Mi a krioterápia? Rövid útmutató a hidegterápia működéséről (x)

Share

A krioterápia a test terápiás céllal történő „szuperhűtését” jelenti, és kidolgozói azt állítják, hogy számos betegségre, többek között az Alzheimer-kórra, a krónikus fájdalomra, az álmatlanságra, a depresszióra, reumás ízületi gyulladásra, de a sportteljesítméynre és a regenerálódásra is jótékony hatással lehet.

A hidegterápia többféleképpen is megvalósítható, például egy hideg tóba merülve, jégcsomagot helyezve a bőrre, vagy egy körülbelül mínusz -165  fokra lehűtött kamrában állva.

A krioterápia rövid története

A hideg gyógyászati célú alkalmazása évszázadokra nyúlik vissza. Az ókori Görögországban a hideg vizet terápiára és relaxációra használták, míg a 19. században a jeget és a havat a katonák műtétei során jelentkező fájdalom enyhítésére alkalmazták (Allan R. et al., 2022).

A teljes ill. a részleges testre kiterjedő krioterápia (WBC ill. PBC) az egyik legújabb terápia. Nem hideg vizet használ, hanem olyan közegeket, amelyek lehűtik a körülöttünk lévő levegőt. Az első kriokamrákat 1978 körül építették Japánban a reumás ízületi gyulladás kezelésére. Dr. Toshima Yamaguchi reumatológus felfedezte, hogy a WBC gyorsan csökkenti a bőr hőmérsékletét, ami az endorfinok néven ismert jó közérzetet keltő vegyi anyagok felszabadulásához vezet, ami segített csökkenteni a reumatoid artritiszes betegek fájdalmát, a fent említett áttekintés szerint.

Dr. Gabe Mirkinre ezek és más eredmények is hatással lehettek, amikor 1978-ban bevezette a jól ismert RICE-módszert (rest, ice, compression, és elevation) az akut sportsérülések kezelésére. Azóta a betűszó olyan változatokkal bővült, mint a RICES (rest, ice, compression, elevation, és stabilization) és a PRICE (protection, rest, ice, compression, és elevation).

Az elmúlt évtizedben a krioterápia a sportvilágban is egyre népszerűbbé vált az edzés utáni regenerálódásra (Allan R. et al., 2022).

Manapság a WBC és a annak könnyebben kivitelezhető változata, a részleges testkrioterápia (PBC), ami egy hordozhatóbb forma, amely a fejet és a nyakat mentesíti a hideg hőmérséklettől, orvosi klinikákon, egészségügyi és wellness központokban, fitneszklubokban és krioterápiás szalonokban érhető el.

A KRIO BUDAPEST gyakorlata: „Gyere, lefagyasztalak” – így se fogadtak még. Trudics Kriszta jégverembe állított. Sokkoló sikerélmény. Ezért járnak hozzá sportolók és ízületi fájdalmakkal birkózók, többségük heti kétszer, a kezelés akkor hat, ha rendszeres, akár sportsérülésről, izom- vagy érpanaszról, egészségmegőrzésről van szó. Ebben segít a kétméteres, fekete, nitrogéngázt fújó gép. Ebből áll az üzlet: állószoláriumra emlékeztető krioszaunából, kicsi öltözőből, kanapéból. Kriszta második nappalijának is nevezhetnénk. A kezelő felett van az elsőszámú, onnét jár le vendégeihez, köztük Hajmási Éva paralimpikonhoz, aki Tokióból egyenesen ide jött. Fél éve kezdte a terápiát, mérvadó volt a bronz elnyerésében. „Az Olimpia előtt vállsérüléssel érkeztem. Élsportolóktól hallottam a krioról és a verseny előtt minden megoldásra szükség volt” – meséli a vívó, aki nem csak vállára, de plusz felkészülésre is talált receptet. – „Ma rengeteg eszköz van a sportolók kezében, már három perc alatt regenerálódunk”

Krioszauna és krioterápia Budapesten – Krio Budapest

Hogyan működik a krioterápia a szervezetben

Amikor az emberi test hidegnek van kitéve, a felszíni vérerek összehúzódásával reagál, így az összes vért a szervek felé tolja, ennek hatására azokhoz több oxigénhez jut, és gazdagabb tápanyagellátottságúvá válik.

Amint elmúlik a hideg, a testfelszín újra melegedni kezd, az erek kitágulnak. Ahogy az erek megnyílnak, az oxigénben és tápanyagokban gazdag vér visszaáramlik a szövetekbe, segítve a gyulladásos állapot elmúlását.

