Túlélni a napi két intenzív edzést

Share

A regeneráció legfontosabb része a táplálkozás és folyadékpótlás. Ha az edzések során elvesztett folyadék, ill. energia nem kerül pótlásra, úgy a sportteljesítmény hanyatlani kezd. A helytelen étkezés hosszútávon vitamin- és elektrolithiányhoz vezet, melynek hatására megnövekszik a sérülések kialakulásának esélye. Különösen nagy gondot kell fordítni az étkezésre a (1) napi két tréning ideje alatt, (2) versenyek alkalmával, (3) egész napon át tartó sportrendezvények során.

Mit együnk?

Elsősorban szénhidráttartalmú ételeket a lemerült izomglikogénraktárak feltöltése érdekében. Természetesen mindez nem jelenti a többi tápanyag bevitelének hiányát, csak az arányok helyes megválasztását: javasolt 60%-ban szénhidrátot, 25%- ban zsírt és 15%-ban fehérjét fogyasztani.

hirdetés


Mi jellemezze a folyadékbevitelt?

Legfontosabb a jelentős folyadékveszteség elkerülése. Ehhez érdemes tudni az edzés előtti- ill. utáni testtömeget, hogy ki tudjuk számítani az edzés alatt elvesztett testtömeget, melynek nem szabad meghaladnia a kiinduló testsúly 2%-kát. Ennek érdekében az edzés alatt 20-30 percenként biztosítani kell a folyadékot lehetőleg izotóniás ital formájában. Mindemellett a vizelet színének ellenőrzésére is érdemes hngsúlyt fektetni. A sötét, koncentrált, erős szagú vizelet folyadékhiányra utal.

Mikor együnk?

Edzést követően két órán belül együnk először. Közvetlenül edzés után azonban nem érdemes szervezetünket étkezéssel terhelni, várjuk meg, míg az élettani folyamatok helyreállnak. Viszont a folyadék pótlását érdemes minél hamarabb befejezni. Tréning után fél órával fogyasszunk el legalább egy joghurtot. Választhatunk gyümölccsel ízesített fajtát, vagy akár a natúr változatot is, csak az a lényeg, hogy jóízű legyen számunkra. Még edzést követő két órán belül fogyasszunk tartalmasabb fogást. Ha nem jelentkezik éhség, akkor részesítsük előnyben a jucie-ok, tejturmixok fogyasztását.

Mennyit együnk?

Törekedjünk 50-100g szénhidrát elfogyasztására, mely 200-400 kalórát tesz ki. Részesítsük előnyben a fehérjét és némi zsiradékot is tartalmazó ételek fogyasztását. Választhatunk például energiaszeletet narancslével, tejbenrizst kakaóporral, gyümölcsjoghurtot kakaóscsigával, kelttésztából készített túróstáskát 1 pohár tejjel, csirkésszendvicset majd két müzliszeletet, stb.

Alapjavaslatok

  • A magas szénhidráttartalmú ételeket részesítsük előnyben
  • Ha nincs étvágyunk, akkor folyékony szénhidrátot, vagyis gyümölcsleveket fogyasszunk, de a tejturmixok is jó választást jelentenek
  • A nagymértékű sóvesztés jelentkezésekor fogyasszunk sós perecet, ropit, és szórjuk meg salátánkat, levesünket egy kevés sóval.
  • Közvetlenül edzés után fogysszunk el legalább egy pohár joghurtot.
  • Étkezzünk naponta 4-6-szor
  • Ügyeljünk arra, hogy egyszerre semmiből ne fogyasszunk túlzott mennyiséget.
  • Ha fáradtak vagyunk, akkor könnyű, kisebb mennyiségű ételt fogysszunk és először pihenjük ki magunkat, majd alvás ill. pihenés után folytassuk az energiapótlást
  • Ne keverjük össze a szomjúságot az éhséggel: ha szomjasak vagyunk, akkor igyunk, ha éhesek vagyunk, akkor étkezzünk.

