Akupunktúra a sportban – a sportorvos gondolatai

Share

A világon mindenütt gyakorolják azt, amit kiegészítő és alternatív gyógymódként ismerünk. Ez olyan gyógymód, amelyet a hagyományos nyugati orvoslás kiegészítéseként vagy alternatívájaként alkalmaznak. A kiegészítő orvosláson belül az egyik legszélesebb körben elismert gyakorlat az akupunktúra ősi művészete. Az akupunktúra olyan ősi módszer, amely az egyensúly elérése érdekében a test természetes energiaáramlásával dolgozik. Kiképzett és engedéllyel rendelkező szakemberek gyakorolják, jelenlegi felhasználási területei sokfélék és változatosak, gyakorlata biztonságos és hatékony.

Ez a cikk áttekinti az akupunktúra filozófiáját, módszereit és felhasználását a sport területén és azon kívül, az akupunktúrával kapcsolatos jelenlegi kutatásokat és a jövőbeli irányokat.

Az akupunktúra filozófiája

A hagyományos kínai orvoslás része, az akupunktúrát az egészség elősegítésére és a jin (hideg, lassú, passzív elv) és a jang (meleg, izgatott elv) egyensúlyának fenntartására használják. Az akupunktúrát különböző technikák alkalmazásával gyakorolják, hogy stimulálják a test meghatározott pontjait, és felszabadítsák az energia (qi) áramlását a test meridiánjai mentén, és ezáltal elérjék az egyensúlyt.

Az akupunktúra gyakorlói és gyakorlata

Bár a test egyes pontjainak stimulálása többféleképpen is megoldható, a legelterjedtebb akupunktúrás technika a meridiánok mentén elhelyezkedő, a test egyes pontjaira helyezett vékony, tömör, rozsdamentes acélból készült, különböző hosszúságú és vastagságú tűk használatát jelenti. Ezeket a tűket mozgatással vagy elektromos árammal lehet stimulálni. Magukat a tűket rendelet szabályozza, és megköveteli, hogy sterilek, nem mérgező anyagból készültek, és egyszer használatosak legyenek, és csak engedéllyel rendelkező szakember használhatja őket. A test stimulálásának másik általánosan használt módszere az akupresszúra, amely során a specifikus testpontokat tűk helyett a terapeuta kezével és ujjaival manuálisan manipulálják.

Bár az akupunktúrát alkalmazó szakemberek többféle szakmai alapról érkezhetnek, a legtöbb országban valamilyen képzettséget, engedélyt írnak elő, bár az engedély megszerzésének követelményei (azaz a konkrét képzés) eltérőek lehetnek. Bár ártalmatlannak tűnhet, az akupunktúra potenciálisan veszélyes mellékhatásai, ha képzetlen szakember végzi, a fertőzés és a szervek átszúródása. Engedéllyel rendelkező akupunktőrök azok, akik 3 vagy több évet tanultak egy keleti orvosi iskolán. Az orvosok és a fogorvosok is felvehetik az akupunktúrát a praxisukba, ha kiegészítő akupunktúrás képzést szereznek, bár a szükséges képzés hossza országonként változik, de legfeljebb 300 óra lehet. Orvosi akupunktúrát az az orvos végezhet, aki nyugati orvostudományt tanult és nyugati orvosi engedéllyel rendelkezik. Az ilyen orvos a keleti és a nyugati megközelítést, vagy akár a kettő kombinációját is alkalmazni tudja.

Más egészségügyi ellátásokhoz hasonlóan az akupunktúrás látogatások is bizonyos formátumot követnek. A tipikus akupunktúrás ülések tartalmazzák az egyén kórtörténetének megbeszélését (pl. egészségügyi állapotok, menstruációs ciklus, étkezési és alvási szokások), valamint a páciens testtartásának és mentális állapotának vizsgálatát (pl. hangszín, érzelmi stressz). Az ülések hossza változó lehet, bár a tűk behelyezése után általában 20-30 percig tartanak. Bár az akupunktúra önmagában is alkalmazható, a kezeléseket gyakran kínai gyógynövények használata kíséri. Sok ülés zárásaként életmódbeli változtatásokra (pl. étrendváltoztatás, fizikai aktivitás) vonatkozó ajánlásokat is megfogalmazhatnak.

