Sportszülők: a sportsiker kulcsai

Share

Az elmúlt 25 évben a világ minden táján tartottam sportszülőknek foglalkozásokat. Ezek a foglalkozások a legélvezetesebb és leghálásabb élmények voltak és maradnak szakmai életemben, mert hiszek a szülők erejében, hogy gazdagíthatják gyermekeik életét.

És minden országban – minden városban – minden régióban – és minden sportágban – ugyanazokat a problémákat látom és hallom: a sportszülői nevelés egy olyan téma, amelynek kérdéskörei figyelemre méltóan egységesek az egész világon.

Nagyszerű dolog kimozdulni és együtt dolgozni a sportoló gyerekek szüleivel.

Tehát ennyi idő alatt és ezeken a helyeken, ahol a világ minden táján sportszülőkkel dolgoztam, mit tanultam?

Sportszülők tipp 1: végezd a munkádat!

A sportoló gyermek szülőjének szerepe sokkal fontosabb, mint azt ők – a szülők – gondolnák.

Gondolj úgy az edzőre, a sportolóra és a sportszülőre, mint partnerekre: egy csapatra, amely egységesen és elkötelezetten segíti a gyermekeket abban, hogy a lehető legjobbat hozzák ki magukból.

Mindegyik partner – az edző, a sportoló és a sportszülő – nagyon egyértelmű szerepekkel és felelősséggel rendelkezik.

Az edző edző. Ők biztosítják a technikai vezetést, a fizikai edzést, a készségfejlesztési lehetőségeket, a taktikák és stratégiák oktatását, és segítenek a fiatal sportolókban elősegíteni a legfontosabb sportolói tulajdonságot: a sport szeretetét.

A sportolók … minden, amit igazán kérhetünk tőlük, hogy mindenben, amit tesznek, a legjobbat adják ki magukból, amire képesek.

Sportszülők … mivel foglalkoznak? Sok-sok fontos dolgot, többek között:

  • Következetesen feltétel nélküli szeretetet, támogatást és elfogadást nyújtanak a gyermeküknek: nem azért, amit a gyermek tesz – hanem azért, aki ő, mint ember;
  • Minden gyakorlati dolog … fizetik a számlákat (tagsági díj, szerelések, utazási költségek stb.), a gyerekeket sportedzésre, iskolába viszik stb.;
  • Olyan értékek kialakítása és ápolása, mint az őszinteség, a tisztesség, az alázat, a bátorság, a tisztelet, a fegyelem és az őszinteség;
  • Olyan jellemvonások kialakítása és ápolása, mint az elkötelezettség, az önbizalom, a rugalmasság, a kemény munka és az elhivatottság.

A következetes és elkötelezett, minőségi sportszülői nevelés fontossága.

Miért?

Mert a szülők azok, akik nagymértékben felelősek azért, hogy segítsenek fejleszteni azt a személyt, aki játszik, gyakorol és teljesít.

A fizikai tehetséget – ha fiatal gyermekekről van szó – túlértékelik. Mindössze annyit ér el (a fizikai tehetség), hogy a sportoló gyermekeket elismerik, és megnyitja az utat a junior sportfejlesztési programok és a junior reprezentatív csapatok felé.

Ami sokkal fontosabb a fizikai tehetségnél – (megjegyezve, hogy a fizikai tehetséget nehezebb elrejteni, mint megtalálni) -, azok az emberi tulajdonságok: értékek, erények és jellemvonások, és a szülők azok, akik – jobban, mint az edzők, jobban, mint a tanárok, jobban, mint bárki más a gyermek életében – építik és fejlesztik az emberi lény ezen alapvető tulajdonságait.

Sportszülők tipp 2: Ne csináld meg helyettük a munkájukat!

Szeretem a gyerekeimet.

És tudom, hogy te is szereted a tieidet.

És tudom, hogy mivel annyira szereted őket, hogy mindent meg akarsz tenni értük … feltölteni az italos palackjaikat, kitakarítani a koszos sportfelszerelésüket, kiüríteni a koszos sporttáskájukat, összeszedni a vizes törölközőiket, beállítani az ébresztőiket, cipelni a kerékpárjukat, kitisztítani a futballcipőjüket, megigazítani a szemüvegüket … Megértem – megértem – tényleg megértem.

De … ezzel nem segítesz nekik.

Három alapvető tulajdonság, amit egy fiatal sportolónak ki kell fejlesztenie:

  • Legyen független – tegye meg ezeket magáért;
  • Tanuljanak meg felelősséget vállalni edzésük, felkészülésük és teljesítményük minden aspektusáért;
  • Vállaljanak felelősséget a sportolói életükben meghozott és meg nem hozott döntésekért.

Tudjuk, hogy az önbizalom fontos – nemcsak a sportban, hanem az élet minden területén.

És tudjuk, hogy az önbizalom a tudásból fakad: és a tudás a cselekvésből.

Ha mindent megteszel a sportoló gyermekeidért, akkor valójában pont az ellenkezőjét éred el annak, mint amire szükségük lenne tőled: függőséget teremtesz, miközben nem engeded, hogy felelősséget tanuljanak, vagy felelősséget vállaljanak.

A lecke egyszerű: HAGYD ABBA!

