Ismerje meg a sportteljesítményét befolyásoló laborparamétereket

Share

Ezt az útmutatót azért hoztuk létre, hogy sportolóként kézzelfogható referenciaként használhassa, akár újonnan érkezett a laborparaméterek (biomarkerek) világába, akár már régi profi. Az általunk vizsgált biomarkerek kategóriák szerint vannak elrendezve a szervezet azon rendszerei alapján, amelyekre hatással vannak.

Nincs két egyforma test

A biomarker a szervezet belső állapotának biológiai mutatója, amely a vérben mérhető. A biomarker a szervezet belső állapotának biológiai mutatója, vér- és vizeletvizsgálattal mérhetők. Ezeknek a laborparamétereketérdemes rendszeres időközönként ellenőrizni, és ezeket az eredményeket is figyelmebe véve egy személyre szabott terv alapján fokozhatja sportteljesítményét, gyorsíthatja a regenerációját és az általános jóllétét is fokozhatja.

Energia és anyagcsere

Az energiaszint növelése és az anyagcsere irányítása alapvető fontosságú az általános egészség és fizikai fittség optimalizálásához. A kulcsfontosságú biomarkerek pillanatképet adnak anyagcseréjéről, és korai figyelmeztető jeleket szolgálhatnak, amelyek jelzik, ha táplálkozása nem optimális, segítve ezzel a teljesítményromlás és a hosszú távú egészségügyi kockázatok megelőzését.

Összkoleszterin szint

A koleszterin egy viaszos, zsírszerű anyag, amely a szervezet minden sejtjének részét képezi. A koleszterin normális szintje fontos az energia, az aktív anyagcsere, valamint az egészséges szív és keringési rendszer fenntartásához. Ha a szervezet a szükségesnél több koleszterint termel, akkor a felesleg a véráramban kering, és növeli a rossz szív- és érrendszeri egészség kockázatát.

HDL- koleszterin (nagy sűrűségű lipoproteinek)

A HDL-koleszterin a vérzsírok egyik fajtája, mely a vérplazmában fehérjékhez kötődve szállítódik. Ebből adódóan nagyrészt fehérjékből, koleszterinből és kis mennyiségű trigliceridből áll. A HDL-koleszterint „” koleszterinnek is szokták hívni, ugyanis eltávolítja a koleszterinfelesleget (amit a sejtek nem vesznek fel), valamint az érfalon és az érfalban található koleszterinlerakódásokat is. A felesleges koleszterint és felhalmozódásait a májba szállítja, ahol ezek egy része az epével kiválasztódik. Ezáltal a HDL-koleszterin hozzájárul az érfalak tisztításához, illetve védi is a szervezetünket az érelmeszesedéstől.

LDL (alacsony sűrűségű lipoproteinek)

Az LDL, más néven alacsony sűrűségű lipoproteinek vagy „rossz” koleszterin szállítja a koleszterint az egész szervezetben, elszállítva azt a különböző szövetekbe. Az LDL optimális szintje fokozott energiával, jobb anyagcserével és a szív jobb egészségével jár együtt.

Trigliceridek

A trigliceridek fontosak az energia fenntartásában, az anyagcsere javításában és a szív egészségének elősegítésében. A trigliceridek magas szintje azonban összefüggésbe hozható a szív rossz egészségével, a magas éhgyomri glükózzal, a túlsúllyal és a fizikai inaktivitással.

Glükóz

A glükóz a szénhidrátok megemésztéséből származó olyan vegyi anyag, amelyet a szervezet könnyen energiává alakíthat. A megfelelően szabályozott glükóz több energiát, jobb vérnyomást és jobb testsúlykontrollt biztosít. Ha magas a vércukorszintje, nagyobb valószínűséggel hízik, és nőhet a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a rossz szívműködés kockázata.

SHBG

A szexhormon-kötő globulin (SHBG) egy fehérje, amely elsősorban a májban termelődik. Ez a fehérje szállítja a nemi hormonokat, beleértve a tesztoszteront is, az egész szervezetben. A tesztoszteron biológiai hozzáférhetőségét az SHBG szintje befolyásolja. Az SHBG optimális szintje esetén normális nemi vágy, erős csontok és egészséges szív jellemzi.

DHEAS (dehidroepiandroszteron-szulfát)

A dehidroepiandroszteron-szulfát vagy DHEAS egy hormon prekurzor, amely a mellékvesékben koleszterinből termelődik. A szervezet a DHEAS-t különböző szteroid nemi hormonok, köztük az ösztradiol és a tesztoszteron előállításához használja fel. A 20-30 éves kor után a DHEAS szintje folyamatosan csökken. A DHEAS optimális szintje fokozott energiával, jobb csont- és izomegészséggel, egészségesebb immunrendszerrel és jó szexuális funkcióval jár.

Albumin

Az albumin a máj által termelt fehérje, amely számos molekulát szállít a vérben, köztük a tesztoszteront és az SHBG-t is. Az optimális albuminszint azt jelzi, hogy Ön valószínűleg normális mennyiségű fehérjét fogyaszt az étrendjével, és más biomarkerekkel együtt tájékoztatást adhat a vese és/vagy a máj egészségi állapotáról.

