Autista gyermekek sportolása

Share

5 tipp, hogyan segíthetsz autista gyermekednek a sportban való boldogulásban

Nem titok, hogy a sport a nagyon sok ember életében jelentős szerepet tölt be. A sportrajongónak lenni és sportolni azonban két teljesen különböző dolog – különösen egy szülő szemében. Valószínűleg tudja, hogy ha gyermekét beíratja egy sportágba, annak óriási előnyei vannak, például az állóképesség, az erőnlét és az általános fittség javításában. De ahogy azt már sejthette, az autista gyermekek számára kihívást jelenthet a megfelelő sportág megtalálása. 

A legtöbb szülő nem tagadhatja, hogy szeretné látni, ahogy gyermeke győztes gólt lő, a hajrában dobott kosarat. Azonban ezek a hagyományos, nagycsapatos sportok, mint a foci, a kosárlabda, kézilabda nem a legjobb választás az autista gyermekek számára. Mindezeknél a sportoknál szinte biztosan túl nagy az igény a társas interakcióra, a mozgás kiszámíthatóságára és a hangok kezelésére. A futball- és kosárlabdázók például a játék során folyamatosan szóban is kommunikálnak egymással. Időnként ugyanezeket az üzeneteket nonverbálisan is közlik kézmozdulatokkal, tekintetekkel stb. Úgy tűnik, hogy a hagyományos sportcsapatokban néhány kisgyermek felfogja ezeket a nem kimondott jeleket, és megérti, hogy mit kell tennie. Ezek a megfoghatatlan kommunikációs készségek azonban kihívást jelenthetnek egy autizmussal diagnosztizált személy számára.

Az autizmussal élő gyermekek számára számos lehetőség van arra, hogy sikeresen részt vegyenek a sportban. Minden gyermeknél figyelembe kell venni az egyedi diagnózisát. Ezek a jellemzők alakítják ki a sajátos érdeklődési körüket, erősségeiket és kihívásaikat – ezért a szülőket arra bátorítjuk, hogy fedezzék fel ezeket a tulajdonságokat gyermekükben, hogy valóban megértsék, miben tud gyermekük kiemelkedő teljesítményt nyújtani. Lehet, hogy gyermekének például koordinációs vagy figyelemzavarai vannak, amelyek miatt aggódik, hogy zavarhatják, vagy attól tart, hogy gyermeke szociális hiányosságai akadályozzák a sportolással kapcsolatos pozitív élményeit. Bár a hagyományos csapatsportok nem biztos, hogy megfelelőek gyermeke számára, vannak más alternatívák, amelyekkel gyermeke fizikailag is aktív maradhat.

Ha szeretné, hogy gyermeke csoportos sportokban vegyen részt, de úgy érzi, hogy a hagyományos sportok nem valók neki, akkor jó ötlet lehet olyan sporttevékenységekkel kezdeni, ahol a csapat minden tagja önállóan teljesít. Néhány jó példa erre a bowling, az úszás, a tenisz és a torna. A futás és a karate szintén olyan egyéni sportok, ahol egy csoport tagja vagy. Ezek a sportok lehetővé teszik, hogy gyermeke egy csapat tagja legyen, de enyhítik azt a csoportdinamikát, hogy a játék minden másodpercében teljesen egymásra van utalva. Ezenkívül ezek a sportok lehetőséget adnak a gyermekeknek arra, hogy egészségesek maradjanak, és megtanítják őket a rendszeres gyakorlás fontosságára.

Mivel az iskolán kívüli sporttevékenység kiválasztása néha megterhelő feladat lehet, összeállítottunk egy szempont-listát, amely segíthet az autizmussal élő gyermekének sikeresen részt venni egy sportprogramban.