Tanítsd meg sportoló gyermekeidet arra, hogy minden apró dolgot elvégezzenek: vállaljanak felelősséget az apró munkákért és a látszólag apró feladatokért, és ahogy egyre többet tanulnak – és ahogy egyre többet tudnak csinálni -, nézd, ahogy napról napra nő az önbizalmuk.

Sportszülők tipp 3: Soha ne add fel!

A gyermekeid egész életük során kihívásokkal fognak szembesülni.

Néha a dolgok jól fognak alakulni – és az élet csodálatos lesz.

Időnként a dolgok nem fognak jól alakulni, és nehézségek, fájdalom és bánat fogja őket érni.

A sportban – megtapasztalnak majd hullámvölgyeket, győzelmeket és vereségeket, sikereket és kudarcokat … és ez mind normális: ez mind része annak az életének, aki sportol. Senki sem nyerhet – és nem is nyer – mindig.

Mindezek során – az eufórikus magasságok és a kiábrándító mélypontok között – neked – mint sportoló szülőnek – továbbra is tenned kell a „feladatodat”.

Ha nyernek: szeresd őket, fogadd el, becsüld meg őket, és becsülj meg minden velük töltött pillanatot.

Ha veszítenek: szeresd őket, fogadd el őket, becsüld meg őket és becsülj meg minden velük töltött pillanatot.

A sportszülők számára a győzelem és a vereség ugyanaz.

Nem lehet különbség abban, ahogyan a gyerekeidről gondolkodsz – beszélsz róluk vagy érzel irántuk, függetlenül a sporteredményeiktől.

Ez nem jelenti azt, hogy nem érzed át a fájdalmukat, amikor nem érik el azt a sportsikert, amit ők – és te – úgy érzed, hogy talán megérdemelnének. És ez nem jelenti azt, hogy nem tudsz velük együtt ünnepelni, amikor győztes gólt lőnek, rekordot döntenek vagy valami figyelemre méltót érnek el a sportpályán.

Azt jelenti, hogy sportszülőként az, ahogyan szereted, elfogadod és értékeled a gyerekeidet, nem függ a sportteljesítményüktől.

Túl sok szülő úgy beszél a gyerekeiről, mint „az úszó” vagy „a kosárlabdázó” vagy „a teniszező”.

Más szóval, a gyermekeiket azzal azonosítják, amit csinálnak.

Az összes dolog közül, amit egy sportoló szülő tehet – talán ez a legrosszabb.

Az Ön gyermeke – függetlenül attól, hogy mennyire tehetséges – nem úszó, kosárlabdázó vagy teniszező , hanem egy csodálatos emberi lény, aki történetesen úszik, játszik vagy teniszlabdát üt. Nem a sportáguk határozza meg őket, hanem az, hogy kik ők.

Ha azonban időt szánsz rá és erőfeszítéseket teszel, hogy segítsd őket abban, hogy azzá az emberré váljanak, akivé tudod, hogy lehetnek, ha segítesz nekik értékeket és erényeket tanulni és gyarapítani, ha segítesz nekik abban, hogy függetlenné váljanak azáltal, hogy felelősséget és elszámoltathatóságot vállalnak az életükben … akkor – ha tehetségesek – sikerülni fog nekik.

Ha az, hogy kik ők, meghatározza azt, amit csinálnak, és nem fordítva… akkor nagyszerű munkát végeztek, anya és apa: olyan munkát, amelyre őszintén büszkék lehetnek.

Összefoglalás

  1. A sportszülői munka fontos munka: talán a legfontosabb munka, amit bárki végezhet a sportban. A sportoló szülők jelentős befolyást gyakorolhatnak – nem csak arra, hogy gyermekük képes-e labdába rúgni, úszni egy kört vagy ütővel hadonászni -, de ami ennél is fontosabb, pozitívan és erőteljesen befolyásolhatják gyermekük életének minden aspektusát.
  2. Koncentrálj arra, hogy felépítsd, felneveld és ápold azt a figyelemre méltó fiatalt, aki a házadban él. Ha jól tudnak sportolni – az nagyszerű. Ha a végén bajnok lesz belőlük – az csodálatos. De ha már itt tartunk, mit szeretnél jobban – egy olimpiai aranyérmet a nyakában – vagy egy csodálatos, széles mosolyt az arcán – egy mosolyt, amely azért van ott, mert azzá a boldog, elégedett, alázatos, szerető, önzetlen emberré vált, akiről mindig is remélted, hogy az lesz?
  3. Minden, amire szükségük van, az a szeretet. Ha a gyermeked szereti, amit csinál, ha megtanulja szeretni és elfogadni magát olyannak, amilyen (azaz nem azért, amit csinál), és ha teljes bizonyossággal tudja, hogy szereted, értékeled és elfogadod őt, semmi másért, mint azért, mert a gyermeked…., akkor a világ – és minden, ami benne van – az övék.
Ha fontosnak tartja a témát, lépjen be a SPORTSZÜLŐK Facebook csoportunkba!
hirdetés

A cikket együttműködő partnerünk, Wayne Goldsmith írta, az angol nyelvű írás a NewSport oldalon jelent meg (utánközlés a szerző engedélyével)!