A gyulladás számos egészségügyi panasz hátterében ott áll, az izomfájdalomtól kezdve az ízületi gyulladáson át az Alzheimer-kórig – írja a Nature Medicine 2019 decemberében megjelent tanulmány (Furman Dr., 2019). Mint ilyen, a javasolt gyulladáscsökkentő terápiák, mint a krioterápia, sokak számára előnyös lehet.

Emellett a tudósok feltételezik, hogy a krioterápia fájdalomcsillapító hatást is kiválthat azáltal, hogy tompítja az idegi jelátvitelt, olvasható a Pain and Therapy című szaklap 2020 decemberében megjelent áttekintésben (Garcia d., 2020). Ez azt sugallhatja, hogy a krioterápia hatékony terápia lehet a fájdalmas állapotok kezelésére (pl. izomfájdalom), hasonlóan ahhoz, ahogyan egy jégpakolás sérült területre helyezése segíthet a fájdalom átmeneti enyhítésében, bár ennek megerősítéséhez további kutatásokra van szükség.

A terápiás krioterápia lehetséges egészségügyi előnyei

A krioterápiának számos bejelentett felhasználási módja van, azonban összességében korlátozott számú publikált, meggyőző kutatás áll rendelkezésre a kiegészítő terápiaként való alkalmazásáról. Íme néhány olyan terület, ahol a kutatók elméleti előnyöket találtak.

1. Fokozhatja az izmok regenerálódását

A krioterápia egyik legnépszerűbb felhasználási módja az edzés utáni regeneráció, és hatásosságát a sportolókon és a nagy intenzitású edzést végzőkön végzett kutatások ezt igazolják.

A The Journal of Strength and Conditioning Research című szaklapban 2022 októberében megjelent tanulmányban (Qu, Chaoyi et al., 2022) 12 közép- és hosszútávfutót kezeltek edzés után különböző krioterápiás módszerekkel. Az eredmények arra utalnak, hogy a krioterápia jobban csökkentheti az izomkárosodást és a gyulladást, mint más regenerációs módszerek. A vizsgálat azonban kicsi volt, ezért további kutatásokra van szükség a hidegterápia és a sport közötti kapcsolat teljes megértéséhez.

Mindazonáltal más kisebb tanulmányok szerint, pl. a Frontiers in Physiology című szaklapban megjelent cikk (Ferreira-Junior J.B. et al., 2014) szerint a krioterápia csökkentette az izomfájdalmat és a gyulladást, és fokozta az edzés utáni regenerálódást.

2. Enyhítheti a krónikus fájdalmat

A krioterápia zsibbasztó és gyulladáscsökkentő hatása előnyös lehet a krónikus fájdalomban szenvedőknek.

A Pain and Therapy című szaklapban 2020-ban megjelent áttekintés szerzői azt állították, hogy a krioterápia egyszerű, alacsony kockázatú lehetőség lehet az olyan betegségekhez társuló krónikus fájdalom kezelésére, mint a reumás ízületi gyulladás és a Bechterew-kór (a gerinc gyulladásos betegsége). A WBC és a jég alkalmazása egyaránt fájdalomcsillapítást biztosított a vizsgálatokba bevont betegek közül sokaknak. A krioterápia krónikus fájdalmakra gyakorolt hosszú távú hatásaival kapcsolatos kutatások azonban hiányoznak, ahogyan a szabványosított protokollok is.

3. Segíthet a krónikus bőrbetegségek kezelésében

A krioterápia egyeseknél segíthet a bőrbetegségek enyhítésében. Kutatások szerint (Taras Klimenko, 2008) a krioterápia segíthet a bőrgyulladás csökkentésében és a viszketés enyhítésében atópiás dermatitiszben (ekcéma) szenvedő embereknél, amely egy krónikus bőrbetegség, amely száraz, viszkető és gyulladt bőrt okoz.

4. Javíthatja az alvást

A The Journal of Strength and Conditioning Research című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői az edzés utáni izomregeneráció mérése mellett arról is gyűjtöttek információkat, hogy a futók mennyire jól aludtak a krioterápiát követően. Azt találták, hogy a futók jobb alvásminőségről számoltak be krioterápia után.