Receptek

Orosz saláta

Két darab főtt burgonyát, 2 db. savanyú uborkát, 1 nagy db. paradicsomot, 6-7 db. olívabogyót, 2db. főtt tojást, 1 db. zöldpaprikát kockára, ill. szeletekre vágom, hozzáaprítok egy fél csomó petrezselymet, sóval ízesítem, majd mindezt jól összekeverem, ügyelve arra, hogy ne törjem össze a burgonyát és a tojást. Egy evőkanál mustárt, 2 evőkanál olívaolajat, 1 finomra metélt vöröshagymát gondosan összekeverek és a zöldségekre öntöm. Friss rozskenyérrel fogyasztom.

Roston sült tejfölös paprika

Kemény, húsos paprikákat roston megsütöm, eközben rizst főzök. Olívaolajon mexikói vegyszöldséget párolok, majd a megfőtt rizst hozzákeverem, megsózom. A zöldséges rizskeveréket beletöltöm a roston megsütött paprikákba. A paprikákat tepsibe helyezem, szorosan egymás mellé, majd leöntöm tejföllel és megsütöm. Tepsiben sült burgonyával, vagy friss rozskenyérrel fogyasztom.

Burgonyás haluska

3-4 nagy burgonyát meghámozok, majd lereszelek. Tojással, tejjel, liszttel, sóval gondosan összekeverem úgy, hogy állaga ne legyen se túl lágy, se túl kemény. A gondosan kikevert tésztából apró galacsinokat szaggatok és bő, forrásban lévő, sós vízbe potyogtatom. Ha feltör a víz felszínére, kiveszem és tányérra teszem. Juhtúróval fogyasztom.

Expressz vegaszendvicsek

Krémsajtot maréknyi durvára tört dióval keverek össze és friss rozskenyérre kenem vastagon. Kaliforniai paprikával fogyasztom.

Krémsajtot reszelt ecetes vagy friss tormával keverek össze, majd pirított teljeskiőrlésű kenyérre kenem vastagon. Kígyóuborka szeletekkel fogyasztom.

Pirított rozskenyeret sós szendvicstúróval közepesen vastagon megkenem, egy nagy szelet paradicsomot, majd egy szelet főtt tojást helyezek rá. Retekkel fogyasztom.

Vöröshagymát lereszelek, majd kaviárhoz keverem. Rozskenyeret pirítok, majd teavajjal vékonyan megkenem és kaviárkeveréket ízlés szerinti vastagságban rárétegzem a kenyérre. Friss citrom levével megpermetezem.

Desszertek

  • Eper-ananász koktél: nagy epreket ketté-, friss ananász szeleteket kockára vágom, összekeverem és kompótostálba teszem. Nyári nagy melegben hűtve fogyasztom.
  • Sülttöktorta: A fél kilogramm megsütött tök héját eltávolítom majd a tököt ledarálom. Egy-két kanál vajat és csipet sót adok hozzá. Megvárom, hogy kihűljön, majd 5 dl. tejjel, kevés porcukorral, és négy felvert egész tojással, csipet fahéjjal összekeverem. Egy tortalapot vajastésztával kibélelek és félig megsütöm. Majd a tésztára helyezem a tölteléket és tovább sütöm, kb. fél óráig.
  • Birsrizs tejben: 12 dkg gondosan átmosott rizst 5 dl tejben, nagyon gyenge lángon, folyamatos keverés mellett megfőzök. Amikor a rizs teljesen megfőtt, birsalmapürét keverek hozzá. Desszertes pohárba teszem, majd tetejére birsalmabefőttet rétegzek. Csokoládéöntettel is fogyasztható.
  • Mazsolás répasaláta: két nagy répát lereszelek, majd friss narancs levével és egy maréknyi mazsolával összekeverem. Joghurttal vagy anélkül is fogyasztható.