Hogy kommunikáljunk gyermekünk edzőjével?

Share

Az edzővel való kommunikáció sok szülő szerint rendkívül nehéz, és a megfelelő egyensúly megtalálása sem mindig könnyű feladat.

Sok szülő fél bármit is megbeszélni a gyerek edzőjével, mert úgy gondolják, hogy ezzel talán rámenősnek, tolakodónak vagy zavarónak tartja majd őket az edző.  Annak ellenére, hogy a szülőkben gyakran szálka vagy rossz érzés marad, nem keverednek vitába az edzővel gyermekeik miatt, így a vélt vagy valós sérelmet inkább megtartják maguknak.

Ugyanakkor más sportszülő túlzottan is belefolyik a dolgok menetébe, és hangadóvá válik, mind a támogatás, mind az edzővel való kommunikáció tekintetében és gyakran túllépik azt a határt, amit még egészséges kapcsolatnak nevezünk.

Sok előadást tartottunk már edzőknek, abban a témában, hogy hogyan tudnak megfelelő kapcsolatot kialakítani a szülőkkel, és remélhetőleg rengeteg hasznos tanáccsal láttuk el őket a helyes kommunikációval kapcsolatban.

Ideálisan, szülőként olyan edző foglalkozik gyermekünkkel, aki képes jól kommunikálni velünk, egyértelmű határokat állít fel, és kész minden olyan információval ellátni minket, szülőket, amelyek hozzásegítenek ahhoz, hogy szülőként is megfelelően hozzá tudjunk járulni gyermekünk fejlődéséhez.

Sok kommunikációs hiba abból származik, hogy a legtöbb edző a csapatra és az összes játékos fejlődésére fokuszál, míg a szülő szimplán csak a saját gyermekének a fejlődését tartja szem előtt és megpróbálja megvédeni saját gyermekét mindenfajta negatív tapasztalattól, kudarctól.

Legtöbbször a sportszülők azért viselkednek ésszerűtlenül, mert azt érzik, hogy gyermekeikkel igazságtalanul bánnak. Ez teljesen érthető, de egy kis időt és teret kell adniuk maguknak, hogy átgondolhassák, hogy mindent tisztán látnak-e. A dolgokat teljesen másként lehet látni már 24 órával a sportesemény után is vagy ha egy kicsit távol tarjuk magunkat magától a verseny környezetétől.

Ezért javasoljuk a szülőknek és az edzőknek is, hogy hagyjanak maguknak legalább 48 órát az aktuális probléma után arra, hogy átgondoljanak mindent, majd csak azután próbálják meg megbeszélni a problémát.

Szülőként természetes, hogy a legjobbat akarod a gyerekednek és ehhez jogod is van és ez teljesen normális is, de ha átveszed az edző szerepét az konfliktushoz vezet.

Íme néhány követendő szabály a megfelelő kommunikáció kialakításához. Mit tehetsz szülőként, hogy megbizonyosodj arról, hogy az érvelésed helyes és hatékony?

A saját gyermeked fejlődésére koncentrálj!

Csak a saját gyerekedért vagy felelős. Az edzővel csak a saját gyermekedről beszélj, csak róla tegyél fel kérdéseket! Ne próbáld meg szóba hozni a másik csapattagot a beszélgetés vagy a vita során. Ha beszélgetést kezdeményezel az edzővel készülj fel arra, hogy esetleg olyan visszajelzést is kapsz, ami talán nem esik jól, de tudnod kell, hogy ez a gyermeked fejlődését viszi előbbre.

Utasítások helyett, inkább kérdezz!

Talán nehéznek tűnik, de el kell fogadni, hogy az edző edzőként van jelen, a szülőnek pedig a szülői szerepben kell maradnia. A legtöbb esetben az edzőnek nagyobb szakértelme van, jobban átlátja az adott szituációt.

Előzetesen mindig győződj meg arról , hogy olyan kérdéseket fogsz majd feltenni, amelyek a gyermeked fejlődését lendítik előre, és ne olyan dolgokkal állj elő, hogy mit miért csinált vagy miért nem csinált a gyermeked.

