A szurkolás élményei sportpszichológusi szemmel

Share

Van valami egyedi és különleges abban az érzésben, amit a gólszerzés után érez az ember. Az első néhány másodpercben, miután a labda átlépi a gólvonalat, a játékosok és a szurkolók az elragadtatás és a megkönnyebbülés kombinációját érzik. De mi is az ünneplés, a szurkolás pszichológiája? Van-e bármilyen hatása az ünneplő és szurkoló embereknek arra, ami a pályán történik? És mi a helyzet a leghíresebb és legikonikusabb szurkolói ünneplésekkel – honnan erednek?

A szurkolás hatása

Extra erőfeszítés és csökkentett fáradtságérzet

A játékosok végre újra hallhatják a szurkolói tömeget, és egy utolsó nagy erőfeszítésre sarkallják őket. Egy tanulmány megállapította, hogy amikor a sportolók folymatos bátorítást kapnak, az erőfeszítéseik szintje akár 7%-kal is megnövekedett. A tömeg előtt való fellépés pozitívan elterelheti a figyelmet a fáradtságról. A tömegre való összpontosítás és a tömeg hangulatából és energiájából való táplálkozás bizonyítottan hatékony stratégia a sportolók számára, amikor fáradtak.

Mutasd meg, hogy támogatod őket

A szurkolók gyakran használnak vizuális segédeszközöket, hogy támogassák a csapatukat. Ezek a vizuális eszközök gyakran zászlók, transzparensek, saját készítésű plakátok, sőt személyre szabott pólók formájában jelennek meg. A bátorítás vizuális megjelenítésével olyan hangulatot lehet teremteni, amely fizikailag és pszichésen is hatással van a sportolókra. Sőt, úgy találták, hogy a sportolók fizikai erejét akár 8%-kal is növelheti. Ez a hatás leginkább a nagy intenzitású teljesítmények során volt megfigyelhető, ami egy kiélezett versenyen tökéletes stratégiai lehetőség.

Mosolyogj úgy, mintha komolyan gondolnád

A mosolygás a boldogság legszembetűnőbb jele az emberi kifejezésmódok tárházában. Befolyásolhatja-e tehát a szurkolók ünneplő mosolya a játékosok teljesítményét a pályán? Egy erre vonatkozó, a szurkolás hatásait felmérő kísérlet szerint az emberek mosolyát látva a sportolók akár 12%-kal tovább dolgoztak maximális erőbedobással, mint azok, akik negatív arcokat láttak. Szó szerint elszántabbá és rugalmasabbá tette őket. Tehát ha úgy látod, visszaestek, mosolyogj!

Ünneplési módok, szurkolás a világ minden tájáról

Tudtad, hogy a leghíresebb szurkolói ünneplések közül néhány a világ minden tájáról mutatja, mennyire összekapcsolódik a futballcsalád? Például…

A mennydörgő taps

Mi ez?

A szurkolók együtt tapsolnak, és minden egyes tapsnál „huh„-t skandálnak. Minden egyes taps után egyre hangosabbak és gyorsabbak lesznek, ezt akár a csapatukkal együtt is csinálhatják.

Mi az eredete?

Az izlandi szurkolók tették híressé az Euro 2016-on, sokan tévesen azt hiszik, hogy ez az ünneplés az ország viking történelmében gyökerezik, mivel az ünneplés egy ősi csatakiáltáshoz hasonlít. Az ünneplés azonban valójában a skót Motherwell futballklubtól származik. Amikor az izlandi klubcsapat, a Stjarnan 2014-ben ott játszott, a szurkolóik látták, hogy a Motherwell szurkolói ezt csinálják, megteszett nekik és átvették. Az ünneplés ezután az izlandi bajnoki mérkőzések állandó szereplőjévé vált, és végül a nemzeti csapat szurkolói is átvették.

A pszichológiai előnyei

Egy feladat közös elvégzése a kollektivitás érzetét kelti az egyének között. A kutatások szerint, amikor az emberek együtt vesznek részt feladatokban, az összetartozás érzését érzik, ami pozitívabb társas interakciókhoz vezet.

A „poznani”

Mi ez?

A szurkolók háttal állnak a pályának, összekulcsolják a karjukat, majd egymással összhangban fel-le ugrálnak a helyszínen.

Mi az eredete?

A poznani ünneplés a Lech Poznan szurkolóitól ered, a 1960-as években született véleménynyilvánítási mód. Ki akarták mutatni csalódottságukat a csapat vezetősége miatt, miközben továbbra is szurkoltak magának a csapatnak. Hogy mindkettőt megtehessék, hátat fordítottak a látottaknak, de továbbra is szurkoltak és táncoltak. Amikor a Manchester City 2010-ben a Lech Poznan ellen játszott, akkor látták először a „Poznant„, és magukévá tették az ünneplést, valahányszor a csapatuk gólt szerez.

A pszichológiai előnyök

Amikor a szurkolók részt vesznek a klubjukra jellemző ünneplésben, büszkeséget és kollektív identitást éreznek. A kutatások azt mutatják, hogy amikor az egyének egy szurkolói csoport részévé válnak, a társadalmi integráció és a személyes élvezet élményeiből profitálhatnak.

Soha nem fogsz egyedül sétálni (You’ll never walk alone)

Mi ez?

A kezdőrúgás előtt a Liverpool-szurkolók mindannyian felállnak és a „You’ll never walk alone” című dal szövegét éneklik, miközben felmutatják a hazai csapat sálját.

Mi az eredete?

A dalt eredetileg 1945-ben írták Amerikában egy musicalhez, de a Liverpool FC átvette, miután egy helyi zenekar feldolgozta. A dalszöveg a futballszurkolói lét legjobb tulajdonságait emeli ki: az egységet, a reményt és a rugalmasságot. A dalt azóta más európai klubok is átvették, többek között a német Borussia Dortmund, a skót Celtic és a holland Feyenoord.

A pszichológiai előnyök

A csapat színeinek viselése az igazi futballszurkolói lét szerves részét képezi. A kutatások azt mutatják, hogy a futballszurkolók az azonosulás, a szocializáció és a személyes büszkeség szimbólumaként viselik színeiket. Ugyanígy, amikor az emberek együtt énekelnek, a bizonyítékok szerint jobban érzik magukat, jobban kapcsolódnak egymáshoz és éberebbnek is érzik magukat.

hirdetés

A cikk az InnerDrive szakértői írása alapján készült.