Betöltés

Mit keresel?

Medence és comb Parasport Sportsérülés

Csípőlapát zúzódás

Megoszt

„Hip pointer” a sportos beceneve a csípőlapát zúzódásának, direkt ütés vagy esés után. Gyakori ez a sérülés a kontakt-sportokban, mint például rögbi, labdarúgás és küzdősportok.

Tünetek

Fő tünet a fájdalom a medencelapát területén. Ez a kialakuló izomspazmussal együtt sántító járáshoz vezethet. A csípőlapáton levő számos izomtapadás miatt (hasizmok felül, farizmok alul), az izom-kontrakciók fokozhatják a fájdalmat.

hirdetés


Elsősegély

Helyi hűtés (jegelés), pihenés, kompresszió.

Orvosi tevékenység

Diagnózis

csípőlapát zúzódás hoki

A sérülés mechanizmusa és a fizikális tünetek alapján felállítható. Ha törésre van gyanú, röntgenvizsgálatra van szükség, amelynek segítségével a serdülők apophysealis avulsiós törése vagy a csípőlapát törése is kimutatható.

Kezelés

Komoly fájdalom esetén néhány napos részleges tehermentesítés (mankózás) javasolható. Akut esetekben kerüljük a meleg vagy agresszív jellegű fizikoterápiás kezeléseket, mivel fokozhatják a vérömleny-képződés és a járulékos duzzanat veszélyét.

Rehabilitáció

A tünetek megszűnése után is folytatjuk, stretching, majd non-kontakt sporttevékenység fokozatos megkezdése ajánlható.

Sportba való visszatérés

A sporttevékenység folytatható, ha a sportoló teljesen fájdalommentes és képes a sport-specifikus aktivitások zavartalan elvégzésére.

Megelőzés

Sportkörnyezet ellenőrzése, sportági szabályok betartása, védőfelszerelés. Az érintett terület védőpárnázása a sportolás újrakezdésekor és a későbbiekben is hasznos lehet.

Előző cikk
Következő cikk

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.