Motiválás a gyermeksportban

Share

Elkeserítő, amikor az a gyermek, aki korábban lelkesedett a sportért, hirtelen kedvetlenné válik iránta. A következő hónapokra már meg be volt tervezve a meccseire utazás, és megvásárolták a drága felszerelést – és ami talán még fontosabb, a sportszülő szeretné, ha gyermeke megtanulna elköteleződni és végigcsinálni legalább a szezon végéig az adott sportot.

Szülőként mindig fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő módszereket, amelyekkel a gyerekeket olyan dolgokra ösztönözhetjük, amelyek jót tesznek nekik. Néhány gyerek számára egy sportplakát elég ahhoz, hogy felbuzduljanak a sportjukra. Mások talán jobban reagálnak egy inspiráló sportfilmre, amely segít nekik megérteni, miért szeretik az emberek ezt a játékot.

Bárhogyan is bátorítja a gyerekeit, az legyen gyengéd és a személyes fejlődésére irányuljon. Az itt tárgyalt módszerek öt módot mutatnak erre.

Mutassa meg a gyerekeinek a játék minden szintjén sportolókat

Az egyik legjobb dolog a sportban az, hogy milyen sokféle módon lehet élvezni. Megnézhetik, ahogy a profik a legmagasabb szinten játszanak, versenyezhetnek a helyi utánpótlás bajnokságokban, vagy élvezhetik az iskolában vagy akár a parkban a meccseket.

Amikor csak lehet, mutassa meg a gyerekeinek, hogy a sport minden szinten érdekes és élvezi a sportot! A profi meccsek természetesen nagyszerűek – nincs is jobb, mint egy egy versenyen a közös szurkolás a gyerekekkel. De ha más szinteket is látnak, például alacsonyabb szintű meccseket és szabadidős sportrendezvényeket, az segít a gyerekeknek megérteni, hogy a sport egy életre szóló szenvedély lehet, még akkor is, ha a legtöbb emberhez hasonlóan nem lesz profi.

Ez nagy segítség lehet abban, hogy enyhüljön az a nyomás, amelyet egyes gyerekek a sportolás során éreznek. Segít átadni az üzenetet, hogy az emberek nagy többsége nem azért játszik, hogy profi sportoló legyen. Sokkal inkább azért sportolnak, mert ez egy szórakoztató módja annak, hogy mozogjanak, megerőltessék magukat és közösségben legyenek.

Találja ki, mit szeret a gyereke a sportban, és táplálja ezt

Az emberek sokféle gondolkodásmóddal közelítenek a sporthoz, és a legtöbben egynél több ok miatt űzik valamelyik sportágat. Van, aki szereti a versenyzéssel járó erőpróbát; van, aki a fizikai igénybevételt és a testmozgás adrenalinját szereti. Sokan egyszerűen csak szeretnek a szabadban lenni és/vagy egy csapat tagjaként csinálni valamit.

A gyermek motiválásának kulcsa, hogy megtaláljuk, mely okok mozgatják őket, és ezek segítségével bátorítsuk őket. Az ultraversenyző gyerekek talán extra órákat akarnak venni, vagy arra a célra törekednek, hogy egy nagyobb kihívást jelentő versenyen vegyenek részt. Azok a gyerekek, akik szeretnek edzeni, de nem szeretik a versenyhelyzettel járó feszültséget, talán jobban boldogulnak a gyermekfitnesz órákon vagy az alacsony nyomást gyakorló iskolai vagy hobbi/tömegsport csapatokban.

Segítsen gyermekének a megfelelő sportág kiválasztásában

Ideális esetben, mielőtt gyermeke leigazol egy csapathoz, beszélhet vele az elvárásairól, és arról, hogy ezek mennyire felelnek meg a kiválasztott sport természetének.

Sok gyerek évről évre sportágat akar majd váltani, és ettől nem kell megijedni, erről nem szabad lebeszélni. Minden gyermeknek lehetőséget kell kapnia arra, hogy a legkülönfélébb sportágakat, sport típusokat kipróbálhassa, és majd azt űzze, ami a legjobban megfelel neki. Ha arra kényszerítjük a gyereket, hogy ragaszkodjon egy sportághoz, amikor valami mást szeretne játszani, az nem segít az egészséges szokások kialakításában. Ez csak szerencsétlenné teszi őket.

Végül ne feledkezzünk meg a hagyományos csapatsport-modellen kívüli sportokról sem. Egyes gyerekek talán jobban élvezik az olyan sportokat, mint az úszás, a túrázás vagy a súlyemelés. Ezek különösen jót tehetnek az introvertált vagy szorongó gyerekeknek, akik nem igazán szeretik a versengést vagy a nagy embercsoportokat.

Segítsen a gyermekének sportoló példaképet találni

Gyakran könnyebb felpörgetni a gyereket a meccsekre és az edzésekre, ha van egy sportoló személyiség, akit csodál. Amikor együtt néznek valamilyen sportprogramot, figyelje meg, hogy a gyermeke mely játékosokat kedveli, és bátorítsa érdeklődését, hogy kövesse a fejlődésüket. Ha valóban elkezdenek befektetni egy játékosba vagy csapatba, néhány poszter a kedvenc játékosaikkal, vagy a kedvenc csapataikat ábrázoló gyerektapéta akkor is fenntarthatja az energiát, amikor éppen nincs meccsnap.

Természetesen azt is fontos figyelembe venni, hogy mely játékosok jelentenek jó példaképet gyermeke számára. Nem ritka, hogy még a korábban makulátlanul tiszta sportolókról is hírek jönnek a kifogásolható viselkedésükről, ezért használja ki az alkalmat egy szívhez szóló beszélgetésre, ha ez megtörténik. Kerülje el, hogy bárkit is piedesztálra emeljen, és kommunikáljon nyíltan arról, hogy minden ember követ el hibákat, még a híres sportolók is.

Egy másik egyszerű módja annak, hogy a gyermekek jó példaképet kapjanak a fizikai fittség terén? Legyen Ön is az! Ha a gyermekek látják, hogy a fittséget beépíti a napi rutinjába, például csatlakozik egy rekreációs csapathoz, vagy akár csak napi szinten futni megy, akkor ezt az egészséges és hasznos életmód részeként fogják elsajátítani.

Kommunikáljon „fejlődési” gondolkodásmódot

A „fejlődési” gondolkodásmód fontos fogalom mind a sportban, mind az életben általában. Alapvetően azt jelenti, hogy inkább az erőfeszítést és a személyes fejlődést hangsúlyozza, mint az eredményeket, például a győzelmet vagy a vereséget. Aki fejlődési gondolkodásmóddal rendelkezik, annak a pályán elkövetett hiba egy lehetőség a tanulásra, nem pedig szégyenletes bizonyíték arra, hogy rossz játékos.

Ha a fiatal sportolók a fejlődési gondolkodásmód helyett fixált gondolkodásmóddal rendelkezik, gyakran olyan nyomás alá helyezik magukat, amely megakadályozza őket abban, hogy élvezzék a játékot. Ezért fontos, hogy minden szülő, aki a sportban motiválni szeretné a gyermekét, ennek a gondolkodásmódnak az elfogadásának az irányába terelje.

Ha vonakodik bátorítani ezt a fajta gondolkodásmódját, kérdezze meg magától, hogy miért. Vannak irreális elvárásai a gyermeke sportteljesítményével szemben? Jobban érdekli, hogy nyer-e, mint az, hogy jól érzi-e magát? Mindig érdemes egy kis lelkiismeret vizsgálatot végezni, amikor arról van szó, hogy milyen módon motiválja a gyerekeit.

hirdetés