Étrend-kiegészítők a sportoló gyermekek táplálkozásában

Share

Az étrend-kiegészítők hivatalos definíciójuk szerint olyan élelmiszerek, amelyek a hagyományos étkezés kiegészítését szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat, egyenként vagy kombináltan.

A cikk a GYERMEKSPORT könyvből ízelítő. Ha alaposabban meg akarja ismerni a témát, rendelje meg a könyvet (részletes tartalomjegyzék a linkre kattintva olvasható)!
Megrendelni a KONYV@SPORTORVOS.HU e-mail címen SZÁLLÍTÁSI- és SZÁMLÁZÁSI cím valamint egy TELEFONOS elérhetőség megadásával lehet. Ára 5.000,- Ft/db + 800,- Ft/alkalom kiszállítási felár belföldön.
A könyvet edzőknek, szülőknek, pedagógusoknak ajánljuk!

Az étrend-kiegészítők gyártásához és forgalmazásához óriási gazdasági érdekek fűződnek, ebben a sportoló az egyik legkiválóbb marketingcélpont. A győzni akarás, a növekvő teljesítménykényszer sajnos többnyire tájékozatlansággal párosul, így egy-egy vonzó brend meggyőző ereje mindenfajta tudományos evidencia nélkül is hatékonyan működik. Különösen kevés az ismeretünk az étrend-kiegészítőknek a gyermekek növekedését, fejlődését, sportteljesítményét befolyásoló hatásáról (Petrie), mint ahogy a használatuk gyakoriságáról is nehezen értékelhető, szélsőséges adatok állnak csak rendelkezésünkre.

Egyes irodalmi beszámolók szerint a 18 év alatti fiatalok 35–50%-a fogyaszt rendszeresen vagy időszakosan valamilyen étrend-kiegészítőt. Általában a fő motivációjuk „az egészségmegőrzés és a betegségek megelőzése”, „a táplálkozás kiegészítése” és „az immunitás javítása”. Az egészséges vegyes táplálás a gyermekek fejlődéséhez, a szabadidős fizikai aktivitásukhoz, és (bizonyos szintig) a versenysportban való részvételükhöz fedezi a kellő energia- és tápanyagellátást. Néhány esetben azonban – speciális indikációval – meghatározott összetételű étrend-kiegészítők fogyasztása gyermekek számára is indokolt lehet. Ilyen például az igazolt hiányállapot, ami leggyakrabban a vitaminok és ásványi anyagok pótlását teszi szükségessé. Sajnos azonban többnyire az a tapasztalat, hogy azok fordulnak az étrend-kiegészítőkhöz, akiknek a tápanyagbevitele eleve elégtelen, abbéli félelmükben, hogy valamiből hiányuk lesz. Ilyenek például az étkezési zavarban szenvedők, a vélt vagy valós táplálékallergiások, és a speciális diétán élők csoportja (pl. vegetáriánus, paleoétrend). A kiegyensúlyozott táplálkozást azonban sosem helyettesítheti a tápanyagok mesterséges bevitele. Jellemzően a biohasznosulás is rosszabb, ha a tápanyagok mesterséges forrásból származnak.

A fiatal sportolók körében valószínűleg jóval nagyobb arányú az étrend-kiegészítők fogyasztása, mint az átlagos gyermekpopulációban. Ők a jobb sportteljesítményért, a gyorsabb regenerációért és a betegségek, sérülések elkerülésének reményében fordulnak inkább ezekhez az anyagokhoz. A fogyasztási szokásaikat többnyire a szülők, az edzők és a sporttársak befolyásolják: ritkán nyúlnak saját indíttatásból étrend-kiegészítőkhöz, és sajnos még ritkábban kérik ki szakember tanácsát. Aggasztó az a tendencia, hogy egyes forgalmazó cégek – hivatalos szponzorációs célzattal – olyan termékekkel keresik meg a gyermek sportolókat vagy klubjaikat, amelyeknek gyermekkori alkalmazására nincs is hatósági engedély. Ez nemcsak morális, etikai kérdés, de a kiskorúak veszélyeztetését is jelenti, és újra aláhúzza a szülők és sportszakemberek felelősségét.

