Higiéniai tippek utánpótlás sportolóknak

Share

A higiéniai odafigyelés a sportolói rutin szerves része. Az edzés vagy verseny közben kiválasztódó izzadság idővel számos gombás vagy bakteriális fertőzésnek adhat teret. Legyen szó a lábakról, a hajról vagy a hónaljról, egy sportolónak komolyan kell vennie a személyes higiéniáját. A nem megfelelő higiéniai állapot sok kellemetlenséget okozhat, és valójában korlátozhatja a sportoló teljesítőképességét. Mire kell figyelni?

Lábujjak

A körmöket röviden kell tartani. A lenőtt köröm alatt látható anyag tele van gombával és baktériumokkal, amelyek megfertőzik a zokniját és a cipőjét, és beszennyezik a zuhanyzó és a fürdőszoba padlóját. Használjon rendszerese körömtisztítót és kefét a lábujjain. A lábujjak között található a lábgomba. Ezek a gombák különböznek a bőrön és a körmök között lévő gombáktól. Kellemetlen szokásuk, hogy visszatérnek. Megelőzésként havonta egyszer használjon valamilyen recept nélkül kapható gomba elleni készítményt, különösen a negyedik és ötödik (legkisebb) lábujj között. A porok kevésbé hatékonyak. Ha minden zuhanyzás vagy medencézés után tiszta törülközővel megszárítjuk ezt a területet, az is segít távol tartani a gombát.

Bőr

Amikor pikkelyes lábakat és büdös tornacipőt látunk, az szinte mindig krónikus gombás fertőzés. Dobjuk ki a régi tornacipőket és futócipőket, mivel azokat lehetetlen megtisztítani, kellően fertőtleníteni. Használjunk forró vizet és fehérítőt a zoknikra, és kezeljük a bőrt helyi gombaölő szerrel, amíg nem múlik el a probléma.

Térd

A térdkalács-ín és a térdkalács fölött lévő koszos bőrkeményedések gyakoriak azoknál, akik a térdükön dolgoznak, és azoknál, akiknek sport közben rendszeresen éri a térdük a talajt. A sima szappannal kevert súrolókefe hatékony, ha gyakran használjuk. Néhány napos klórhexidin szappannal történő mosás a legtöbb baktériumot eltávolítja.

Lágyék

A férfiak és nők ágyékhigiéniája igen eltérő. Az orra (vagy valaki másé) pontos vizsgálati módszer a baktériumok vagy gombák elszaporodására. A mosdókendő használata – tehát nem csak a keze – a leghatékonyabb. A külső nemi szerveken naponta sima szappan, a hüvely belsejében pedig csak tiszta víz, ez a legjobb és legbiztonságosabb módszer. A zuhanyzótömlő vagy a WC-bidé is hatékony eszköz ezek tisztán tartásához.

Hónalj

Ismét az orr az ideális vizsgálati módszer. Itt a sima szappan nem elég, mert a szőrtüszők összegyűjtik a baktériumokat, és a meleg, nedves, sötét környezet tökéletes táptalaj. A klórhexidint tartalmazó antibakteriális szappan vagy a sima szappan, majd az izzadásgátló és dezodor a leghatékonyabb megelőző terápia.

Orr

Mindenki elfelejti, hogy az orrszőrök a tüdőbe jutó szennyeződések elsődleges szűrője. Ne felejtse el megtisztítani ezt a szűrőt. A lefekvés előtti mosás, desztillált víz közvetlen permetezésével jelentősen csökkentheti a baktérium- és vírustartalmat, ami viszont csökkenti a légúti megbetegedések esélytét. A legfontosabb, hogy az orrhigiénia lehetővé teszi a legtöbb ember számára, hogy alvás közben az orrán keresztül lélegezzen, ne pedig a száján keresztül. A szájlégzés kiszáradáshoz, horkoláshoz és rossz alváshoz vezet.

Száj (szájlégzés)

A szájban lévő fekélyek, a rossz foghigiénia és az ínyen megtelepedő baktériumok mind kapcsolatban állnak a fertőzésekkel, és esetleg más gyulladásos betegségekkel, például az ízületi gyulladással, az Alzheimer-kórral és a szív- és érrendszeri betegségekkel. A napi kétszeri fogmosás mellett naponta kétszer-háromszor használjon összehúzó hatású szájvizet. Ez megtisztítja az étkezés után visszamaradt cukor lerakódásait. Ez a rejtett cukor vezet a lepedékhez és a fogínybetegségekhez, valamint a többi cukor- és gyulladásalapú betegséghez.

Fej, fejvédők

Míg a legtöbb sportoló tudja, hogy hajat kell mosni – hiszen a megjelenésük talán többet számít, mint a tisztaságuk -, addig a védősisakjuk rendszeres mosására kevesen gondolnak. Legyen szó kerékpáros, hegymászó vagy bármilyen más fejvédőről, a sisak ismételt, az izzadt fejhez történő dörzsölődése a baktériumok elszaporodásához vezet, ami a fejbőrre és az arcra is átterjedhet. A legtöbb sisak elviseli a mosogatószeres áztatást a konyhai mosogatóban, ami eltávolítja a kórokozókat.

A téma iránt érdeklődőket szeretettel várjuk a SPORTSZÜLŐK Facebook csoportunkban is!

hirdetés