Derék izomhúzódás, szakadás

Share

A felnőtt sportolók háti és derékfájdalmának gyakori oka izomhúzódás vagy szalagszakadás, ami serdülőknél ritkábban fordul elő. Hajlamosak ilyen húzódásra az alkatilag merev sportolók, leginkább azok, akiknél nagyon feszesek az ágyéki vagy a combhajlító izmok. Rossz edzésmódszer, helytelen emelési technika, hirtelen összehúzódások is okozhatnak izomhúzódást.

Tünetek

A sportoló háti vagy deréktáji fájdalomról panaszkodik, végtagba kisugárzó tünetek általában nem jelentkeznek. A fájdalom oldalra hajlásnál fokozódik. Lehet duzzanat, vérömleny a sérülés helyén. Jellemző tünet még a nyomásérzékenység és a kifejezett izomspazmus (görcsös, kemény tapintatú izom).

hirdetés


Helyszíni ellátás

Hirtelen kezdődő, erős fájdalmak esetén a sportterhelést azonnal abba kell hagyni, fekvés, fájdalomcsillapítás indokolt. A pontos diagnózis megállapítása orvosi feladat.

Orvosi tevékenység

Pontos diagnózis

Fizikális vizsgálat és ideggyógyászati szakvizsgálat mellett rtg-felvétel lehet szükséges, valamint ritkán egyéb képalkotó vizsgálatok (UH, CT, MRI).

Kezelés

A tüneteket általában pihenéssel, nem-szteroid gyulladáscsökkentő, izomlazító gyógyszerekkel és fizikoterápiás kezeléssel lehet megszűntetni. Ezután rehabilitációs program kezdhető. Ha a panaszok nem szűnnek meg, további vizsgálatokra van szükség a hátfájdalom lehetséges okainak felderítésére, főleg gyerek és serdülő sportolóknál.

Rehabilitáció

Masszázs, fizikoterápia, stretching és erősítés szükséges.

Sportba való visszatérés

Időpontja individuálisan bírálható el. Általában a fájdalom és a mozgásterjedelem határozza meg, hogy mikor kezdheti el a sportoló az edzéseket.

Megelőzés

Túlterhelés kerülése, helyes sportági technika, adekvát izomerősítés, stretching.

Megjegyzések

A megfelelő kivizsgálás nélkül végzett manuálterápia szövődmények veszélyével jár.