Javaslatok utánpótlás edzőknek

Share
  1. Alakíts ki jó kapcsolatot a játékosaiddal, utánpótlás edzőként alakíts ki jó kapcsolatot a játékosaiddal, érdeklődj irántuk, de ne legyél a „haverjuk”. Tartsd meg a kellő távolságot, de ismerd meg őket. érdeklődj irántuk, de ne legyél a „haverjuk”. Tartsd meg a kellő távolságot, de ismerd meg őket. Legyél elérhető számukra, ne féljenek megkeresni téged, ha problémájuk van.
  2. Tanúsíts érdeklődést a tanítványaidat érdeklő dolgok iránt, még ha azok távol is állnak tőled.
  3. Időnként kérdezd meg a csapat véleményét, fontos információkhoz juthatsz az igényeikről.
  4. Tarts kapcsolatot a szülőkkel és rendszeresen informáld őket a csapat programjáról és céljairól. Ne felejtsd el, a szülő a legjobbat akarja a gyermekének, ezért többnyire elfogult, de ha tisztában vannak az elképzeléseiddel, könnyebben tudsz együttműködni velük. Hasznos lehet, ha év elején a szülőkkel együtt kidolgoztok egy rájuk vonatkozó „etikai és viselkedési szabályzatot”, amit vállalnak, hogy betartják.
  5. Tiszteld utánpótlás játékosaidat, viselkedj barátian kollégáiddal, ne veszekedj a játékvezetőkkel. Legyél tisztában azzal, hogy a csapatod és a szurkolók a te viselkedésedet fogják másolni.
  6. Mutass példát! A fiatalok számára te egy követendő példakép vagy, felnéznek rád, elhiszik, amit mondasz. A személyiségük még formálható, ezért mindennek, amit teszel, vagy mondasz, súlya van. A felállított szabályokat neked is be kell tartanod!
  7. Az egész évet és az egyes edzéseidet is alaposan tervezd meg, sose menj felkészületlenül edzésre. Legyél tudatos és kreatív, mindig vedd figyelembe csapatod és játékosaid igényeit és ennek megfelelően tervezd a gyakorlatokat. Ne félj újítani, új gyakorlatokat és módszereket kitalálni, ne feledd, minden csapat más és más, ezért mindegyik más módszereket igényel.
  8. Edzésen és mérkőzésen mindig figyelj az utánpótlás csapatodra. Ne menj ki, ne beszélgess mással, ne sértődj meg, koncentrálj a munkádra és a játékosokra.
  9. Ne másolj más edzőket! Különösen ne a felnőtt edzőket, hiszen a játékosok képzése és az élsport teljesen más módszereket és gyakorlatanyagot igényel.
  10. Fogadd el a játékosokat hibáikkal együtt, próbáld mindenkinek megtalálni az értékeit, hogy miben segítheti a csapatot. Még a leggyengébb játékosodat is el kell juttatnod a képességei határáig, ezért nem foglalkozhatsz csak a tehetségesebbekkel.
  11. Állíts teljesíthető célokat mind egyénileg, mind csapatszinten. A siker növeli a játékosok önbizalmát, ami nagyon fontos a fejlődéshez.
  12. Mikor értékelsz, gondolj arra, hogy az értékelés legfőbb célja az erények kiemelése és hibák kijavítása, a játékos és a csapat útmutatást vár tőled, ne csak elemezz, hanem azt is mondd el, mit kell tenniük, hogy még jobbak legyenek. Ezen kívül az értékelés számodra is fontos információkkal szolgál a csapat és az egyének előrehaladásáról.
  13. Kezeld a csapaton belüli konfliktusokat, időben avatkozz be, ne hagyd azokat elmérgesedni!
  14. Legyél pozitív, higgy abban, hogy fejleszteni tudod játékosaidat és a csapatot. Legyél türelmes és kitartó, a nehéz helyzetekben játékosaid számítanak rád, ne hagyd őket cserben, ne okozz nekik csalódást! Ha te feladod, összetörsz, mit várhatsz tőlük?
  15. Tarts fegyelmet, legyél következetes, ne kivételezz! Azért mert valaki tehetségesebb, nem élvezhet előnyöket, neki is ugyanolyan keményen kell dolgoznia, mint bárki másnak.
  16. Soha semmilyen módon ne bántalmazd a játékosaidat. Ne felejtsd el, a verbális agresszió is életre szóló sebeket ejthet a játékoson, amit te jópofának tartasz, az a játékosnak sértő lehet. Különösen súlyos mindez, ha szeretteik előtt alázod meg őket.
  17. Ne csak másokat hibáztass! Ha valami nem úgy sikerül, ahogy vártad, először gondold át, TE mit csinálhattál volna jobban és csak ezután következzenek mások, vagy a külső körülmények.
  18. Ne te legyél a legfontosabb, a sikereket ne sajátítsad ki, a kudarcokat ne vedd sértésnek, ne hibáztasd a csapatodat.
  19. Ne csak győzni akarj! Az utánpótlás edző elsődleges feladata a KÉPZÉS, a túlzott győzni akarás viszont eltorzíthatja a képzést, ami kockáztatja a játékos jövőjét. Végső soron téged nem a győzelmeid minősítenek, hanem sokkal inkább az, hogy milyen szintű játékosok nőnek ki a kezed alól.
  20. Sose elégedj meg azzal, amit tudsz, képezd magad, tarts lépést az aktuális trendekkel és az új módszerekkel. Kövesd a nemzetközi mezőnyt, ragadj meg minden alkalmat arra, hogy jobb edző legyél!

Szerző: Balogh Judit (forrás: www.kosaredzo.hu ) (utánközlés a szerző engedélyével)

Kérdések, melyekre választ kaphat a GYERMEKSPORT című könyvünkből:
Sportágválasztás, sportágak jellemzői. Mi a sportszülő ill. az edző szerepe? A sportoló gyermek, fiatal tápanyagigénye, táplálkozása, használjon-e étrend-kiegészítőket? Milyen veszélyei lehetnek a sportnak? Sérülés, mik jellemzők gyermekkorban (térd, láb-boka, agyrázkódás stb.)?  Túl sokat edz a gyermeke? Gyermek szervezetének specialitásai: keringés hőszabályozás, légzés. A dopping veszélye. Ha beteg, milyen sportot válasszon, mire kell kiemelten figyelni? stb. Megrendelni a KONYV@SPORTORVOS.HU e-mail címen SZÁLLÍTÁSI- és SZÁMLÁZÁSI cím valamint egy TELEFONOS elérhetőség megadásával lehet. Ára 5.000,- Ft/db + 800,- Ft/alkalom kiszállítási felár belföldön).