Csípőlapát zúzódás

Los Angeles Clippers guard Austin Rivers (25) lies on the floor after getting tangled up with Houston Rockets forward Terrence Jones during the third quarter of Game 5 of the NBA Western Conference semifinals at the Toyota Center Tuesday, May 12, 2015, in Houston. ( James Nielsen / Houston Chronicle )

Share

„Hip pointer” a sportos beceneve a csípőlapát zúzódásának, direkt ütés vagy esés után. Gyakori ez a sérülés a kontakt-sportokban, mint például rögbi, labdarúgás és küzdősportok.

Tünetek

Fő tünet a fájdalom a medencelapát területén. Ez a kialakuló izomspazmussal együtt sántító járáshoz vezethet. A csípőlapáton levő számos izomtapadás miatt (hasizmok felül, farizmok alul), az izom-kontrakciók fokozhatják a fájdalmat.

hirdetés


Elsősegély

Helyi hűtés (jegelés), pihenés, kompresszió.

Orvosi tevékenység

Diagnózis

A sérülés mechanizmusa és a fizikális tünetek alapján felállítható. Ha törésre van gyanú, röntgenvizsgálatra van szükség, amelynek segítségével a serdülők apophysealis avulsiós törése vagy a csípőlapát törése is kimutatható.

Kezelés

Komoly fájdalom esetén néhány napos részleges tehermentesítés (mankózás) javasolható. Akut esetekben kerüljük a meleg vagy agresszív jellegű fizikoterápiás kezeléseket, mivel fokozhatják a vérömleny-képződés és a járulékos duzzanat veszélyét.

Rehabilitáció

A tünetek megszűnése után is folytatjuk, stretching, majd non-kontakt sporttevékenység fokozatos megkezdése ajánlható.

Sportba való visszatérés

A sporttevékenység folytatható, ha a sportoló teljesen fájdalommentes és képes a sport-specifikus aktivitások zavartalan elvégzésére.

Megelőzés

Sportkörnyezet ellenőrzése, sportági szabályok betartása, védőfelszerelés. Az érintett terület védőpárnázása a sportolás újrakezdésekor és a későbbiekben is hasznos lehet.