Relatív energiahiány a sportban (RED-S) – a sportorvos gondolatai

Share

Mi a relatív energiahiány a sportban?

A RED-S szindróma a relatív energiahiány okozta károsodott élettani működésre utal. A károsodott működés vonatkozhat az anyagcserére, a menstruációs funkcióra, a csontok egészségére, az immunitásra, a fehérjeszintézisre és a szív- és érrendszeri egészségre. A relatív energiahiány azt jelenti, hogy az összes testfunkcióhoz szükséges energiamennyiséghez képest kevesebb energia áll rendelkezésre. Ez akkor következik be, ha az étrendből származó kalóriabevitel (az összes kalória egyenlő a felhasználható teljes energiával) nem elegendő az egészséghez, a szervezet működéséhez és a mindennapi élethez szükséges energiafelhasználáshoz, ha a testmozgás és a sporttevékenységek energiaigényét is figyelembe vesszük. Egyszerűen fogalmazva, a szervezetbe jutó energia nem elegendő a szervezet által naponta felhasznált energiához.

A probléma könnyebben megérthető, ha egy olyan hasonlatot használunk, ahol az energia a pénz. Ha hetente 1000 dolláros fizetést kap, de 800 dollárt költ új ruhák vásárlására, barátokkal való szórakozásra, haj- és körömvágásra, akkor csak 200 dollár marad a lakbér vagy jelzáloghitel, valamint a víz- és villanyszámla kifizetésére. Ha mindezek a számlák heti 500 dollárba kerülnek, akkor minden héten 300 dollárral adósodsz el. Eleinte ez még rendben is van, mert a hitelkártyádra támaszkodhatsz, hogy kifizesd a luxuscikkeket, és a számlákat kifizetetlenül hagyhatod, de végül az áramszolgáltató lekapcsolja az áramellátásodat, amíg ki nem fizeted nekik a tartozásodat. Így továbbra is elmész a barátaiddal szórakozni és új ruhákat veszel, de minden héten egyre több adósságod lesz, és most már a villanyt sem tudod felkapcsolni, amikor hazaérsz. Ez történik a relatív energiahiányban. Folyamatosan „költöd” az energiádat a sportra vagy az edzésre, így a testednek le kell állítania a normális testfunkciókat, mivel energiaadósságba kerülsz.

Visszatérve a pénzzel kapcsolatos példához, csak kétféleképpen lehet megoldani a pénzforgalmi problémát. Vagy fizetésemelést kell kapnod, és több pénzt kell keresned, hogy fedezd az adósságodat (anélkül, hogy növelnéd a kiadásaidat), vagy csökkentened kell a luxuscikkekre fordított kiadásaidat (drasztikusan a kezdeti szakaszban, hogy visszaadjad az adósságodat), amíg az adósságaidat ki nem fizeted, és akkor kezdhetsz el újra költeni egy jobb költségvetéssel! Ha tehát ezt a megoldást átfordítjuk a szervezet energiaegyensúlyára, akkor a probléma megoldásának egyetlen módja, hogy sokkal több energiát vigyél be (növeld jelentősen a kalóriabevitelt) anélkül, hogy növelnéd az energiakibocsátásodat (az edzés mennyiségét), vagy csökkentsd az energia „költésedet” az edzésből származó energiakibocsátás csökkentésével, amíg nem lesz elég energia pótolva ahhoz, hogy a test rendszerei újra normálisan működjenek, mielőtt újra elkezdenél edzeni. Néha, amikor az adósság nagyon nagy, mindkét lehetőséget egyszerre kell végrehajtani.

A sportolók leggyakoribb oka a kalóriabevitel növelésével kapcsolatos tétovázásának az, hogy aggódnak a hízás vagy a „túlsúly” miatt. Ha visszatérünk a pénzes hasonlatunkhoz, ez olyan lenne, mintha adósságban lennénk, de aggódnánk, hogy meggazdagszunk, ha emelkedne a fizetésünk. Lehetnek nagyon rövid ideig tartó pillanatok, amikor a pénzt a bankodba fizetik, és még nem használtad fel a számlák kifizetésére, amikor úgy tűnik, hogy többlet pénzed van, de a valóság az, hogy ha egyszer megvan a pénz, akkor azt az adósságod törlesztésére fogod költeni, és az átlagos banki egyenleged nagyon hosszú ideig nem fog sokat változni. Ugyanez a helyzet az energiamérleggel is. Ha a szervezetednek energiatartozása van, amint növeled az energiabeviteledet, a tested elkezdi felhasználni az energiát ott, ahol szükség van rá. A testrendszerek visszatérnek a normális kerékvágásba, és elkezdenek több energiát felhasználni a mindennapi tevékenységeikhez, a felesleges energia pedig elhasználódik. A szervezeted hosszú távon nem raktározza el az energiát zsírként, amikor a test rendszerei energiatartozásban vannak, de egyes embereknél a normál működésre való visszaváltás folyamata kicsit lassabb, mint másoknál, attól függően, hogy mennyi ideig voltál energiahiányban, a testrendszerek egyéni különbségeitől és a genetikától.