Az akupunktúra alkalmazása

Számos betegség kezelésében alkalmazzák, a mentális állapotoktól és fejfájástól kezdve az immunrendszeri rendellenességekig, mozgásszervi problémákig és asztmáig. Az akupunktúrát széles körben alkalmazzák a sport területén. Sok sportoló az akupunktúrát hatékony fájdalomcsillapítási módszernek találta. Az akupunktúrát izom- és csontrendszeri sérülések kezelésére, valamint a teljesítmény javítására és a sérülések megelőzésére is alkalmazzák. A megfelelő edzés kiegészítéseként az akupunktúra elősegíti az izomépítést és a glikogénraktározást, serkenti a szubsztrátfelhasználást a sportolás alatt, és kezeli a sérüléseket vagy más krónikus állapotokat, amelyek befolyásolhatják a teljesítményt.

Az akupunktúra néhány országban a műtőbe is bekerült. Az akupunktúrás fájdalomcsillapítás a pekingi műtéti fájdalomcsillapítás egyik fő módszere, és jótékony hatásúnak bizonyult az idegsebészet, a pajzsmirigyműtétek, a mandulaműtétek és egyes nyílt mellkasi műtétek során. Az akupunktúrás kutatások a hagyományos fájdalomcsillapító gyógyszerektől való függőség csökkenését és a mágneses rezonanciás képalkotáson (MRI) a fájdalommal összefüggő agyi tevékenységek csökkenését is kimutatták. Bár további kutatásokra van szükség, egyes tanulmányok az asztmás tünetek javulását is kimutatták, ami a testmozgás okozta asztma tüneteinek csökkenését eredményezte, ha az akupunktúrát a sporttevékenység előtt végezték.

Az akupunktúrás kutatások az allergiás tünetek jobb kontrollját is igazolták azoknál a betegeknél, akik az akupunktúrát gyógynövényekkel együtt alkalmazták. Az akupunktúrával és akupresszúrával végzett vizsgálatok kimutatták a hányinger és hányás csökkenését műtét utáni és kemoterápiás kezelés alatt álló betegeknél. Az akupunktúra másik vizsgált előnye a fejfájás enyhítése és megelőzése. Az akupunktúra a termékenységet is elősegíti a termékenységgel kapcsolatos funkciók javításával, mint például a spermiumok számának, valamint a tüszők egészségének és az ovulációnak a javulása és a hüvelyi kenődés fokozódása.

A kezelés sikeresnek bizonyult a tiltott anyagoktól való függőség kezelésében. Mivel úgy tartják, hogy a függőség a qi egyensúlyának öncélú próbálkozása, az akupunktúra állítólag kiegyensúlyozza a qit, és bizonyítottan serkenti az endorfinok felszabadulását a perifériás idegekben, ami a jólét érzésének fokozódását eredményezi, és enyhíti az elvonási tüneteket. Tanulmányok azt is kimutatták, hogy a fülakupunktúrával jobban megelőzhető a visszaesés. Más mentális egészségügyi állapotok esetén az akupunktúra segít csökkenteni a kórházi tartózkodás időtartamát, valamint javítja a szociális interakciókat, a hangulatot és az alvást.

Kutatás és jövőbeli irányok

Mint a komplementer gyógyászat számos gyakorlatánál, az akupunktúrás kutatási terveket a múltban is nehéz volt értelmezni. Jelenleg is számos kutatás folyik az akupunktúráról, amelyek pl. az enyhe hátfájás kezelésére, az akupunktúra működésére, valamint a meridiánokra és a qi áramlására vonatkoznak. Az akupunktúrával kapcsolatos kutatások növekedésével a szakemberek úgy vélik, hogy az akupunktúra egyre inkább ki fogja egészíteni és integrálni fogja a hagyományos orvoslást. Jelenleg a hagyományos orvosi iskolák egyharmadának tantervei között szerepel az akupunktúra.

hirdetés

Források: Coleman N.: Bioenergetics of Exercise and Training;  National Center for Complementary and Alternative Medicine. Acupuncture: an introduction; Rakel D, ed. Integrative Medicine; Trivieri L Jr, Anderson JW, eds. Alternative Medicine: The Definitive Guide.