Tesztoszteron használata testépítőknél, erőemelőknél

Share

Azok az elit szintű erőemelők és testépítők, akik több éven keresztüli tesztoszteron használatáról számoltak be (heti 100-500 mg 9±3,3 éven keresztül), magasabb fokú izomhipertrófiát mutatnak, mint azok, akik nem számoltak be szerhasználatról (Kadi F. et al, 1999; Kadi F., 2000). A tesztoszteron mind az I., mind a II. típusú rostok hipertrófiáját kiváltja. Vannak azonban arra vonatkozó bizonyítékok, hogy a szteroidot használók és nem használók között a legnagyobb különbség az izomrostok méretében a lassú, I-es típusú izomrostoknál figyelhető meg (Kadi F. et al, 1999; Kadi F., 2000; Eriksson A. et al, 2005).

A szteroidot használók trapézizomrostjaiban az I-es típusú izomrostok területe 58%-kal nagyobb, mint a nem használóké, míg a II-es típusú izomrostok területe csak 33%-kal nagyobb, mint a nem használóké (Kadi F. et al, 1999). Ugyanez a tendencia figyelhető meg a vastus lateralisban is, és összességében az I-es típusú izomrostok érzékenyebbek az anabolikus szerekre, mint a II-es típusúak (Hartgens F, 2005). Fontos megállapítani, hogy 300 és 600 mg tesztoszteron hatására az I-es típusú izomrostok megnőnek, míg a II-es típusú izomrostok csak 600 mg tesztoszteron beadása után nőnek meg (Sinha-Hikim I, 2002).

Fehérjeszintézis és tesztoszteron

A fokozott fehérjeszintézis az egyik alapvető mechanizmus, amellyel a tesztoszteron növeli a vázizomtömeget. Például 200 mg tesztoszteron enanthát intramuszkuláris injekciója egészséges egyéneknél a fehérjeszintézis kétszeres növekedését idézte elő a kontrollszemélyekhez képest, anélkül, hogy a fehérje-lebontás megváltozott volna (Ferrando AA, 1998).

„Az a kérdés, hogy milyen sportot akarsz látni? Azt a típusút, ahol normális küzdelem zajlik, könnyek vannak, amiért a győztes, vagy a vesztes tisztán megdolgozott, vagy egy olyat akarsz látni, ahol szörnyetegek vívják a show-t, és minden hamis, ami körülötted van?” (Andreas Krieger – alias Heidi Krieger)

A felnőtteknél az izmok meghatározott számú sejtmagot tartalmaznak, amelyek képesek átadni transzkriptumaikat végleges helyre küldeni. Ezt a koncepciót szem előtt tartva, minden egyes izom-sejtmag felelős az mRNS átírásáért, amely a sejtben korlátlanul vándorolhat, hogy egy izomfehérjévé alakuljon át, ezt a koncepciót „nukleáris doménnek” nevezik. Ezzel kapcsolatban Kadi és munkatársai (Kadi F. et al, 2008; Kadi F. et al, 2005) megállapították, hogy egy olyan rost, amely térfogata 36%-ot meghaladóan megnagyobbodik, a itomsejtmagok számát is növeli, hogy az izomsejtmag és a citoplazma közötti megfelelő arányt fenntartsa.

Másrészt azt találták, hogy a vázizomzatban a mionukleusok száma csak akkor növekszik, ha a vázizomrost meghaladja a 26%-ot. Ily módon az egyik mechanizmus, amellyel a tesztoszteron doppingot használóknál elősegíti az izomrostok megfigyelhető hipertrófiáját, az a myonukleáris felszaporodás elősegítése (Blazevich AJ et al, 2004; Kadi F. et al, 1999). Ennek illusztrálására a szteroidot használó elit szintű erőemelőknél, testépítőknél a keresztmetszetenkénti izomsejtmagok átlagos száma szignifikánsan magasabb, mint a nem használóknál, és a myonukleáris akkréció nagyobb az I-es típusú rostokban (+23%), mint a II-es típusú izmokban (+14%) (Kadi F. et al, 1999). Ez összhangban van az I. típusú izomrostok nagyobb mértékű hipertrófiájával, amelyet a szteroid-használóknál megfigyeltek.

Androgénreceptor

A tesztoszteron és az AS injekciózás után egyaránt a ligandumukon, az androgénreceptoron (AR) keresztül hat a sejtben. Az AR-ok a transzkripciós faktorok szupercsaládjába tartoznak, és amikor az AS-ok az AR-okhoz kötődnek, az AR transzlokálódik a sejtmagba, és a sejtmagban egy sor szteroidra reagáló elemet aktivál, növelve a transzkripció sebességét. Az AR expressziója az emberi izmok között meglehetősen eltérő. Például a trapézizom myonukleusaiban az AR expressziója körülbelül 60%-kal magasabb, mint a vastus lateralisban (Kadi F. et al, 2000). Megjegyzendő, hogy a szteroidokat használó sportolók nagyobb arányban mutatnak AR-t a trapézizomban, mint a nem szteroidokat használóknál. Hasonlóképpen egy hónapos AS-adagolás után az AR-ok száma megnövekszik, de 6 hónap után visszatér a bazális szintre (Ferrando AA et al, 2000).

Következtetések

Az AS-ok a legerősebb szerek közé tartoznak, amelyek képesek növelni mind az izomtömeget, mind az erőt. Használatuk azonban gátolhatja a tesztoszterontermelés természetes folyamatát, ami jelentős problémát jelent az erős AS-használók körében. A témával kapcsolatos meglévő szakirodalom számos potenciális orvosi problémát mutatott ki, amelyek az agyi rendellenességekkel (agresszivitás, bipolaritás stb.) és a prosztatarák kialakulásával kapcsolatosak. Ezzel szemben a megemelkedett tesztoszteronszint, különösen a versenysportban, kiemelkedő előnyhöz juttatja a használót. A probléma megoldása az, hogy fokozzuk a használatának hatásairól és következményeiről szóló tájékoztatást mind a pozitív, mind a negatív aspektusok tekintetében.

hirdetés

Felhasznált források: Blazevich AJ et al, 2004; Eriksson A. et al, 2005; Guimarães-Ferreira et al., 2019; Hartgens F, 2005; Kadi F. et al, 1999; Kadi F., 2000; Kadi F. et al, 2005; Sinha-Hikim I, 2002