Milyen lehetséges egészségügyi hatásai lehetnek a RED-S-nek?

Régebben a RED-S-t „női atlétatriász”-nak neveztük, mivel az elégtelen energiabevitel ismert szövődményei a menstruációs funkciók megszűnése és a csontok egészségére gyakorolt hatások, amelyek stressztörésekhez vezetnek. A RED-S kifejezést 2014-ben alkottuk meg, mivel felismertük, hogy a menstruáció és a csontok egészségénél sokkal több hatása van, és hogy a szindróma a férfi sportolókat is érintheti.

A RED-S-nek számos lehetséges egészségügyi következménye van, többek között:

  • menstruációs funkció (amenorrhoea – a menstruáció elmaradása);
  • a csontok egészsége (csontritkulás, amely fáradásos törésekhez vezet);
  • endokrin hatások (a szervezet hormonrendszereinek változásai);
  • immunológiai (csökkent immunitás, fertőzésekre való fogékonyság);
  • növekedés és fejlődés (a fehérjeszintézisre gyakorolt hatások és a növekedési hormon csökkenése);
  • vérképzőszervi (a tápanyaghiány miatti vérszegénység);
  • szív- és érrendszeri (az alacsony energiabevitel kedvezőtlen lipidprofilokat és endothelialis diszfunkciót okoz);
  • anyagcsere-hatások (az anyagcsere lassulása);
  • gasztroenterológiai (a szénhidráthiány a glükózfelhasználás csökkenéséhez vezet);
  • pszichológiai (a hangulatra, a stresszre és a depresszióra gyakorolt hatások).

Milyen lehetséges teljesítményhatásai lehetnek a RED-S-nek?

Kezdetben a sportoló képes folytatni az edzést, és nem biztos, hogy azonnali hatása van a teljesítményre. Az idő előrehaladtával a csökkent energiakészlet több testrendszer működésében is változásokhoz vezet. A vírusos megbetegedések és sérülések gyakoribbá válnak, és csökken az edzésre való reagálóképesség, ami végül teljesítménycsökkenéshez vezet.

A teljesítménycsökkenés többtényezős, és a következőkre vezethető vissza:

  • Csökkent edzésre adott válasz;
  • Megnövekedett sérülési arány;
  • Csökkent állóképességi teljesítmény;
  • Csökkent izomerő;
  • Csökkent glikogénraktárak;
  • Csökkent koordináció;
  • Csökkent koncentráció;
  • Károsodott ítélőképesség;
  • Ingerlékenység;
  • Depresszió.

Az alacsony energiakészlet mindig összefügg a táplálkozási zavarokkal?

A rövid válasz: nem. Definíció szerint mindig relatív energiahiány áll fenn, ha figyelembe vesszük a táplálkozásból származó energiabevitelt és a szervezet által a testi folyamatokra és a testmozgásra fordított energiaköltséget, de ez nem jelenti azt, hogy a sportolóknak pszichológiai problémájuk van az étkezésükkel. A sportoló táplálkozhat egészségesen, kiegyensúlyozottan, a táplálkozási rendellenességek vagy étkezési zavarok jellemzői nélkül, de a teljes kalóriabevitel nem elegendő ahhoz, hogy kielégítse a szervezetének a normál testfunkciók, az egészség, a növekedés, valamint az edzés és a testmozgás energiaszükségletének igényeit. Ennek ellenére a rendellenes táplálkozás, az étkezési zavarok és a relatív energiahiány között is szoros kapcsolat áll fenn, és néha a sportolót a rendellenes táplálkozás miatt kell kezelni, mielőtt a helyzet többi részével foglalkoznánk.

