Betöltés

Mit keresel?

Aktív felnőttek Aktív fiatalok Aktív idősek Aktuális Parasport Speciális sport Sportoló Sportpszichológia Teljesítményfokozás

SPORTPSZICHIÁTRIA (Resch Mária) – a sportolók lelki védelméért

Megoszt

A SPORTPSZICHIÁTRIA című könyvet megrendelni a KONYV@SPORTORVOS.HU e-mail címen SZÁLLÍTÁSI- és SZÁMLÁZÁSI cím valamint egy TELEFONOS elérhetőség megadásával lehet. Ára 6.000,- Ft/db – 10 % (ELŐRENDELÉSI KEDVEZMÉNY 2019.09.22-ig) + 800,- Ft/alkalom kiszállítási felár belföldön).

A könyvben a következőkről olvashat: sportspecifikus evészavarok, alvászavar és sportteljesítmény, testképzavarok a sportban, jó és rossz stressz, túledzés és lelki következményei, agyrázkódás, verseny alatti szorongás, agresszió a sportpályán, drog és doppingszer használat, sportolói körben gyakoribb alkoholfogyasztás, sportszemélyiség, személyiség tartós megváltozása doppingszer használata miatt …

A SPORTPSZICHIÁTRIA könyv a sportoláshoz, fizikai aktivitáshoz, sporttevékenységhez kapcsolódó pszichiátriai kérdésekkel foglalkozik, edzőknek, (sport)szakembereknek, sportolóknak ajánlott. A szerző (Dr. Resch Mária) pszichiáter!

A sportpszichiátria önálló tudománnyá szerveződése mintegy 23 évvel ezelőtt a sport irányába elköteleződött 4 pszichiáter szakorvos kezdeményezésével indult. Azóta nemzetközi szervezetté nőtte ki magát több mint 100.000 taggal. Magyarországon a sportpszichiátria kialakulatlan, kiforratlan.

Az idén szeptember végén megjelenő könyvet 2019. szeptember 22-én éjfélig 10 % ELŐRENDELÉSI KEDVEZMÉNNYEL vásárolhatja meg!

A sportpszichiáter feladata közvetlenül nem a sportteljesítmény fokozása, hanem a pszichopatológia ismerete mentén a sportolóknál is gyakran előforduló pszichiátriai betegségek minél koraibb diagnózisa, valamint a szakszerű pszichoterápiás és / vagy farmakológiai kezelés nyújtása.

A sportoló populációban elsőként a táplálkozási magatartás zavarai váltak ismertté és közismertté. Mára számos szakember, kutató foglalkozik ezzel a témával, az epidemiológiai vizsgálatok meggyőzőek és a kezeléssel kapcsolatban is számos gyakorlati közlemény látott napvilágot. Az evészavarban szenvedő sportolók pszichoterápiás vezetését mostanra már a sportpszichológusok széles csoportja végzi.

A következő “tudományos bomba” a szorongásos, depresszív zavarok területén várható. Kevés adat áll jelenleg rendelkezésre, még ebben a témában is sok a felfedezetlen terület. Ennek ellenére eddig már kettő, a sportban jellemző, depressziós tünetekkel járó kórképet leírtak: az egyiket a túledzés szindrómához kapcsolódóan, a másikat pedig a sportélet lezárásakor figyelték meg. Az előbbinél a kiégés szindróma (burnout) néhány jellegzetes tünete is megtalálható: szakmája (sport) iránt elkötelezett, folyamatos teljesíteni akarás, állandó stressz és csökkent frusztrációs tolerancia, kimerülés, apátia.

Mostoha a sportéletben a pánik lezajlásáról szóló tudományos közlemények száma. Az aktív sportolót korán megtanítják a testből jövő ingerek és érzések megfigyelésére, tudatosítására és korrekciójára. Ennek a folyamatnak a kognitív félresiklásaként szorongásos tünetek, pánikrohamok léphetnek fel. Főként a futás (hosszútáv, maraton), gyaloglás, tenisz sportágakban figyelték meg.

Jelenleg is botrányokkal tarkítva zajlik a sportolók szerhasználattal kapcsolatos problémáinak felismerése, pedig fontos lenne a megelőzés a megfelelő tájékoztatással és természetesen az időben érkező szakszerű segítség. A szerhasználat kapcsán komoly gondot az illegális drogok, teljesítményfokozó szerek miatti túlzott, kontrollálatlan indulatok, agresszivitás fellépése jelenti, amely a személyiségnek a szerek elhagyása után is megmaradó, tehát irreverzibilis torzulását okozza. Gyógyításuk évekig tartó pszichoterápiás kihívás a szakma számára.