A „miért” jellegű kérdések konfliktusokhoz vezetnek, mivel az edző úgy érezheti, hogy megkérdőjelezzük a döntését és szakértelmét.

Figyelj az időzítésre!

A siker az időzítésben rejlik. Ahogy már említettem, közvetlenül a verseny után nem optimális beszélgetésbe elegyedni az edzővel, és ezért remélem, hogy gyermeked edzője is egyértelmű határokat állított fel, és egyértelmű szabályokat hozott arra, hogy mikor van a szülőknek lehetősége vele beszélgetni. Nincs is annál rosszabb egy edző szemszögéből, ha olyan emberekkel van körülvéve, akik nem tisztelik a magánéletét, és akkor zavarják, amikor éppen a családjával szeretne egy kis időt eltölteni, vagy saját hobbijának szeretne időt szentelni.

Ha valós problémát szeretnél megbeszélni az edzővel, akkor el kell dönteni, hogy hogyan közelíted meg az adott problémát. Döntsd el, hogy elég-e az, ha csak te, szülőként vagy jelen, vagy inkább az a jobb, ha gyermeked is jelen van?

Győződj meg arról, hogy a beszélgetésed ideális időpontban történik, és megelőzi a versenyszezont.

Tanuld meg a helyes kommunikáció módszerét

Ha egy hosszú és komoly dologról szeretnél beszélgetést kezdeményezni, akkor az üzenetküldés vagy a messenger nem a megfelelő módja annak. Sokminden félreérthető az ilyen típusú kommunikációkban. A személyes találkozás a legmegfelelőbb, mert ilyenkor tudja mindkét fél kimutatni az érzelmeit, és a beszélgetés során a megfelelő pillanatban tudnak kérdezni, hogy elkerüljék a félreértéseket. Így nagyobb valószínűséggel, mindkét fél egy könnyedebb, produktívabb beszélgetésnek lehet részese.

A szakemberek néha azt is javasolják, hogy a szülő és edző inkább sétálgasson beszélgetés közben. Így oldódik a feszültség, és nem azt az érzetet kelti, mintha egy tárgyaláson ülnének egy asztalnál, farkasszemet nézve.

Próbálj meg mindig udvarias lenni

Lehet, hogy ez egyértelműnek tűnik, de sok sportszülő mégsem követi ezt az egyszerű kommunikációs szabályt. Az udvariasság sokat javíthat a gyermeked edzőjével való kapcsolatodban. Nem mindig kell hosszú párbeszédekbe elegyedni az edzővel. A „Jó reggelt” a „köszönöm” és a „Mit terveztél a hétvége többi részében” jellegű kérdések és mondatok lehetővé teszik, hogy fentartsuk az alap kapcsolatot az edzővel és tudassuk vele, hogy méltányoljuk azt, amit a gyermekünkért megtesz.

Az összes ilyen kommunikációs tanács és stratégia nagyon hasznos lehet. Reméljük, hogy praktikus dolgokat gyűjtöttünk össze, és a sportszülők a való életben is alkalmazni tudják a fent említett tanácsokat vagy legalább azoknak egy részét a közeljövőben. Ne felejtsük el, hogy a jó kapcsolat három emberen múlik, a gyermeken az edzőn és a szülőn. Sportszülőként próbáld meg a tőled telhető legjobbat megtenni és reméljük, hogy a gyermeked és az edzője is mindent tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy ezek a beszélgetések egészségesek és produktívak legyenek mindkét részről.

Ha érdekli a SPORTSZÜLŐK témakör (edzői-, szülői viselkedés, sérülések, táplálkozás, sportpszichológia, gyermekbántalmazás megelőzése stb.), ha fontosnak tartja, hogy beszéljünk ezekről, lépjen be a SPORTSZÜLŐK Facebook csoportunkba (kattintson erre a szövegre)!

A cikket együttműködő partnerünk, Gordon MacLelland, a Working with Parents in Sport” projekt alapító igazgatója írta!

A kiváló támogatói fordítást Németi Mariannak őszintén köszönjük!