A sportolók energia- és tápanyagigénye időszakosan jelentősen megemelkedik, így valóban lehet létjogosultsága a tápanyagok mesterséges pótlásának, ez azonban nem általánosítható. Azt is tudnunk kell, hogy a teljesítményfokozó hatást a megannyi hatóanyagból csak nagyon kevés esetében sikerült tudományos bizonyítékokkal alátámasztani, különösen nem a gyermek sportolók körében.

Biztonságos és tudományosan megalapozott étrend-kiegészítőknek tartjuk gyermekkorban is az egyes hiányállapotok megelőzését vagy kezelését célzó vitamin- és ásványianyag-tartalmú készítményeket, a folyadékpótlásra szolgáló speciális összetételű sportitalokat, -géleket és -szeleteket, és ahogy már korábban is utaltunk rá, a terhelés utáni, a raktárak visszatöltését és a regenerációt segítő fehérje- és szénhidráttartalmú forrásokat, illetve a probiotikumokat.

Felnőtt sportolók körében végzett vizsgálatok a fentieken kívül alátámasztják a kreatin-monohidrát, a béta-alanin, a nátrium-bikarbonát és a koffein pozitív effektusát azokban az esetekben, amikor ezeket konkrét célok érdekében, optimális időben és mennyiségben alkalmazzák. Utánpótláskorú sportolók esetében a biztonságot és a hatékonyságot szavatoló evidenciát jelenleg még nem ismerjük, ezért használatukat nem javasoljuk.

A készítmények biztonságos alkalmazásához garantálni kell a megbízható és ellenőrizhető összetételt, a szennyező anyagoktól (doppingszerektől) mentes gyártási eljárást és a kellő hatékonyságot. Ezzel azt is előrevetítettük, hogy szedésük veszélyeket is rejthet. Oda kell figyelni arra, hogy ugyanazon összetevők megjelenhetnek többféle készítményben is, és ezek együttes alkalmazása a túladagolás veszélyével jár. Az is problémát jelent, hogy a gyártók által javasolt adagolás többnyire felnőtteknek szól, sőt az is, hogy az előírt mennyiséget a sportolók hajlamosak jelentősen túllépni a hatékonyság növelése érdekében. Magyarországon a jelenleg érvényben lévő jogi szabályozás értelmében az étrend-kiegészítők összetételét nem vizsgálják rutinszerűen. A forgalmazónak csak bejelentési kötelezettsége van, ami megnöveli az egészségre ártalmas hatóanyagokkal vagy tiltott szerekkel való szennyeződés valószínűségét. Az erre akkreditált laboratóriumok elsősorban azért vizsgálnak be a sportolók számára készült egyes étrend-kiegészítőket, hogy kimutassák a tiltott hatóanyagokat. A vizsgálatok eredményeiről érdemes tájékozódni. Mindenképpen szükséges ezen a téren is a sportolók és sportszakemberek oktatása, hiszen az étrend-kiegészítők indokolatlan fogyasztása nemcsak felesleges és drága, de az egészségre is ártalmas lehet.

A cikk a GYERMEKSPORT könyvből ízelítő. Ha alaposabban meg akarja ismerni a témát, rendelje meg a könyvet (részletes tartalomjegyzék a linkre kattintva olvasható)!
Megrendelni a KONYV@SPORTORVOS.HU e-mail címen SZÁLLÍTÁSI- és SZÁMLÁZÁSI cím valamint egy TELEFONOS elérhetőség megadásával lehet. Ára 5.000,- Ft/db + 800,- Ft/alkalom kiszállítási felár belföldön.
A könyvet edzőknek, szülőknek, pedagógusoknak ajánljuk!