EPO (eritropoietin) a sportban

Share

A fehérje-típusú hormonok közül napjainkban az egyik legelterjedtebb tiltott doppinganyag az eritropoietin (EPO). Emberben, a vesében termelődő vérképző hormon, a vesén kívül kisebb mennyiségben a máj is előállítja. Elválasztásának élettani ingere a csökkent oxigénellátás, a hypoxia.

A májban és a vesében oxigén-nyomást érzékelő receptorok találhatók, melyek az EPO termelésben közreműködnek. Az EPO a csontvelő őssejtjeire hat és elindítja a vörösvértestek érését, aminek következményeként a keringő vérben megemelkedik a vörösvértestek száma. A magaslati oxigénnyomás-csökkenés (hypoxia) vérképző hatása a vese által elválasztott EPO termelésének növekedésével magyarázható. 1983-ban, a májsejtekben a 7. kromoszóma hosszú karján izolálták az EPO gént, melyet 1985-ben rekombinációs technikával mesterségesen előállította és a gyógyászatban humán rekombinációs eritropoietinként vált ismertté (rHuEPO). Klinikai alkalmazása széleskörű, a vérszegénységgel járó kóros folyamatokban hatása életmentő. Ilyen a veseelégtelenség utolsó stádiuma, amikor mindkét vese működése megszűnik és a beteg élete dialízis segítségével biztosítható. A dializált vesebetegek a súlyos vérszegénység miatt korábban vérátömlesztést kaptak, a rHuEPO adásával viszont helyettesíthető a vérátömlesztés. Az EPO hatása sokrétű, a teljesítmény szempontjából a hematokrit, tehát a vörösvértest-szám emelkedése és az oxigént szállító hemoglobin koncentrációjának fokozódása jelentős. A szervezet oxigénellátásának növelésével a teljesítmény értékelhetően emelkedik.

hirdetés


Az EPO 1992-ben, a barcelonai olimpián került a tiltott szerek listájára.

A doppingellenőrző laboratóriumok szakemberei több éven keresztül nem tudták elkülöníteni a belső és a külső EPO-t. Először a 2000-es sidney-i olimpián végeztek meghízható ellenőrző vizsgálatokat a laboratóriumi technika fejlődésének köszönhetően.

Az Erythropoietin (EPO)

Az erythropoietin egy glicopeptidhormon, ami a vörösvértestek (erythrocyták) termelését szabályozzák a csontvelő őssejtjeiben az oxigénigénynek megfelelően.

Az EPO túlnyomórészt a vesében termelődik. Az EPO-nak aminosav váza van, amihez négy helyen különféle glikozidos láncok kapcsolódnak. A különböző EPO-típusok ezekben a cukorrészekben különböznek egymástól. Ezek fiziológiás hatása bár összehasonlítható, azonban jelentéktelen a különbség a fizikai és kémiai tulajdonságok tekintetében.

A mesterségesen előállított, rekombináns EPO (az irodalomban többféle rövidítés él: rHuEPO, rhu-EPO, rhEPO, rEPO) megegyezik a természetes EPO-val az aminosavvázban, a cukorrészekben van csekély eltérés. Ezek a különbségek befolyásolják a molekula fizikai és kémiai viselkedését, így például, különbségek mutatkoznak az egyes formák elektromos töltésében.

Az rhEPO története a sportban

  • 1977 – Kis mennyiségű EPO-t izolálnak az emberi vizeletből.
  • 1985 – Klónozzák az EPO-gént.
  • 1987 – Az rhEPO először hozzáférhető Európában.
  • 1987-1990 – Egy sor, holland és belga kerékpárosok körében bekövetkezett halálesetet hoznak összefüggésbe EPO fogyasztással.
  • 1988 – A Fédération Internationale de ski (FIS) az EPO-t felveszi a doppinglistára.
  • 1989 – Engedélyezik az rhEPO ipari előállítását.
  • 1990 – A NOB betiltja az EPO-t
  • 1993-1994 – Az Internationale Amateur Athletic Federation (IAAF) nyolc világbajnokságon vérvizsgálatot végez.
  • 1997 – Az Union Cycliste Internationale (UCI) és a Férération Internationale de Ski (FIS) véletlenszerű vérvizsgálatokat végez a versenyek előtt, és hematokrit-, hemoglobinértékeket állapít meg. Ezeket nem a doppingvizsgálat keretében végzik, hanem a sportolók érdekében, a megemelkedett hematokrit-, hemoglobinértékek okozta veszélyeztetettség miatt.
  • 1998 – Doppingbotrány a sajtóban – a Tour de France-on a Team Festina egyik járművében EPO-t találtak.
  • 1999 – Megkezdődik egy megbízható EPO-teszt kidolgozása a Sydney Olimpiai játékokra.

Az rhEPO működési elve

Az EPO a retikulocyták érését serkenti erythrocytává a csontvelő őssejtjeiben. A vörös vértestek számának növekedése növeli a vérben raktározott oxigén mennyiségét, és ennek következményeként javítja az oxigénszállítás kapacitását és a teljesítményt. Hasonló hatás, mint a magasabb tengerszint feletti magasságon történő edzés.

Az rhEPO orvosi alkalmazásai

Mivel az EPO a vesében termelődik, ezért a krónikus veseelégtelenségben szenvedők anémiásak (vérszegények) lesznek. Míg a nyolcvanas évek végéig a vesebetegeket vérátömlesztéssel és erythrocyta-koncentrátumokkal kezelték, az rhEPO megjelenése óta ez a készítmény vette át a kezelésekben a vezető szerepet. Hatékonyan alkalmazzák még krónikus izületi gyulladások, AIDS, tumorok szövődményeinek kezelésére, és műtéti beavatkozások esetén.

Mely sportágak „érzékenyek” az EPO-ra, mint doppingszerre

Az oxigéntárolásra és -szállításra gyakorolt hatása miatt az rhEPO-nak olyan sportágakban, melyek az aerob anyagcserére épülnek, teljesítménynövelő hatása van. Így például, tiltott teljesítmény fokozó hatása lehet elsősorban a könnyűatlétikában a 800 m-nél hosszabb távok esetén, a sífutásban, az úszásban és a kerékpársportokban.

Az EPO szervezetbe való bejuttatásának módja a gyógyászatban

Általában intravénásan történik, és egyes esetekben subcutan injekció formájában is adható.

Az rhEPO alkalmazás veszélyei

Az rhEPO nem a megfelelő betegségben történő, és nem orvosi ellenőrzés melletti használata a vér viszkozitásának megnövekedéséhez vezet, és ezzel jelentősen növeli a vérrögök képződésének, a trombózis kialakulásának, és a súlyos szív és érrendszeri károsodások bekövetkezésének (szívritmus zavarok, myocardiális infarktus, szívizom elhalás és hirtelen szívhalál) veszélyét. Egyes kutatások rávilágítottak arra, is hogy az EPO használata fokozhatja a daganatos betegségek előfordulását is!

Az rhEPO használatának kimutathatósága

A bizonyító módszerek egy része a természetes és mesterségesen előállított EPO közötti különbségek vizeletből történő kimutatásán alapszik (vizelet EPO vizsgálat)

Vérmintából mérhetőek olyan fiziológiás vérparaméterek is, melyek EPO adása után megváltoznak / fokozódnak (Elő-EPO szűrés vérből).

(forrás: www.antidopping.hu)