Betöltés

Mit keresel?

Parasport Speciális sport Sportpszichológia Teljesítményfokozás

SPORTPSZICHIÁTRIA (Resch Mária) – a sportolók lelki védelméért

Megoszt

A SPORTPSZICHIÁTRIA című könyvet megrendelni a KONYV@SPORTORVOS.HU e-mail címen SZÁLLÍTÁSI- és SZÁMLÁZÁSI cím valamint egy TELEFONOS elérhetőség megadásával lehet. Ára 6.000,- Ft/db + 800,- Ft/alkalom kiszállítási felár belföldön).

A könyvben a következőkről olvashat: sportspecifikus evészavarok, alvászavar és sportteljesítmény, testképzavarok a sportban, jó és rossz stressz, túledzés és lelki következményei, agyrázkódás, verseny alatti szorongás, agresszió a sportpályán, drog és doppingszer használat, sportolói körben gyakoribb alkoholfogyasztás, sportszemélyiség, személyiség tartós megváltozása doppingszer használata miatt …

A SPORTPSZICHIÁTRIA könyv a sportoláshoz, fizikai aktivitáshoz, sporttevékenységhez kapcsolódó pszichiátriai kérdésekkel foglalkozik, edzőknek, (sport)szakembereknek, sportolóknak ajánlott. A szerző (Dr. Resch Mária) pszichiáter!

A sportpszichiátria önálló tudománnyá szerveződése mintegy 23 évvel ezelőtt a sport irányába elköteleződött 4 pszichiáter szakorvos kezdeményezésével indult. Azóta nemzetközi szervezetté nőtte ki magát több mint 100.000 taggal. Magyarországon a sportpszichiátria kialakulatlan, kiforratlan.

M E G J E L E N T !

A sportpszichiáter feladata közvetlenül nem a sportteljesítmény fokozása, hanem a pszichopatológia ismerete mentén a sportolóknál is gyakran előforduló pszichiátriai betegségek minél koraibb diagnózisa, valamint a szakszerű pszichoterápiás és / vagy farmakológiai kezelés nyújtása.

A sportoló populációban elsőként a táplálkozási magatartás zavarai váltak ismertté és közismertté. Mára számos szakember, kutató foglalkozik ezzel a témával, az epidemiológiai vizsgálatok meggyőzőek és a kezeléssel kapcsolatban is számos gyakorlati közlemény látott napvilágot. Az evészavarban szenvedő sportolók pszichoterápiás vezetését mostanra már a sportpszichológusok széles csoportja végzi.

A következő “tudományos bomba” a szorongásos, depresszív zavarok területén várható. Kevés adat áll jelenleg rendelkezésre, még ebben a témában is sok a felfedezetlen terület. Ennek ellenére eddig már kettő, a sportban jellemző, depressziós tünetekkel járó kórképet leírtak: az egyiket a túledzés szindrómához kapcsolódóan, a másikat pedig a sportélet lezárásakor figyelték meg. Az előbbinél a kiégés szindróma (burnout) néhány jellegzetes tünete is megtalálható: szakmája (sport) iránt elkötelezett, folyamatos teljesíteni akarás, állandó stressz és csökkent frusztrációs tolerancia, kimerülés, apátia.

Mostoha a sportéletben a pánik lezajlásáról szóló tudományos közlemények száma. Az aktív sportolót korán megtanítják a testből jövő ingerek és érzések megfigyelésére, tudatosítására és korrekciójára. Ennek a folyamatnak a kognitív félresiklásaként szorongásos tünetek, pánikrohamok léphetnek fel. Főként a futás (hosszútáv, maraton), gyaloglás, tenisz sportágakban figyelték meg.

Jelenleg is botrányokkal tarkítva zajlik a sportolók szerhasználattal kapcsolatos problémáinak felismerése, pedig fontos lenne a megelőzés a megfelelő tájékoztatással és természetesen az időben érkező szakszerű segítség. A szerhasználat kapcsán komoly gondot az illegális drogok, teljesítményfokozó szerek miatti túlzott, kontrollálatlan indulatok, agresszivitás fellépése jelenti, amely a személyiségnek a szerek elhagyása után is megmaradó, tehát irreverzibilis torzulását okozza. Gyógyításuk évekig tartó pszichoterápiás kihívás a szakma számára.

A küzdősportokban, labdajátékokban megfigyelhető agyi traumák megelőzése, a kellő védelem kiépítése és természetesen a megfelelő, komplex rehabilitáció személyi és tárgyi feltételei szintén nagyon hiányoznak.

Megrendelni a KONYV@SPORTORVOS.HU e-mail címen SZÁLLÍTÁSI- és SZÁMLÁZÁSI cím valamint egy TELEFONOS elérhetőség megadásával lehet. Ára 6.000,- Ft/db + 800,- Ft/alkalom kiszállítási felár belföldön).

A könyv megjelenését a Magyar Sportújságírók Szövetsége a Nagy Béla Programon keresztül támogatja!

Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.