Az egyetlen módja annak, hogy egy sportoló visszafordítsa a relatív energiahiány (RED-S) hatásait, az a kalóriabevitel növelése. Ez a naponta elfogyasztott táplálék mennyiségének növelését jelenti. Egyesek számára csak oktatásra van szükség, hogy milyen típusú ételeket, mikor és mennyit fogyasszanak naponta, mások számára azonban pszichológiai támogatást és tanácsadást is jelent, hogy foglalkozzanak a táplálékbevitellel kapcsolatos negatív érzéseikkel és viselkedésükkel, és gyakorlati tanácsaokat adjanak nekik, hogy leküzdjék a kalóriabevitel növelésétől való félelmüket. A problémára egyszerű a válasz, de az ennek eléréséhez szükséges folyamat egyesek számára nagyon nehéz lehet.

Miért baj, ha nem jön meg a menstruációm, nem normális ez a sportolóknál?

Attól, hogy valami gyakori, még nem jelenti azt, hogy normális. Soha nem normális, ha a női sportolóknak nem jön meg a menstruációjuk. Normális menstruációnak (eumenorrhoea) számít a 15 éves kortól 21 és 35 nap közötti időközönként jelentkező rendszeres menstruációs ciklus. Serdülőknél a normális ciklus 21 és 45 nap között lehet, mivel a szervezetnek a menarche (az első menstruáció) után néhány évbe telik, amíg kialakul a normális ritmusa. Az amenorrhoea a normális menstruációs ciklus hiánya. Elsődleges amenorrhoeáról akkor beszélünk, ha 15 éves korig nem volt menstruációs ciklus (a serdülőnek nem volt első menstruációja). Másodlagos amenorrhoea az, amikor a menstruációs ciklus normálisan kezdődik, de később 3 egymást követő menstruációs ciklus kimarad. Az oligomenorrhoea > 45 napos ciklushosszúság, és egyes sportolóknál az amenorrhoea előjele lehet.

Az amenorrhoeának számos oka lehet, és fontos, hogy a női hormonrendszer kezelésében jártas szakorvoshoz (sportorvos, endokrinológus vagy nőgyógyász) forduljunk a menstruációs ciklus hiányának vagy elmaradásának okának kivizsgálása érdekében. A funkcionális hipotalamikus amenorrhoea (FHA) kizárásos diagnózis, és a relatív energiahiánnyal összefüggő amenorrhoea oka. A szervezet számára elérhető energia jelentős csökkenése a szervezet normális hormonrendszereinek megváltozását eredményezi, amelyeket a hipotalamusz (az agy egy része) irányít, ami ezt követően megváltoztatja a menstruációs ciklust. A gyors vagy jelentős zsírtömeg-csökkenés – akár már 1 hónap alatt is – veszélyeztetheti a menstruációs funkciókat.

Az amenorrhoea által jelzett megváltozott hormonális működés hatással van mind az érzelmi egészségre, mind a csontok egészségére. A csonttömeg csúcspontja nőknél 19 éves kor körül (férfiaknál 20,5 éves kor körül) következik be. Az ösztrogén növeli a kalcium felvételét a vérből és lerakódását a csontban. A progeszteron segíti az ösztrogén munkáját. Mindkét hormon szintjének csökkenése az amenorrea idején negatív változásokat okozhat a csontozatban. A csontszerkezetben bekövetkező változások a terheléses törések fokozott kockázatához vezetnek. A 6 hónapnál hosszabb ideig amenorrhoeás sportolóknak DXA-vizsgálattal meg kell mérniük csontsűrűségüket.

Szednem kell a fogamzásgátló tablettát, hogy megvédjem a csontjaimat az alacsony ösztrogénszint miatt?

Ha Ön hormonális fogamzásgátlás bármelyik formáját szedi, nincs olyan vizsgálat, amely a természetes hormonszintjét felmérhetné. A havi vérzés, amelyet az orális fogamzásgátló tabletta (OCP) inaktív tablettáinak szedésekor tapasztal, nem menstruáció, hanem megvonásos vérzés. Ezek nem ugyanazok. Ha OCP-t szed, nem lehet megállapítani, hogy normális menstruációs ciklusa van-e, még akkor sem, ha a tabletta elkezdése előtt normális ciklusa volt. Az OCP-t fogamzásgátlóként való használatra tervezték, nem pedig az alacsony energiakészlet kezelésére. Új kutatások szerint az alacsony energiakészlet önmagában is negatív hatással van a csontok egészségére, függetlenül az ebből eredő alacsony ösztrogénszint hatásától. A probléma megoldásához az okot kell kezelni, ami az alacsony energiakészlet. Az OCP nem a megoldás. A legjobb, ha abbahagyja az OCP szedését, ha RED-S-ben szenved, és más, nem hormonális fogamzásgátlási formákat használ, amíg a normális menstruációs ciklus vissza nem áll, és a RED-S nem oldódik.