Egy 2019 júliusában a European Journal of Sport Science című szaklapban megjelent tanulmányból (Wafa Douzi, 2019) pedig kiderül, hogy azok az aktív férfiak, akik az esti edzés után krioterápiás kezelést kaptak, kevesebbet forgolódtak az éjszaka folyamán, és lényegesen jobb alvásról számoltak be, mint azok, akik nem részesültek krioterápiás kezelésben.

A KRIO BUDAPEST gyakorlata: Trudics Kriszta figyelmeztet: csak fehérnemű maradhat, ruhán keresztül nem használna a fagyasztás. Majd nevetve mutatja: és a mamusz – kiválasztom a flamingósat. A talp és tenyér védelme fontos, egy pár kesztyűt is ad. „Ugye jó?” – kérdezi és arra gondolok, mikor enged ki a jégveremből. Kiderül, a három percből nem enged, tapasztalat sarkallta szigorra. 2011-ben találkozott a módszerrel, ismerősétől hallott róla, aki hamar rávette a próbaalkalomra, viszont a kezelő idő előtt leállította a fagyasztást. Kriszta kérte. „Könyörögtem: nyomja meg a STOP-ot, erre az egész mit sem ért.” Mégis üzletet épített rá. A vállalkozás megvolt, szépségiparban dolgozott. Nem tervezett váltást, de a krioban meglátta a lehetőséget, barátnőjével még ebben az évben gépet vettek, ma egyedül viszi a külvárosi üzletet.

Krioszauna és krioterápia Budapesten – Krio Budapest

Gyakori kérdések és válaszok

Mire használják a krioterápiát?

A nagyobb testtájakon gyógyulás céljából alkalmazott krioterápiát wellness-szalonokban, fizikoterápiás rendelőkben és fitneszközpontokban használják az izmok regenerálódásának elősegítésére, a fájdalom csökkentésére, a depresszió és az álmatlanság javítására és még sok másra. Orvosi környezetben sebészeti úton is alkalmazzák bőrbetegségek (például szemölcsök és egyes rákos megbetegedések kezelésére, bár a hidegkezelésnek ez a felhasználása teljesen eltér a jelen cikk fókuszától.

Kinek nem szabad krioterápiát alkalmaznia?

Terheseknek és azoknak, akik szívbetegségben, magas vérnyomásban (hipertónia), idegkárosodásban vagy a hidegre való túlérzékenységben szenvednek, kerülniük kell a krioterápiát. De még ha nincs is ellenjavallata, a legjobb, ha a krioterápia kipróbálása előtt konzultál orvosával.

Milyen kockázatai vannak a krioterápiának?

A krioterápia kockázatai közé tartozik a fagyás, a hideg-kiütés és a hipotermia.

Milyen előnyei vannak a krioterápiának?

Bár még több kutatásra van szükség, a krioterápia bizonyos alanyoknál csökkenti a gyulladás bizonyos formáit, ami potenciális előnyöket kínál az akut (sport)sérülésekben, krónikus fájdalomban, izomfájdalomban és egyéb gyulladásos állapotokban szenvedők számára.

Vannak-e óvintézkedések, amelyeket a krioterápiás kezelés után meg kell tenni?

A legjobb, ha hagyja, hogy a teste természetes módon felmelegedjen, ami azt jelenti, hogy lehetőleg kerülje az extrém hőt (pl. nyári hőségben). Hűvös évszakban a kezelés után kerülje a tartósan szabadban töltött időt is.

A cikk megjelenését a KRIO BUDAPEST (a városi jégverem) támogatta

Felhasznált források

  • Robert Allan et al.: Cold for centuries: a brief history of cryotherapies to improve health, injury and post-exercise recovery, European Journal of Applied Physiology volume 122, pages1153–1162 (2022)
  • Joao B. Ferreira-Junior et al.: Could whole-body cryotherapy (below −100°C) improve muscle recovery from muscle damage? Front. Physiol., 02 July 2014
  • Qu, Chaoyi: Cryotherapy on Subjective Sleep Quality, Muscle, and Inflammatory Response in Chinese Middle- and Long-Distance Runners After Muscle Damage, Journal of Strength and Conditioning Research 36(10):p 2883-2890, October 2022.
  • Taras Klimenko: Whole-Body Cryotherapy in Atopic Dermatitis, Arch Dermatol. 2008;144(6):806-808. doi:10.1001/archderm.144.6.806
  • Wafa Douzi et al.: 3-min whole body cryotherapy/cryostimulation after training in the evening improves sleep quality in physically active men, Eur J Sport Sci. 2019 Jul;19(6):860-867.