Hasznos tippek a sportcsaládok jobb időgazdálkodásához

Share

Kemény munka és szórakozás közben repül az idő. És a sportoló családok pontosan ezt teszik minden egyes nap. Amikor a gyermekeink sportolnak, a megfelelő időgazdálkodás készsége követelmény. Az edzések, a csapattal való találkozók, az utazások, versenyek, az iskola, a házi feladat, a munka, az alvás stb. között, sok a tennivaló. mindegyiknek zökkenőmentesen kell megfelelni.

Íme négy időgazdálkodási tipp sportoló gyermekek családjai számára, amelyek segíthetnek elérni a célt, hogy megfelelően gazdálkodjon a család idejével. Ezek talán – nagy hangsúly a talánon – még néhány plusz percet is szerezhetnek a nap végén egy kis minőségi „közös” időre!

1. Fogadd el, hogy nem tud mindent megcsinálni

Ez az első lépés a jobb időgazdálkodás felé, bárki számára, de a sportoló gyermekek családjai számára mindenképpen.

Egyesek számára ez egyben a legnehezebb akadály is. A gyerekeink szuperhősként néznek fel ránk, ami még nagyobb kihívássá teszi, amikor be kell ismernünk – magunknak és nekik is -, hogy nem tudunk mindig mindent megcsinálni, és nem vagyunk mindig időben. Minél hamarabb elfogadjuk ezt, annál könnyebb lesz azokon a napokon, amikor néhány percet késünk az edzésről, vagy nem tudunk mindent megcsinálni, amit szeretnénk.

Ez az időgazdálkodási tipp a család többi tagjára is kiterjed. Az utánpótlás sportolónak meg kell tanulnia, hogy nem tud minden társasági összejövetelre, születésnapi partira vagy egyéb tevékenységre eljutni, ahová szeretne. A család többi tagjának is lehet, hogy az idő (és feladat) beosztás miatt áldozatokat kell hoznia, hogy a dolgok notmálisan működjenek.

2. Tennivalók és felelősségek rangsorolása

Ahogy említettük, mindig lesznek olyan dolgok, amelyeket ön (vagy a gyerekei) szeretne megtenni, és amelyek egyszerűen nem férnek bele az időbeosztásba. Néha átrendezheted a dolgokat, hogy működjön a dolog. De ha ez nincs így, akkor áldozatokat kell hozni, ami senkinek sem a kedvenc dolga.

Az időbeosztás miatti programlemondásokkal járó kellemetlenségek enyhítésére kiváló stratégia, ha listát készít az összes naptári tevékenységéről, fontossági sorrendben. Amikor egy új tevékenységet szeretne hozzáadni, mérje fel, hogy a már beütemezett esemény mennyire fontos az újhoz képest. Így könnyebben tudja majd megindokolni az érvelését, amikor a fia vagy lánya olyasmit szeretne csinálni, ami nem fér bele a napirendbe, és önnek kell nemet mondania.

Az idő megfelelő beosztása is működik, még akkor is, ha ez nem mindig érvényesül. Ha az edzés egy óra hosszú, akkor az egy óra hosszú. De más napi tevékenységeknek nincsenek konkrét időparaméterei, ami azt jelenti, hogy többnyire rajtunk múlik, mennyi időt töltünk ezekkel a dolgokkal.

Ahogyan a pénzügyeinket is úgy tervezzük meg, hogy minden szükséges kiadást fedezni tudjunk, az idő megtervezése biztosítja, hogy a nap mind a 24 órájával megfelelően gazdálkodjunk.

3. Hozzon létre egy fő ütemtervet

Ahhoz, hogy szervezettek maradjon az életünk, és mindenki ugyanabban az ütemtervben maradjon, jó, ha készítünk egy „mesternaptárat”, amelyben mindenki eseményei szerepelnek. Így könnyebb megtervezni, hogy ki hova megy és ki vesz részt az egyes tevékenységeken.

Az családi ütemtervnek valahol otthon is ki kell lennie téve, hogy mindenki naponta láthassa, de manapság már napközben is hozzá akarunk ehhez férni. Jó példa erre, ha otthon a konyha falán van egy nagy naptár; plusz mindenki ugyanahhoz a Google-naptárhoz van csatlakoztatva, ahol mindenki találkozói, edzésbeosztása stb. is megtalálható.

Ezt könnyű beállítani, még akkor is, ha nem vagy túlságosan jártas a technikában. A Google Naptárban az a jó, hogy bármikor hozzáférhetsz a fő naptáradhoz, így ha éppen nem vagy otthon, és időpontot kell egyeztetned, nem kell ujból meggondolnod, hogy mikor lehet beilleszteni a programot a naptárba. Ez komolyan csökkenti az ütemezési konfliktus okozta migrénes rohamokat. A beállításokat úgy is módosíthatja, hogy a többi családtag értesítést kapjon a naptárban szereplő új eseményekről. Rengeteg hasznos (és néha szórakoztatóan megtervezett) időgazdálkodási alkalmazás található pl. az App Store-ban vagy a Google Play-en.

4. Tervezd meg az állásidőt is

Sportoló gyermekes családként nem sok pihenőidő szokott adódni a napirendben. Csak az a ritka, szokatlan, amikor épp semmi sincs betervezve.

A pihenőidő létfontosságú, és nem akarjuk túltervezni életünket és minden szabad percet felemészteni. A pihenőidő csak egy rövid pillanatnyi kikapcsolódást és elmélkedést tesz lehetővé, ami létfontosságú, ha sportoló, anya, apa vagy bármilyen más élő emberi lény vagy. Más szóval, nem baj, ha itt-ott kiveszel néhány percet, és csak lazítasz.

A sportoló gyermekes családok időgazdálkodása egy folyamatos feladat, és nem kell, hogy elsőre (vagy másodszorra vagy harmadszorra) sikerüljön. Bár szuperhős szülő szeretnénk lenni, minden jó szuperhősnek gyakorlásra, tanulásra és időre van szüksége ahhoz, hogy elérje ereje csúcsát. Ne féljen új időgazdálkodási eszközöket vagy taktikákat kipróbálni, még akkor sem, ha más erőfeszítései a múltban kudarcot vallottak. Soha nem tudhatjuk, mi az, ami megragad, és lehetővé teszi a családunk számára, hogy optimalizáljuk az időgazdálkodásunkat, -beosztásunkat.

hirdetés

A cikket együttműködő partnerünk, John O’Sullivan, a Changing the Game Project alapítója, vezetője írta!