Tíz ok, amiért az edzésnek keményebbnek kell lennie, mint a versenynek

Share

Nehéznek találod a versenyzést? Úgy gondolod, hogy a versenyzés túl nagy kihívás? Nehezen tudsz teljesíteni, amikor és ahol igazán számít? Tudod miért? Mert nem edzel elég keményen.

Íme tíz ok, amiért az edzésednek keményebbnek kell lennie, mint a verseny, amire készülsz.

1. ok: A váratlan események megtörténnek

A versenyek természetéből adódik, hogy váratlan dolgok történnek.

Egy nagyszerű versenyző számít a váratlanra, előre látja, hogyan kezelje azt hatékonyan, tudja, hogyan győzze le, és megtervezte és felkészült arra, hogy bármilyen kihívással megbirkózzon. Ha az edzésprogramod csak azzal foglalkozik, amire ésszerűen lehet számítani – ami statisztikailag a legvalószínűbb, hogy bekövetkezik, akkor lehetsz versenyképes, de ritkán fogsz nyerni.

A győztesek arra számítanak, hogy győzni fognak, függetlenül attól, hogy mi történik a csatatéren. Nem csak erre, hanem arra is edzenek, hogy a váratlan dolgokat is tegyen: hogy az a versenyző legyen, aki olyan dolgokat tesz, amiket senki sem gondolt volna lehetségesnek, és ezzel egyértelmű, a győzelemhez szükséges előnyhöz juttatja magát.

2. ok: A magabiztosság számít

Semmi sem ad olyan önbizalmat egy sportolónak, mint az a teljes meggyőződés, hogy abszolút bizonyossággal tudja, hogy sokkal felkészültebb, mint mindenki más, akivel a megcélzott versenyen találkozik. A sportolóknak bizonyítékra van szükségük – valódi bizonyítékra, hogy sikeresek lehetnek, és az egyetlen, amire támaszkodni fognak, az a tudat, hogy a felkészülésük minden részletében kompromisszumok nélküli, tökéletes volt.

3. ok: A versenyzés érzelmi vonatkozásai

Ha a versenyzés csak a fizikai felkészültségről szólna, akkor az edzősködés könnyű lenne. De nem így van. A versenyzés érzelmi aspektusai határozzák meg a sikert vagy a kudarcot. A profi sportban és az olimpiai sportágak komoly versenyzői között a fizikai felkészülési technikák és edzésmódszerek feltűnően hasonlóak világszerte.

Az igazi versenyelőny akkor jön létre, ha a sportolók képesek megőrizni a higgadtságot, a kontrollt és a nyugalmat a verseny során is, és a helyzettől függetlenül képesek elvégezni a „munkájukat”. És az a képesség, hogy ezt a versenyen is meg tudják tenni, az edzéseken való gyakorlásból ered.

4. ok: T.U.F.: Technique Under Fatigue (Fáradtság alatti technika)

Minden sportágnak van egy erős technikai aspektusa. De nem elég, ha az edzésen jó technikát tudunk végrehajtani.

A versenyen való győzelem azt jelenti, hogy fáradtság, nyomás alatt, nagy sebességgel és ismételten technikai kiválósággal kell teljesíteni. Ha csak frissen gyakoroltad a sportágad technikai elemeinek végrehajtását – jellemzően az edzés első 25%-ában -, akkor nem arra gyakoroltál, hogy a sportágad technikáját versenykörülmények között végezd.

A T.U.F. edzés – azt jelenti, hogy a technikát és a készségeket olyan körülmények között és helyzetekben gyakoroljuk az edzésen, amelyek szimulálják, sőt meghaladják a verseny követelményeit. Próbálja ki a TUF edzés ellenőrző listáját:

  • A sportoló pontosan és profin tudja-e végrehajtani a készséget?
  • Meg tudja-e őrizni a technikai jártasságot nagy sebességnél is?
  • Fáradtság esetén is fenn tudja-e tartani a technikai felkészültséget nagy sebességnél?
  • Meg tudja-e őrizni a technikai jártasságot nagy sebességgel, amikor fáradt és nyomás alatt van?
  • Fáradtan és nyomás alatt is fenn tudják-e tartani a technikai jártasságot nagy sebességgel …. konzisztensen?

