A gyógyszerek hatása a testmozgásra – sportfarmakológia

Share

A sportfarmakológia egy viszonylag új terület, amely azt vizsgálja, hogyan hat a testmozgás a gyógyszerekre, és hogyan hatnak a gyógyszerek a testmozgásra. A testmozgás és a gyógyszerek kölcsönhatása nagyon összetett, és eddig nem sok kutatás foglalkozott ezekkel a kölcsönhatásokkal. Az, hogy a testmozgás hogyan hat egy gyógyszerre, nem kötelező része a gyógyszerengedélyezési folyamatnak vagy a szükséges forgalomba hozatal utáni felügyeletnek. Az alábbi információk nagy része azon alapul, amit arról tudunk, hogy a testmozgás hogyan hat a szervezet fiziológiájára, majd logikus következtetéseket vonunk le arra vonatkozóan, hogy ez hogyan hat a különböző gyógyszerekre.

A gyógyszerek hatása a testmozgásra

Számos gyógyszerről sportfarmakológia szakemberek megállapították, hogy hatással van a testmozgásra. Ez a szakasz néhány gyakran felírt gyógyszert, valamint olyan gyakori vény nélkül kapható gyógyszert tárgyal, amelyek megváltoztatják a szervezet edzésre való képességét. Javasoljuk, hogy ha Ön ezen gyógyszerek közül bármelyiket szedi, amely hátrányosan befolyásolhatja az edzésre való képességét, beszélje meg orvosával, mielőtt bármilyen változtatást eszközölne a kezelési tervében.

Béta-blokkolók

A béta-blokkolók a magas vérnyomás és más szív- és érrendszeri betegségek kezelésére leggyakrabban felírt gyógyszerek közé tartoznak. A vérnyomás csökkentése mellett a béta-blokkolók csökkentik a nyugalmi pulzusszámot, és tompítják a szív azon képességét, hogy testmozgás hatására növelje a pulzusszámot. A szívre gyakorolt ezen hatások miatt a béta-blokkolók csökkentik a szervezet mozgásképességét, ami általában fáradtságot eredményez. Emiatt a béta-blokkolók nem feltétlenül a legjobb választás a rendszeresen sportoló betegek számára, különösen, ha magas vérnyomás miatt szedik őket.

Diuretikumok

A vizelethajtók olyan gyógyszerek, amelyek fokozzák a vese által történő vízkiválasztást, és általában magas vérnyomás és pangásos szívelégtelenség kezelésére írják fel őket. Mivel a testmozgás izzadással történő folyadékveszteséggel járhat, a diuretikumok szedése mellett sportoló betegeknél fokozottan fennáll a kiszáradás veszélye. A betegeknek szorosan értékelniük kell a hidratáltsági állapotukat, ha ilyen gyógyszerek szedése mellett sportolnak.

Antihisztaminok

Az antihisztaminok olyan gyógyszerek, amelyeket általában szezonális allergiák vagy felső légúti megbetegedések kezelésére használnak. Két osztályba vagy generációba sorolhatók. Az első generációs antihisztaminok közé tartozik a difenhidramin, a klórfeniramin  és a klemasztin, és ezek a leggyakoribb antihisztaminok, amelyek az allergiára és megfázásra szánt vény nélkül kapható gyógyszerek között szerepelnek. A második generációs antihisztaminok közé tartozik a cetirizin, a loratadin, a deszloratidin  és a fexofenadin, és újabb szerek, amelyek vény nélkül (cetirizin, loratidin) vagy csak receptre kaphatók (deszloratidin, fexofenadin). Az első generációs antihisztaminoknál gyakoribbak a mellékhatások, mint a második generációs antihisztaminoknál. Testmozgás során az első generációs antihisztaminok csökkenthetik a szervezet izzadásra való képességét, így növelve a hipertermia kockázatát. Álmosságot és szedációt is okozhatnak, ami befolyásolja a sportteljesítményt. Emiatt a sportolók a második generációs antihisztaminokat általában részesítik előnyben.

Statinok

A sztatinok a hiperkoleszterinémia kezelésére leggyakrabban felírt gyógyszercsoport. A legtöbb beteg mellékhatások nélkül szedheti ezeket a gyógyszereket. Ez az osztály azonban összefüggésbe hozható a myopathiával, egy olyan izombetegséggel, amely súlyos esetekben izompusztuláshoz vezethet. Egyes vélemények szerint a megerőltető testmozgás növeli ennek a mellékhatásnak a kockázatát, ezért az ezeket a gyógyszereket szedő betegeknek, különösen az idősebb, kondíciójukat vesztett férfiaknak ajánlott kerülniük az intenzív súlyemelést vagy más megerőltető gyakorlatokat.

Nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok)

A nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket (NSAID) általában fájdalom és gyulladás kezelésére használják, különösen mozgásszervi sérülések és edzés utáni izomfájdalom esetén. A vény nélkül kapható készítmények közé tartozik az aszpirin, az ibuprofén és a naproxen, vénykötelesen több mint 20 NSAID áll rendelkezésre. Egyes tanulmányok szerint az ilyen gyógyszerek szedése esetén gyorsabb az izomfájdalom utáni regenerálódás, ami lehetővé teheti, hogy az illető gyakrabban sportoljon. Bár gyakran használják őket, egyre nagyobb az aggodalom, hogy ezek a gyógyszerek lassíthatják a gyógyulási reakciót, különösen törések és porcsérülések esetén.

Narkotikus fájdalomcsillapítók

A narkotikus fájdalomcsillapítókat erős fájdalom kezelésére használják, gyakran akut sérülések miatt. A narkotikumok közé tartozik a kodein, a hidrokodon és az oxikodon, és számos vényköteles készítményben kaphatók. A narkotikumok gyakori mellékhatása a nyugtatás és az álmosság, ezért a sportolókat óva kell inteni attól, hogy narkotikumok hatása alatt edzenek és versenyezzenek.

Izomlazítók

Az izomlazítókat az izomgörcsök csökkentésére használják, különösen a nyaki és ágyéki rándulásokhoz és húzódásokhoz kapcsolódó görcsök esetén. Ezek is nyugtatást és álmosságot okoznak, ezért valószínűleg kerülni kell a sportolást, miközben ezeket a gyógyszereket szedjük.

Fluorokinolon antibiotikumok

A fluorokinolonok közé tartozik például a ciprofloxacin, a levofloxacin, a norfloxacin és az ofloxacin. A fluorokinolonok az antibiotikumok egyik leggyakrabban felírt osztálya, mivel széles hatásspektrummal rendelkeznek számos különböző baktériummal szemben, és a mellékhatások előfordulása alacsony. Az FDA azonban nemrégiben figyelmeztetést adott ki az inakkal kapcsolatos mellékhatások kockázatára, beleértve az ínszakadás fokozott kockázatát. Emiatt sok sportorvos kerüli a sportolóknál a gyógyszerek ezen osztályának alkalmazását.

hirdetés

Források: Ciccone CD. Pharmacology in Rehabilitation 2007; Houglum J, et al, Principles of Pharmacology for Athletic Trainers 2005; Khazaeinia T et al, The effects of exercise on the pharmacokinetics of drugs. 2000; Mamrack M. Exercise and Sport Pharmacology 2020; Panus P, et al.Pharmacology for the Physical Therapist. New York 2009; Reents S. Sport and Exercise Pharmacology, 2000; Stump M. Pharmacology and Exercise 2011; WADA