatérésére vonatkozó szabályokat. A HSV-vel fertőzött birkózóknak 72 órán keresztül mentesnek kell lenniük a fertőzés jeleitől (láz, izomfájdalom, rossz közérzet), és 72 órán keresztül nem lehetnek új elváltozások; minden elváltozásnak száraznak kell lennie, és a sportolót legalább 120 órán keresztül szájon át szájon át szedett vírusellenes gyógyszerekkel kell kezelni, mielőtt az edzésre vagy versenyre engedik. Emiatt sok, ebben az állapotban lévő sportoló inkább folytatja a vírusellenes szerekkel történő megelőző kezelést a szezon során.

Bárányhimlő (Varicella)

A varicella közismertebb nevén bárányhimlő a Herpesviridae víruscsaládba tartozik. Mivel genetikailag hasonlít a HSV-1 és HSV-2 vírusokra, hajlamos hasonló megjelenésű elváltozásokat produkálni. A vírus gyorsan szaporodhat és rövid idő alatt számos elváltozást okozhat. Az egész testet érintheti. A varicella elleni immunizáció bevezetése előtt nagyon gyakori gyermekkori fertőzés volt. Az elváltozások körülbelül 2 héttel a vírusnak való kitettség után jelennek meg. A bőrkiütés kiszámítható módon zajlik – először piros, lapos foltok, majd kiemelkedő foltok, majd kis hólyagok, végül hegesedés. Mivel a vírus olyan gyorsan szaporodik, lehetséges, hogy az elváltozások minden stádiumát egyszerre láthatjuk az adott személyen. A betegség rendkívül fertőző, és valószínűleg a kiütések megjelenése előtt 2 nappal kezdődően terjed a leghatékonyabban, egészen a kiütések megjelenését követő 7. napig. A legtöbb varicellával fertőzött gyermek állapota rövid időn belül javul, és nem maradandó hatású.

A varicella különösen veszélyes a terhes nőkre az első 5 hónapban a magzatkárosodás miatt. A felnőtteknél időnként súlyosabb betegség alakul ki, ami tüdőgyulladáshoz vagy agyi fertőzéshez vezet.

Övsömör (Herpes zoster)

Ha valaki egyszer már átesett a bárányhimlőn, általában védett a második fertőzéssel szemben. A vírus azonban szunnyadhat a test idegeiben, és stressz idején vagy időseknél újra felbukkanhat. Ezt a kiújulást herpesz zoster vagy gyakrabban övsömör néven ismerjük. Az övsömör egyetlen ideggyökérben tér vissza, és követi az ideg lefolyását. Sok esetben ez vörös kiütést eredményez, melyben apró hólyagok sorakoznak. Gyakran ez a nyakon, a mellkason vagy a hason látható. Súlyosabb kiújulás fordulhat elő az arc idegeiben. Az arc érintettsége esetén az arc izmainak bénulása léphet fel, ami általában átmeneti, de maradandó deformitást eredményezhet. Nemrég vált elérhetővé az övsömör elleni védőoltás, amely csökkentheti a kiújulás kockázatát.

Uszodaszemölcs (Molluscum contagiosum)

A Molluscum contagiosumot a Poxviridae családba tartozó vírus okozza. Fájdalommentes, dudoros kiütésként jelentkezik, több apró elváltozással. A vírussal való érintkezés után 1-6 hónapig is eltarthat, amíg az elváltozások kialakulnak. A dudorok gyakran gyöngyházfényűek, és a középpontjuk magába nyomottnak tűnik. A kiütésekhez legtöbbször nem társulnak tünetek. A fertőzés különösen gyakori a gyermekeknél, és általában a törzsükön, a combjukon vagy a felkarjukon jelentkezik. A gyermekek általában az elváltozásokkal való közvetlen érintkezés útján kapják meg a vírust. Felnőtteknél a betegség a nemi szervek területén jelentkezhet, és az állapotot gyakran szexuális úton terjedőnek tekintik. Leggyakrabban az elváltozások körülbelül 6-9 hónap alatt visszafejlődnek. Ha az elváltozások egyszeriek, akár 2 hónap alatt is megszűnhetnek. Ha kezeléseket javasolnak, azok az elváltozások közvetlen elpusztítására összpontosítanak, fagyasztással, kémiai úton történő elpusztítással vagy levágással. Vannak helyi krémek, amelyek szintén segíthetnek az elváltozások feloldásában, de az ezekkel való kezelés általában 1 hónapig is eltart, amíg az elváltozások eltűnnek.

Több sportszervezet is megköveteli, hogy az elváltozásokat valamilyen módon eltávolítsák, mielőtt engedélyezik a további versenyzést. A lokalizált vagy magányos elváltozásokat kötszerrel lehet befedni és leragasztani. Az eltávolítás után ajánlott, hogy a sportolót 24 órára távolítsák el a versenyzéstől.

hirdetés

Források: Allyson S. Howe írása valamint a „Sportsérülések ellátása” kézirat (szerkesztő: Prof. Dr. Berkes István)