Öt fontos dolog, amit tudnod kell, ha versenyzel

Share

Tippek utánpótlás korú sportolók számára.

Ismerd meg a számodra megfelelő versenyállapotot, tanulj az izgalomról!

Vannak egyéni különbségek – van, aki teljesen nyugodt verseny előtt, van, aki izgul, van, aki aggódik és vannak, akik rosszul is vannak. Ez nem jelent semmit, csak másként” pörgünk fel” a versenyekre. Tudjuk, hogy nem kellemesek az izgulás tünetei, de sokszor hasznosak. Azonosítsd, hogy te melyik csoportba tartozol, és ne ijedj meg ezektől a tapasztalatoktól.

Ön bízik, maga biztos!

Igen, tudjuk, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a dolgokkal, amiket még nem tudunk, hiszen azokra rá tudunk gyúrni és képesek vagyunk fejleszteni, de ugyanolyan fontos, hogy tisztában legyünk azzal is, amit tudunk! Nem a hiányaid miatt fogsz győzni, hanem azokkal a képességeiddel, amiket birtokolsz.

hirdetés


Kommunikálj!

A szüleid és az edződ is a legjobbat akarják neked, közös célotok az, hogy te a legjobb formádban legyél! Ha úgy érzed, hogy valami nem megfelelő neked, jelezd feléjük! Mutasd meg nekik, hogy mi lenne a számodra legjobb. Ha zavar téged, ahogy a szüleid szurkolnak, mondd meg nekik, mit tegyenek és mit kerüljenek el, mert az téged gátol. Ha nem érted edződ egyik döntését, kérdezz rá, mi van a hátterében. Sem te, sem ők nem birtokolják a gondolatolvasás képességét :).

Ne másokhoz, önmagadhoz hasonlítsd magad!

Nagyon jó érzés a dobogó tetején állva legyőzni másokat! Csak ne felejtsd el – a győzelem nem mindig tőled függ! Hozhatod életed formáját, ha az ellenfeled erősebb, ő fog győzni, de ez nem a te kudarcod lesz. Ha önmagadra figyelsz és észreveszed, hogy versenyről versenyre mennyit változol, akkor az önbizalmad is stabilabb lesz.

Számíts a legjobbra, tervezz forgatókönyveket és készülj fel!

Gondolatban futtasd végig, hogyan szeretnél teljesíteni a következő versenyen. Ha véletlenül beesik egy-egy negatív gondolat, használd ki! Készíts egy mentális forgatókönyvet, hogyan előzhető meg az, vagy hogyan csökkentheted a hátrányodat utána.

Ha további tippekre, ötletekre vagy kíváncsi, akkor keresd a Gyereklélek sportcipőben – mentális napló sportoló fiataloknak című könyvet, ami megvásárolható a könyvesboltokban!

Szerző: Kovács Kriszta (forrás: www.sportpszicho.blog.hu)