A stopperóra átka az utánpótlás sportban

Share

Miután megnézünk egy olyan utánpótlás úszóversenyt, ahol az úszók hatalmas egyéni csúcsokat állítanak fel, sőt egy évtizede is fennálló rekordokat döntenek meg, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az úszók teljesítményének egyetlen mérőeszköze az óra.

Természetesen az idő egy nagyon fontos mutató, de az utánpótlás úszók számára vannak fontosabb dolgok is, mint az, hogy mennyi idő alatt ússzák le az adott távot.

Az idő nemcsak a versenyen nyújtott teljesítménynek a mérőeszköze, hanem a hetek, hónapok, sőt, néha évek kemény munkájának az eredménye is. Az alábbiakban bővebben kifejtem, hogy miért gondolom, úgy, hogy a versenyhez vezető út ugyanolyan fontos, mint a versenyen elért eredmény.

Nézzünk meg néhány olyan dolgot, ami fontosabb, mint maga az idő

Technika

Ha az úszó nem feledkezik meg a helyes technikáról, akkor máris közelebb került az áhított időhöz, még akkor is, ha emiatt lemarad verseny közben.  Az edzéseken folyamatosan figyeljük az úszók technikáját és javítjuk azokat. A technika az a készség, amit a versenyző át tud vinni a versenypályára és fent tudja azt tartani még akkor is, ha fáradt vagy nyomás alatt áll és ez az, amit az edzők elvárnak.

Erőfeszítés

Ezt gyakran kapcsolatba lehet hozni az úszó idejével, de ez nem mindig van így. Az erő nem jön csupán csak azért, mert azt akarjuk – az élet nem így működik. Úgy emlékszem Einstein volt az, aki az őrültséget úgy definiálta, hogy ugyanazt a dolgot újra és újra megcsináljuk mindig ugyanúgy és mégis más eredményt várunk el. Az úszók is hasonlóan újra és újra elkövetik ugyanazt az ütem és készségbeli hibákat és emiatt idegesek lesznek, ha nem érik el az áhított időt. Csodálkozunk rajta? Ahhoz, hogy az úszók megússzák a legjobb idejüket egy kicsit magukba kell nézniük és helyes gondolkodásmódot kell kialakítaniuk.

Ha a legjobb eredményt akarják elérni, be kell tartaniuk a következő szabályokat:

Meg kell hallgatni és végre kell hajtani az edző utasításait!

Számomra ez a legnagyobb ismérve annak, hogy egy utánpótlás úszó sikereket fog-e elérni vagy sem. Folyamatosan arra ösztönzöm a sportolóimat, hogy okosan ússzanak, de csak a legjobbak hallgatnak rám, fogadják meg a tanácsaimat. Ha a verseny előtti hetekben egy bizonyos mozdulaton vagy egy technikán dolgozunk akkor azt versenyszituációban is viszont akarom látni az elért időtől függetlenül.

Önmenedzselés

Hogyan vigyáznak magukra az úszók egy verseny hétvégéjén? Megfelelően étkeznek? Megfelelően felpörögnek bemelegítés alatt? Rendesen bemelegítenek mielőtt a medencébe ugranak? Többször kell őket figyelmeztetni, hogy úszás után vezessenek le? A siker ezekből a kis részletekből adódik össze és ezeket jól csinálni fontosabb, mint maga az idő.

Kemény versenyzés

Ha hiszed, ha nem, az utánpótlás versenyzők ezt nem mindig tapasztalják meg. Számomra igazán felemelő pillanat az, amikor látom, hogy egy úszó élete első versenyén vesz részt, vagy azért küzd, hogy legyőzzön egy olyan kemény ellenfelet, aki előzőleg leúszta őt.

A terv végrehajtása

Minden úszóm kap egy rövid eligazítást medencébe ugrás előtt és egy visszajelzést a verseny után. Elmondom nekik, hogy mit szeretnék látni a verseny alatt és aztán visszajelzést adok a verseny után, hogy ez mennyire valósult meg. Talán megemlítem az időt is a végén, de ez soha nem szerepel a verseny előtti eligazításban.

200 méteres vagy annál hosszabb távnál talán megemlítem a részidőket, de csak azért, mert az időbeosztás egy elsajátítandó készség ezen a távon. Nagy koncentrációra és precíz technikára van szükség ahhoz, hogy egy 800 méteres távot azonos részidőkkel ússzák le a versenyzők, de ez az, amit végső soron el szeretnénk érni, ezért dolgozunk.

Mindezek a dolgok egy folyamat részét képezik, amely során jobb úszóvá válhatnak a gyermekeink.

Gyakran előfordul fiatal utánpótlás úszókkal,  hogy egyszerre csak egy területen fognak fejlődni, de az is lehet, hogy egyszerre több készségük is fejlődik. Ez egy folyamat, amely során technikákat  sajátítanak el és készségeket fejlesztenek. Ha a gyorsaság helyett  inkább a technikára fókuszálnak, akkor az hosszútávon fejlődéshez fog vezetni segítve őket abban, hogy hosszú ideig ebben a sportágban maradjanak.

Ha egy tanácsot kellene adnom a szülőknek, az az lenne, hogy hosszú távon gondolkodjanak. Ne legyen nyomás a gyerekeken, hogy gyorsan ússzanak, helyette próbálják a gyerekeket arra ösztönözni, hogy azokat a készségeket és képességeket sajátítsák el, amelyek segítik őket abban, hogy később jobb és gyorsabb úszókká váljanak, és legfőképpen élvezzék az úszást gyerekkorban.

Ha érdekli a SPORTSZÜLŐK témakör (edzői-, szülői viselkedés, sérülések, táplálkozás, sportpszichológia, gyermekbántalmazás megelőzése stb.), ha fontosnak tartja, hogy beszéljünk ezekről, lépjen be a SPORTSZÜLŐK Facebook csoportunkba (kattintson a szövegre)!

A cikk szerzője Alan Dickson, szakmai partnerünk, a Parents in Sport szerzője!

A kiváló támogatói fordítást Németi Mariannak őszintén köszönjük!