Kommunikáció

Fontos, hogy a sportág kiválasztásakor figyelembe vegyük gyermeke érdeklődését, képességeit és erősségeit. Szülőként az ember csak azt akarhatja, ami a legjobb a gyermekének. Javasoljuk, hogy próbáljon meg világosan kommunikálni gyermekével, reális elvárásokat támasztva, hogy megpróbálja valóban megérteni az ő nézőpontját. Ha olyan sportágat választ, amelyben gyermeke sikeresen részt vehet és kiemelkedő teljesítményt nyújthat, az segíthet enyhíteni az új dolgok kipróbálásával kapcsolatos szorongását, és elősegítheti a függetlenségét és az önbizalmát. Gyermeke például szereti az állatokat? Talán a lovaglás megfelelő választás lehet. Az átláthatóság, amellyel gyermeke közli a vágyait, nagyszerű kiindulópont a számára megfelelő sport megtalálásához.

Figyelembe vétel

Ha gyermeke érzékeny a hangos zajokra, akkor egy olyan sportág, ahol rendszertelenül fütyülnek, például a röplabda, nem biztos, hogy ideális. Ha gyermeke idegenkedik a frissen vágott fűtől, akkor a labdarúgás nem biztos, hogy a legjobb választás. Fontos figyelembe venni az egyes sportágak környezetét, hogy elkerüljük az olyan extra kihívásokat, amelyek megakadályozhatják gyermekét abban, hogy sikeresen részt vegyen és élvezze a sporttevékenységet. Végül is a sportolásnak szórakoztató élménynek kell lennie, nem pedig stresszesnek. Ha bizonytalan, próbálja meg gyermekével együtt megnézni a sportágat, mielőtt elkötelezné magát.

Együttműködés

A gyermek sikere szempontjából kulcsfontosságú a másokkal való együttműködés képessége. A szülőknek törekedniük kell arra, hogy ezt az együttműködést az edzőkkel vagy oktatókkal való kommunikációval demonstrálják, hogy a lehető legjobb élményt nyújtsák gyermekük számára. Kezdetben előfordulhat, hogy gyermeke nem tud mindent megcsinálni, amit a többi gyerek. Ha túl sok részletponton dolgozik egyszerre, vagy túl sok időt tölt egy feladattal, az megterhelő lehet, és frusztrációt okozhat. Beszéljen az edzőkkel vagy oktatókkal, hogy megtudja, a készségeket és tevékenységeket lehet-e kisebb, könnyebben kezelhető részekre bontani, hogy gyermeke minden alkalommal sikeresnek érezze magát. Ha úgy tűnik, hogy gyermeke frusztrált vagy fáradt, (ha lehetséges) kérje meg az edzőt, hogy engedélyezzen egy rövid szünetet, hogy tarthassa a gyermek a saját tempóját. A sportolás korai szakaszában fontos, hogy elősegítsük gyermeke szeretetét a játék iránt.

Kapcsolat

Ha gyorsan akarsz menni, akkor menj egyedül, de ha messzire akarsz menni, akkor menj együtt mással.  Ez az afrikai közmondás remek példa arra, hogy a más, hasonló nehézségekkel küzdő szülőkkel való kapcsolatteremtés nagyszerű erőforrás lehet. Ha megkérdezed őket a tapasztalataikról, az egy jó módja annak, hogy kapcsolatot teremts és párbeszédet folytass azokról a fontos kérdésekről, amelyek a gyermeked sportbeli sikerélményeinek javítása céljából merülhetnek fel benned.

Együttérzés

Ha kezdetben úgy tűnik, hogy gyermeke kevés fejlődést ért el, fontos, hogy pozitív legyen és bátorítsa. A lehető legtöbbet kell tennie azért, hogy segítse gyermekét, és együttérzőnek kell lennie. Legyen szó akár arról, hogy otthon is időt fordít a képességei gyakorlására, vagy egyszerűen csak folyamatos támogatással áll gyermeke rendelkezésére, az valóban sokat fog változtatni a helyzeten.

Röviden, a sport rengeteg ember számára fontos. Az autizmussal élő gyermekeket nem szabad megfosztani attól a boldogságtól és élvezettől, amit a sport adhat az életben.

Javasolt sportok autista gyermekeknek

Úszás, teke, lovaglás, atlétika, kerékpározás, harcművészetek, torna.

hirdetés

Angela Nelson viselkedéspszichológus (a Stages Learning Materials alapítója) írásának szerkesztett változata.