Fekete köröm – sportsérülésekről röviden

Share

A fekete köröm (subungualis hematóma) egy egyszerű körömágysérülés, amely helyi fájdalomban és a körömágy sötétvörös vagy fekete elszíneződésében nyilvánul meg. A fekete köröm a köröm tompa trauma vagy zúzódásos sérülésének eredménye, amelyet a köröm alatti érből származó vérzés követ. A körömágy sérülésveszélyes, mivel gazdag érellátással rendelkezik, és a kemény köröm és a kemény csont (a distalis falanx) között helyezkedik el. A fekete körmöt subungualis hematómának is nevezik, ami a köröm alatti (subungualis) vérgyülemet (hematóma) jelenti.

Leírása

A fekete köröm a körömágy és a köröm között látható vérzéses területként jelenik meg. Az elszíneződés mértéke változhat, ahogyan a megjelenés időzítése is. Ha a sérülés a köröm tövéhez közel van (a körömágybőr közelében), az elszíneződés több napig nem látható. Ha azonban a sérülés központibb helyen vagy a köröm (ujj felőli) vége felé történik, az elszíneződés még aznap látható. A vörös, sötétlila vagy fekete elszíneződés mindkét esetben megmarad, amíg a körömlemez ki nem nő. Azokban az esetekben, ahol a vérzés jelentős, fokozott a köröm elvesztésének kockázata. A felgyülemlett nyomás a körömlemez leválását és a köröm elvesztését okozhatja.

A fekete köröm traumás okai a sportban többek között a súlyemelés során a körömre esett súly, a labdarúgás során a taposás, illetve az ellenfél által a körömre gyakorolt erő (például birkózásnál) vagy a sportoláskor használt cipő szorítása. Ismétlődő terhelés is okozhat körömsérülést, például a lábujj ismételt ütése a lábujjbegy végébe teniszezés és kocogás közben, valamint a táncolás során a lábujjakra ható terhelés, különösen a balett-táncosoknál, amikor „en pointe” táncolnak.

A diagnózis felállítása

Ez egy egyszerű klinikai diagnózis, ami azt jelenti, hogy extra vizsgálatokra vagy képalkotásra általában nincs szükség. Kivételt képez a szabály alól (1) az instabil ujjbegy, (2) a törésre (csonttörésre) utaló sérülésmechanizmus és (3) a sötét köröm, amely nem fájdalmas és tünetmentes. Az első két esetben röntgenfelvételt kell készíteni a csontsérülés kizárása érdekében. Az utolsó esetben fontos az elszíneződött köröm gondos és folyamatos megfigyelése, hogy a fekete körmöt meg lehessen különböztetni az esetleges subungualis melanomától, egy invazív daganatos betegségtől (a subungualis melanoma tünetmentes és nem fájdalmas; jellemzően a köröm traumás sérülése sincs a kórtörténetben). Ha a klinikus aggódik a melanoma miatt, biopsziát lehet végezni.

Kezelés

A körömsérülés súlyossága határozza meg a fekete köröm megfelelő kezelését. A kezelési lehetőségek közé tartozik a megfigyelés, a folyadék-elvezetés és a köröm eltávolítása. A körömágy kevesebb mint 25%-át érintő kis vérömlenyeket egyszerűen meg lehet figyelni; beavatkozásra általában nincs szükség. A vér beépül a körömbe. Ahogy a köröm meghosszabbodik, a vér az új növekedéssel együtt halad előre, és végül a szegély levágásakor eltávolításra kerül.

A körömágy több mint 25%-át érintő fekete körmöt le kell üríteni, mert a köröm alatt feszítő nyomást okoz, és kellemetlen érzést okoz. A nagy vérömlenyekből származó nyomás akár deformitáshoz is vezethet. A dekompresszió úgy történik, hogy a vérömleny középpontja közelében lyukat készítünk a körömbe. Ez történhet a melegített tűvel, kézi kauterizáló készülékkel vagy szén-dioxid lézerrel történő kiolvasztásával; de akár szikével is. Ügyelni kell azonban arra, hogy a körömre ne nehezedjen extra nyomás, és ne okozzon a betegnek további fájdalmat. Fontos, hogy a lyuk elég nagy legyen ahhoz, hogy a vér ki tudjon folyni, és ne zárja le a felszín alatt lévő, megalvadt vér. A dekompresszió azonnali fájdalomcsillapítást biztosít, és gyorsítja a sportoláshoz és a tevékenységhez való visszatérést.

Törött ujj esetében, ha a vérömleny dekompressziója megtörtént, az nyílt törésnek minősül. Széles spektrumú antibiotikumokat kell adni az esetleges fertőzés és csontvelőgyulladás megelőzésére. Egyes források steril technika alkalmazását javasolják a kiürítés során, beleértve a sérült ujj sebészeti bemosdatását is. Ez azonban nem a jelenlegi standard ellátás. Egyes súlyos töréseknél szükség van a körömlemez eltávolítására, öblítésre, debridementre és a körömágy helyreállítására. Minden töréssel járó fekete körömnél sínezéssel történő immobilizálásra van szükség.

A kezelést követően a körmöt figyelemmel kell kísérni. A sérült köröm idővel leválik, és alatta új köröm nő. A legtöbb esetben nincs szükség további kezelésre. Néha az új körömön vérfoltok láthatók. Az olyan fekete körömhöz hasonlóan, amely nem igényel kezelést, a foltok a köröm növekedésével együtt előrehaladnak, és végül a köröm szélére nőnek. A dekompressziót követő szövődmények közé tartozik a tartós vérzés és a benőtt köröm kialakulása. A tartós vérzés felveti a körömágyszakadás gyanúját. Amint arra korábban utaltunk, a körmöt el kell távolítani a körömágy vizsgálata és esetleg a seb összevarrása céljából. A lábujjköröm nagyobb valószínűséggel válik benőtté, ami az oldalsó körömredő fokozatos növekedésének eredménye.

hirdetés

Források: Stacy A. Frye; a “Sportorvoslás alapjai” (OSEI, 1998) és “Sportsérülések ellátása” (kézirat, szerkesztő: Prof. Dr. Berkes István)