A küzdősportokban, labdajátékokban megfigyelhető agyi traumák megelőzése, a kellő védelem kiépítése és természetesen a megfelelő, komplex rehabilitáció személyi és tárgyi feltételei szintén nagyon hiányoznak.

Tartalomjegyzék:

 • Sportszociológia, sportpszichológia, vagy sportpszichiátria.
 • Pszichopatológia a sportban (a tudat és  tudati működés zavarai; az én struktúra zavarai; az időbeni és térbeli orientáció; a figyelem és érzékelés zavarai; az érzelmi élet és zavarai; a szorongás; az agresszió; a motiváció és zavarai; a kommunikáció és zavarai; az intelligencia; a kreativitás).
 • A szerhasználattal kapcsolatos és egyéb addiktív zavarok a sportban (szerhasználat zavar a sportban, a dopping; eyéb függőségek – viselkedési addikciók diagnosztizálása; az alkohol, az opiátok, cannabis és származékai, a kokain; gyógyszerfüggőségek jellegzetességei, tünetek; koffein, dohányzás; anabolikus szteroidok, androgén hormonok).
 • Pszichózisok a sportban.
 • Hangulati zavarok a sportban.
 • A stressz (a stressz fogalma; a stresszre adott válaszok; a szorongás; a harag és az agresszió; a stressz, a szorongás és a sportteljesítmény kapcsolata; stressz a sportban).
 • Szorongás a sportban (a szorongás fogalma, meghatározása; a szorongásos kórképek megjelenése a sportban; fóbiák; pánik; hipochondria; testdiszmorfiás zavar; a sport szorongásos kórképei; agresszív szorongás).
 • Táplálkozási magatartás zavarai a sportban (a táplálkozási magatartás zavarairól általában; hajlamosító-. kiváltó-, fenntartó tényezők; sportra specifikus faktorok; anorexia nervosa; anorexia atlétika; női atléta triász; orthorexia nervosa; inverz anorexia nervosa: izomdiszmorfia; bigorexia; megarexia; testépítő típusú evészavar; drunkorexia; bulimia nervosa; testedzésfüggőség, futásaddikció; a testedzésfüggőség; elhízás).
 • Alvászavarok a sportban (az alvászavar fogalma, az alvás jelentősége a sportban; az alvászavarok fajtái; légzéssel kapcsolatos alvási zavarok; alvási rémület, lidérces álom; nyugtalan lábak szindróma; szer / gyógyszer kiváltotta alvászavar).
 • A személyiség szerepe a sportban (a személyiség; a személyiségzavar; excentrikusok, dramatikusok, szorongók; a sportszemélyiség és zavara).
 • Túledzés szindróma (edzésterhelés növelés, túlterhelés; funkcionális és nem funkcionális túlterhelés; túledzés  szindróma; a túledzés szindróma kialakulásának elméletei: kapcsolódás-, kognitív-,  központi fáradékonyság-, glikogén-. glutamin-,citokin elmélet és oxidatív stressz elmélet; tünetek, diagnózis, megelőzés, kezelés, szövődmények, maradványtünetek).
 • Figyelemhiányos hiperaktivitási zavar a sportban (figyelemhiányos hiperaktivitási zavar meghatározása; ADHD és a sportág választás).
 • Agyrázkódás, neurokognitív zavarok (agyrázkódás; a sporttal kapcsolatos agyrázkódás rizikófaktorai; visszatérés a játékba, sportba; a sportban előforduló demens kórképek: Alzheimer-kór, vaszkuláris eredetű demencia, Parinson-kór).
 • Terápia (a sportolók pszichés kezelésének általános szempontjai, mikor lehet edzeni?, Tabu vagy stigma? Biztonságosság, a teljesítményre gyakorolt hatás; a sportban előforduló kórképek kezelése).
 • Mentális rehabilitáció a sportban (sportrehabilitáció fogalma és feladata, mentális rehabilitáció a sportban, a túledzés rehabilitációja; a szorongásos kórképek rehabilitációja a sportban; a depresszió rehabilitációja a sportolók körében; a szerhasználati zavarok, függőségek rehabilitációja a sportban).

Megrendelni a KONYV@SPORTORVOS.HU e-mail címen SZÁLLÍTÁSI- és SZÁMLÁZÁSI cím valamint egy TELEFONOS elérhetőség megadásával lehet. Ára 6.000,- Ft/db – 10 % (ELŐRENDELÉSI KEDVEZMÉNY 2019.09.22-ig) + 800,- Ft/alkalom kiszállítási felár belföldön).

Tags:

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.