5. ok: Soha nem a minimumról van szó

A versenyen való győzelem soha nem arról szól, hogy a minimumot teljesítsük. Erre való a kanapé, egy zacskó chips és egy csomag sör. Ha a minimális színvonalat akarod nyújtani, felejtsd el a győzelmet.

A játékod 90 percig tart, készülj fel arra, hogy 100, 120 vagy 150 percig versenyintenzitással versenyezz.

Versenyen 5 kilométert kell futnod a legjobb tempódban, akkor készülj fel arra, hogy edzésen 6, 7 vagy 10 kilométert futsz ugyanebben a tempóban.

Ötször kell tökéletesen megcsinálnod valamit a győzelemhez? Gyakorold azt 50-szer. Vagy 100-szor. Vagy 1000-szer.

Ha az edzésen a minimális színvonalat célzod meg, akkor a versenyen is a minimális eredményt várd el.

6. ok: Különbség van a győzelem és a nem győzelem között

Van különbség a győzelem és a nem győzelem között, és ez igaz, akár sportoló vagy edző vagy … a győztesek megtalálják a módját a győzelemnek. És azért találják meg a módját a győzelemnek, mert a felkészülésük minden részletében aprólékos volt – a győzelemre terveztek, nem csak a versenyzésre.

Edző, tedd fel magadnak ezt a kérdést …. „mit csináltunk ma az edzésen, ami a győzelmez szükséges előnyt biztosít számunkra?”.

És ezt: „változott-e ma az edzésem eredménye – közvetlenül hozzájárult-e az edzésem ahhoz, hogy a következő versenyünkön győzni tudjunk?”.

Az edzők gyakran állítják, hogy a győzelem a minőségi döntéshozatalon múlik – vagyis amikor a sportolók a megfelelő döntést hozzák meg, hogy a megfelelő időben a megfelelő dolgot tegyék. Kérdezd meg tehát magadtól: „Olyan edzéstevékenységeket állítottam be ma, amelyek kihívást jelentettek a sportolóimnak, hogy az edzésen felmerülő problémák megoldásával – gyorsan, pontosan, nyomás és fáradtság alatti körülmények között – megtalálják a győzelem módját?”. Ha nem, akkor hogyan lesz lehetséges, hogy ezt megtegyék, amikor nagy a tét, és meg kell találniuk a győzelem módját a versenyen?

7. ok: Soha ne adj esélyt az ellenfeleidnek

A sportban kétféle ember létezik. Vannak azok, akik szenvedélyesen rajonganak a részvételért és a sport minden nagyszerű, egészséges, közösséget gazdagító aspektusáért, és azok, akik ugyanilyen szenvedélyesen rajonganak a teljesítményért.

A részvételi csoportba tartozók azt fogják mondani, hogy a sport a szórakozásról, a közösségről, a kedvességről, a békéről, a szeretetről és a boldogságról szól: arról, hogy az emberek a szabadban vannak és élvezik az életet.

A teljesítménycsoport számára a valóság az, hogy a sport – ha sikereket akarsz elérni – könyörtelen. A győzelemről szól, a győzelem iránti elkötelezettségről és céltudatosságról. Arról szól, hogy következetesen a legjobb képességeid szerint versenyezz.

És arról szól, hogy felismerd, hogy az ellenfeleidet nem érdekli, hogyan érzed magad, nem akarják, hogy élvezd a versenyzés élményét, nem érdeklik őket az álmaid …, csak meg akarnak verni, és ha lehet – nagyon le akarnak győzni.

Ezért olyan fontos a kemény edzés. Olyan szintre kell felfejlődnöd, hogy az ellenfelednek – függetlenül a tehetségétől, az erőforrásaitól, az edzőtermi programjától vagy az edzői támogatásától – ne legyen esélye a győzelemre.

8. ok: A nehézségek és a viszontagságok leküzdése

Van egy mítosz a sportról és a jó közérzetről. Olyan emberek, akik semmit sem tudnak a teljesítményről, azt mondják, hogy úgy kell menedzselned magad, hogy amikor a verseny reggelén felébredsz, frissnek, kipihentnek, sérülésmentesnek és energiával telve érezd magad egy nagyszerű alvás után.

A valóság az, hogy úgy kell edzened és felkészülnöd, hogy bárhol, bármikor, bárki ellen és bármilyen helyzetben győzni tudj. A csúcsteljesítménysport nem hendikepes verseny!

