Influenza – sportolók betegségeiről röviden

Share

Felső légúti fertőzésekről

A felső légúti fertőzés (URTI) kifejezés az orrot, a garatot és az oxigéncserélő alveolusok feletti légutakat érintő szindrómák széles körét foglalja magában. Cikksorozatunkban ezek közül a

Ezekben a fertőzésekben jellemzően vírusok a felelősek, de a kezelőorvosnak tisztában kell lennie a bakteriális megjelenési formákkal is. Ezek közé tartozik a bakteriális arcüreggyulladás, a torokgyulladás, a bakteriális szuperinfekciók és az alsó légúti fertőzések. A vírus aeroszolok és cseppek, valamint a fertőzött személy nyálával való közvetlen és közvetett érintkezés útján terjed. Számos tanulmány értékelte a testmozgás immunrendszerre gyakorolt hatását. Az eddigi bizonyítékok a mérsékelt testmozgás immunvédő hatása mellett szólnak, amely csökkenti az URTI kialakulásának kockázatát, míg a nehéz, megerőltető testmozgás az immunrendszerre gyakorolt negatív hatások miatt növeli a fertőzés kockázatát. Az edzés előtti, alatti és utáni szénhidrátpótlás a beszámolók szerint segíti az immunitás fenntartását. A sportoló sportba való visszatérésére vonatkozóan nincsenek dogmatikus iránymutatások. Ezek a meghatározások azon alapulnak, hogy a sportolót a tünetei alapján biztonságosan visszaengedjék, és ne veszélyeztessék a többi sportolót.

Influenza

Az influenza, az influenzavírus által okozott légúti megbetegedés, amely enyhe vagy súlyos betegséget okoz. Egy felmérés szerint (CDC) szerint átlagosan a lakosság 5-20%-a kapja meg az influenzát minden évben, ez az USA-ban 200.000 kórházi kezeléssel és 36.000 halálesettel jár. Megjelenése hasonló lehet a náthához. Az influenza ugyanolyan mechanizmussal terjed, mint a nátha (köhögés vagy tüsszentés által kibocsátott aeroszolok, a fertőzött felületek érintése, majd a száj vagy az orr érintése stb. révén). Az átvitel kockázata a tünetek kialakulása előtti 1 naptól a tünetek kialakulása utáni 5 napig terjed. Az influenzás sportolóknál a tüdőfunkció akár több hétig is csökkenhet.

Az influenza klinikai megjelenése

Az influenza nagyon hasonlóan jelentkezhet, mint egy tipikus vírusos felső légúti fertőzés URTI; a tünetek azonban általában súlyosabbak. A betegség kezdete általában hirtelen jelentkezik. A láz 37,5 és 40 °C között mozog, és hidegrázással járhat. A torokfájás a leggyakoribb panasz, ami miatt a beteg orvoshoz fordul. Az izomfájdalmak az enyhétől a súlyosig terjednek. Gyakori a fejfájás. Az orrfolyás az enyhétől a súlyosig terjed. A súlyos fáradtság és gyengeség megakadályozhatja a sportolót a játékban. A fertőzés előrehaladtával nem produktív köhögés és mellkasi fájdalom jelentkezik. A gyermekeknél a felnőtteknél nagyobb valószínűséggel jelentkeznek gyomor-bélrendszeri hatások, például hányinger, hányás és hasmenés.

Az influenza diagnózisa

Az A vagy B influenza diagnózisa általában klinikai, de megerősíthető tenyésztésre küldött orrgarat- vagy torokmintával. Az eredmények megérkezése 3-7 napot vehet igénybe. Több otthoni tesztet is engedélyeztek már, de e tesztek költség- és időbeli korlátai miatt az influenza klinikai diagnózisa előnyösebb.

Kezelés/megelőzés

Van egy mondás: „egy csipet megelőzés többet ér, mint egy rakás gyógymód”. Fontosak az olyan megelőzési intézkedések, mint tüsszentés vagy köhögés közben az orr és a száj zsebkendővel való letakarása, majd a zsebkendő eldobása, a kézmosás szappannal és vízzel vagy alkoholos tisztítószerrel, valamint a felületek fertőtlenítése. A csapatorvosoknak éberen kell figyelniük a csapattagok megbetegedésére, hogy megkezdhessék a megelőzést.

Az influenza egyedülálló abban a tekintetben, hogy a megelőzéshez vakcina áll rendelkezésre. A vakcina kétféle formában, injekcióban és orrspray-ben kapható. Az injekció inaktivált vagy elölt vírusokból készül, és egészségesek, 6 hónaposnál idősebbek és krónikus betegségben szenvedők esetében is alkalmazható. A tipikus mellékhatások közé tartozik az injekció beadásának helyén jelentkező fájdalom, alacsony fokú láz és izomfájdalom. Az orrspray élő, legyengített vírusokból vagy gyenge vírusokból készül, amelyek nem okoznak influenzát, és 2-49 éves nem terhes egyéneknél alkalmazható. A felnőtteknél jelentkező mellékhatások közé tartozik az orrfolyás, fejfájás, torokfájás és köhögés. Gyermekeknél orrfolyás, sípoló légzés, fejfájás, hányás, izomfájdalom és láz. Az oltás után 2 héten belül alakulnak ki az influenza ellen védő antitestek. Az oltási időszak általában szeptemberben kezdődik, és januárig vagy később is folytatódhat. Az influenza járvány általában januárban tetőzik. A télen is versenyző csapatok hajlamosabbak a járványok kitörésére, és szükségük van a védőoltásokra.

Az antivirális influenzakezelést a tünetek súlyosságának és időtartamának csökkentésére és megelőzésre alkalmazzák olyan személyeknél, akik szoros kapcsolatba kerültek egy fertőzött személlyel, és akik nem kaphatták meg a védőoltást, vagy akiknél a védőoltás hatástalan volt. A napi profilaxist a vakcina beadását követő 2 hétig vizsgálták és támogatták a járványkitörések megelőzésében a nem oltott csapatoknál. Az influenza elleni gyógyszer hatóanyagok közé tartozik az oseltamivir és a zanamivir. Ezeket a gyógyszereket a tünetek megjelenésétől számított 2 napon belül és 5 napon keresztül kell alkalmazni, hogy a betegség időtartamát 1-2 nappal lerövidítsék és csökkentsék az átvitel kockázatát.

hirdetés

Felhasznált források: Quinn B. and d’Hemecourt P.A.: Infectious Diseases in Sports; a “Sportorvoslás alapjai” (OSEI, 1998); “Sportsérülések ellátása” (kézirat, szerkesztő: Prof. Dr. Berkes István); „Amit a sportolók sérüléseiről, betegségeiről tudni kell (2008, szerk: Berkes István)