A RED-S a férfiakat is érintheti?

Igen. Ez az egyik oka annak, hogy 2014-ben megváltoztatták a nevét a női atlétatriászról. Bár a RED-S gyakrabban fordul elő nőknél, a férfiakat is érintheti. A leggyakrabban érintett férfi sportolók a férfi kerékpárosok, akik gyakran súlyos energiahiányban szenvednek, valamint más állóképességi sportolók, például futók és evezősök. A zsokék és a súlycsoportos küzdősportágak sportolói szintén gyakran érintettek, de bármelyik férfi sportoló érintett lehet, ha az energiabevitel nem megfelelő az edzésmennyiséghez képest. Az alacsony energiaellátottság a férfiaknál is megváltoztatja az endokrin működést, és a csontok egészségére is hatással lehet. A tesztoszteron anabolikus hatással van a csontokra, beleértve a csontépítő sejtek (oszteoklasztok) stimulálását, valamint a kalcium felszívódásának és a csontképződésnek a növelését. Az alacsony tesztoszteronszintet összefüggésbe hozták a RED-S férfi sportolók alacsony csontsűrűségi eredményeivel.

Honnan tudhatom, hogy van-e RED-S-em?

A RED-S diagnosztizálása kihívást jelenthet, mivel a tünetek néha árnyaltak. Minden olyan női sportolónak, akinek 15 éves koráig nem volt menstruációja, vagy akinek egymás után 3 menstruációja kimarad, fel kell keresnie a szakorvosát, hogy megvizsgálják a RED-S-t. A szindróma ismétlődő csontterhelési sérülések formájában is jelentkezhet, és minden olyan sportoló esetében, akinek csontterhelési sérülése van, nagyfokú gyanúra ad okot, különösen akkor, ha a közelmúltban nem volt tapasztalható az edzésmennyiség növekedése. További jelek, amelyek a RED-S-t jelezhetik, a hirtelen, jelentős súlyvesztés (még akkor is, ha az szándékos), a normális növekedés és fejlődés elmaradása, visszatérő sérülések és betegségek, csökkent teljesítmény és/vagy hangulatváltozás. A RED-S kezelésében jártas sportszakorvos alapos vizsgálata segíthet az állapot diagnosztizálásában és kezelésében. Ha nem biztos benne, jobb, ha kivizsgáltatja magát, mint ha hallgat, mivel a korai felismerés kritikus fontosságú a további teljesítménycsökkenés és a hosszú távú egészségügyi következmények megelőzése érdekében.

Hogyan kezelik a RED-S-t?

A RED-S kezelésében egészségügyi szakemberek egy csoportja vehet részt, köztük egy sportorvos, egy sportdietetikus és egy sportpszichológus vagy sportpszichiáter, attól függően, hogy az adott sportolónak mire van szüksége. A kezelés középpontjában az energiahiány korrigálása áll a kalóriabevitel növelésével, és a kezelés néha az energiafelhasználás rövid távú csökkentését (az edzések és versenyek csökkentését vagy abbahagyását) is megköveteli a helyzettől függően.

Értékelni kell az alacsony energiaellátás valamennyi testrendszerre gyakorolt hatását, és az esetleges rendellenességeket korrigálni kell. Kezdetben a cél az energiabevitel napi 300-600 kcal/napos növelése, valamint az energia elosztásának kezelése a nap folyamán és a testmozgás körül. Az energiaegyensúly heteken belül helyreállítható a megfelelő szénhidrát- és fehérjebevitellel. A súlygyarapodás a menstruációs funkció visszatérésének legerősebb előrejelzője, de ennek nem kell feltétlenül zsírnövekedésnek lennie, hanem lehet a sovány izomtömeg növekedése is. Kezdetben a legfontosabb teendő – ha az rendellenes – a menstruációs funkció helyreállítása,. Ez hónapokon belül megtörténhet, de esetenként egy évnél tovább is eltarthat. A csontsűrűség javulása lassabb és hosszabb ideig, gyakran több évig tarthat. A sportolók étrendjének étrendi forrásokból 1500 mg/nap kalciumot kell tartalmaznia, szükség esetén kiegészítéssel. Az olyan társbetegségekkel, mint a depresszió, a szorongás és más pszichológiai problémák, szintén foglalkozni kell.

hirdetés

Dr. Brandi Cole Ausztrál sportorvos írásának szerkesztett változata.