Az ellenfeleid megpróbálnak majd legyőzni téged, függetlenül attól, hogy mennyire rosszul érzed magad, milyen keveset aludtál, ha folyik az orrod, ha elhagyott a barátnőd, ha fáj a combhajlítóid, vagy ha csak fáradtnak érzed magad. Meg kell tanítani a sportolókat arra, hogy bármilyen kihívást, bármilyen nehézséget, bármilyen ellenszegülést leküzdjenek, és mégis győztesen kerüljenek ki belőle.

Nincs olyan varázspirula, amit bevehetsz a nagy verseny vagy a bajnoki mérkőzés reggelén, amitől minden gondod, bajod, fájdalmad és kínod elmúlik … az igazi varázslat a felkészülésed következetes minőségében rejlik.

9. ok: Képesnek kell lenned megfelelni minden versenyhelyzetnek, amellyel szembesülni fogsz

Az edzés célja, hogy felkészülj arra, hogy fizikailag, mentálisan, technikailag, taktikailag és minden más szempontból készen állj arra, hogy minden versenyhelyzet követelményeinek megfelelj és legyőzd azokat. Mivel a versenyzés arról szól, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsd, függetlenül attól, hogy milyen nehéz, kemény és szörnyű a helyzet, az edzésnek nagyobb kihívást és nagyobb követelményeket kell jelentenie, mint amilyeneket egy verseny valaha is jelenthet.

Ennyire egyszerű. Bármi más, ami ennél kevesebb, az a kudarcra való felkészülés.

10. ok: Vezető szerep

A győztesek megváltoztatják a sportot. Mivel olyan dolgokat gondolnak és tesznek, amit senki más nem tesz – ők nyernek. Azok az edzők és sportolók, akik következetesen és radikálisan feszegetik az eddig ismert határokat, azok vezetik a sportot az ismeretlenbe.

Középszerű akarsz lenni? Gondolkodj és csináld azt, amit mindenki más. Eddz addig, ameddig szerinted a jelenlegi határok elérhetők, aztán lépj vissza. Menj biztosra. Ne dolgozz keményebben vagy másképp, mint mindenki más.

A legjobb akarsz lenni? Akkor kovácsolja a jövőt azzal, hogy Ön és sportolói olyan szinten készülnek, amiről korábban még csak nem is álmodtak.

A vezetők vezetnek – a vezetők nyernek.

Összefoglalás

  1. Győzni akarsz? Sikeres akarsz lenni? Akkor tedd az edzésedet nagyobb kihívássá és igényesebbé – fizikailag, mentálisan, technikailag, taktikailag, környezeti szempontból és minden más lehetséges módon nehezebbé, mint a verseny, amelyre készülsz;
  2. Semmit ne bízz a véletlenre. Ha biztosítod, hogy az edzésed keményebb legyen, mint a verseny, amire készülsz, akkor nem hagyatkozol többé a három nagy teljesítmény-csalóra … a szerencsére, a véletlenre és a reményre. Ezek nem hatékony edzői stratégiák semmilyen szinten, semmilyen sportágban!
  3. Semmi sem ad nagyobb önbizalmat a sportolóknak, mint az, hogy – bizonyossággal – tudják, hogy felkészültek a verseny kihívásaira és követelményeire. A beszéd olcsó, és a világ összes motivációja és lelkesítő beszéde sem ér semmit, ha nem készülünk következetesen magasabb szinten, mint a megcélzott versenyzőink;
  4. Felejtsd el, hogy a világ legnépszerűbb sportolójának / edzőjének választottak … a győzelem arról szól, hogy akkor és ott teljesíts, amikor és ahol igazán számít, és ez azt jelenti, hogy következetesen keményebben és keményebben készülsz, mint az ellenfeled. Ha egy őszinte, elkötelezett edzői környezet megteremtése, ahol a motivált emberek mindent megtesznek az eredményekért, azt jelenti, hogy a dolgok időnként kicsit felforrósodnak, akkor legyen így. Etikusan, szakszerűen és együttérzően cselekedjen, de végezze el a munkát!
hirdetés

Partnerünk, Wayne Goldsmith által írt angol nyelvű cikk fordítása (a szerző engedélyével)!