Bicepsz-ín szakadások

Share

Többnyire krónikus degeneráció vezet a bicepsz ín gyengüléséhez, majd hirtelen túlterhelés következtében az ín eredéséről vagy tapadásáról leszakad.

Lényege, előfordulása

Előfordulhat fiatal korban, de leggyakoribb 50 éves kor táján, szinte mindig férfiaknál. Rendszeres, intenzív erőfejlesztés túlterhelésekkel, valamint szteroidok alkalmazása (dopping!) fokozott kockázatot jelent. A biceps hosszú fej inának leszakadása esetén az izomhas disztál felé (a könyök irányába) csúszik le, a közös alsó ín leszakadása esetén az izomhas felfelé, a váll irányába ugrik fel.

hirdetés


Tünetek

A bicepsz ín szakadást megelőzően lehet elülső váll- vagy könyökfájdalom terheléskor. A sérüléskor lehet roppanás, pattanás érzés, erős fájdalommal, utóbbi hamar mérséklődik. A biceps akaratlagos megfeszítésekor a szokásosnál erősebben elődomborodik az izomhas, ennek alsó vagy felső végénél nyomásérzékenység észlelhető. A könyök aktív hajlítása jelentősen gyengül és fájdalmat vált ki. Duzzanat és látható vérömleny fokozatosan alakul ki órák-napok alatt. A hosszúfej inának szakadásakor a váll környékén is lehet fájdalom.

Helyszíni ellátás, elsősegély

Szakadás gyanúja esetén karfelkötés, fájdalomcsillapítás. A sporttevékenység nem folytatható.

Orvosi tevékenység

Pontos diagnózis

Fizikális vizsgálat és ultrahang vizsgálat szinte mindig elég.

Kezelés

A hosszúfej inának szakadása többnyire nem igényel műtétet, mivel az izomerő műtét után sem lesz jobb, mint konzervatív kezelés után. A konzervatív kezelés részei: aktív pihenés, nem-szteroid gyulladáscsökkentők (kenőcs, tabl.), fizikoterápia (iontophoresis, soft-lézer), gyógytorna (stretching, erősítés). A közös alsó (disztális) ín szakadása esetén műtét szükséges. Az utókezelésben a gyógytorna a legfontosabb tényező.

Megelőzés

Alapos bemelegítés, helyes sportági technika, túlterhelés kerülése, sérülést követően megfelelő regeneráció. Szeroidok kerülése.

Megjegyzés

Ínfájdalmak esetén góckutatás hasznos lehet (gyakori fogászati, gégészeti góc).