Csontok és izmok egészsége

Csontjainak és izmainak ereje és egészségét két kulcsfontosságú biomarker jelzi: a kalcium és a D-vitamin. Ez az ásványi anyag és vitamin kombináció a csontok egészségének fenntartásában szinergikusan együttműködik, valamint az izomszövet felépítésében és javításában is jelentős szerepük van.

D-vitamin

A D-vitamin segíti a szervezetét a kalcium felszívódásában az erős és egészséges csontok fenntartása, a fertőzések leküzdése és az egészséges testsúly fenntartása érdekében. A szervezeted a szükséges D-vitamin nagy részét a napfényből állítja elő, és egy kis mennyiséget a táplálékból is felszív. Az alacsony D-vitamin szint alacsony energiához, több stressztöréshez, fokozott gyulladáshajlamhoz és gyengébb izmokhoz vezethet.

Kalcium

A kalcium elengedhetetlen a csontok egészségéhez és szilárdságához. Ezenkívül az izomszövetek regenerációjához, az izomtömeg növeléséhez és az egészséges vérnyomás fenntartásához is szüksége van erre az ásványi anyagra. Ha alacsony a kalciumszintje, megnő a stressztörések és a magas vérnyomás kockázata.

Elektrolit- és folyadékegyensúly

Az elektrolitok elektromosan töltött ionok, amelyek kritikus funkciókat látnak el a szervezetben. A fittség és a jó közérzet optimalizálása érdekében fenn kell tartania az elektrolitok, köztük a nátrium és a kálium egyensúlyát.

Kálium

A kálium segít fenntartani az ásványi anyagok egyensúlyát a szervezetben. A kálium emellett kritikus szerepet játszik a vérnyomás, a szívverés, a veseműködés, a kalciumszint és az izomsejtek energiafelhasználásának szabályozásában. Ha a kálium szint optimális, akkor jobb lesz az állóképességed, erősebbek lesznek a csontjaid, és egészségesebb lesz a koleszterin- és glükózszinted.

Nátrium

A nátrium a test minden sejtjében megtalálható, különösen a sejteken kívüli és a sejtek közötti folyadékban. A nátriumra a sejteken belüli és kívüli vízmennyiség szabályozásához, valamint az ásványi anyag egyensúly és a vérnyomás fenntartásához van szükséged. Ha állóképességi sportokban vesz részt, vagy nagyon erősen izzad az edzések során, akkor elegendő nátriumot kell fogyasztania ahhoz, hogy pótolja az izzadsággal elveszített mennyiséget.

Gyulladás

A gyulladások minimalizálása fontos a szervezet egészsége szempontjából. Ha a gyulladás alacsony, jobban érzi magát, egészségesebb marad, javul a teljesítménye, és növeli az élettartamát.

hs-CRP

A magas érzékenységű C-reaktív fehérje (hs-CRP) teszt a CRP-t méri, amely a szervezetben végbemenő gyulladást jelzi. Ha a hs-CRP-teszt optimális CRP-szintet mutat, akkor a szervezetben a gyulladás mértéke nagyon alacsony. Úgy tűnik, hogy az optimális hs-CRP-szint hatékony előrejelzője az egészséges szívnek, keringési rendszernek, vérnyomásnak és vércukorszintnek. A hs-CRP-teszt nagyon érzékeny a szervezetben lévő CRP mennyiségére, ezért a gyulladás jobb indikátora, mint a hagyományos CRP-teszt.

Fehérvérsejtszám (fvs-szám, FVS, WBC)

A fehérvérsejtek (FVS) az immunrendszerben a fertőzések ellen harcolnak. Az Ön fehérvérsejtszáma az egész szervezetben lévő gyulladást jelzi. Minél magasabb a fehérvérsejtszám, annál nagyobb a gyulladás. Az FVS-állapotának ismerete segít Önnek általános egészségének megőrzésében.

CBC (teljes vérkép)

A CBC, vagyis a teljes vérkép egy gyakran elrendelt vizsgálat, amely sokat elárulhat az általános egészségi állapotáról és sportteljesítményéről. A CBC által mért fehérvérsejttípusok a következők: Neutrofilek, limfociták, monociták, bazofilok és eozinofilek. Ezek a fehérvérsejt-típusok fontos szerepet játszanak az olyan dolgokra való reagálásban, mint a fertőzés, a nagy edzésterhelés, az érzelmi vagy fizikai stressz, valamint az allergia. Mivel ezekre a fizikai stresszorokra reagálnak, szerepet játszanak az Ön általános gyulladásos szintjének feltárásában is.

Oxigén és teljesítmény

A vas az oxigénszállításban részt vevő fehérjék alapvető összetevője, és kulcsszerepet játszik a sejtek növekedésében és differenciálódásában. Megfelelő szintje fontos az optimális teljesítmény és állóképesség érdekében.

Hemoglobin

A hemoglobin a vörösvértestek vastartalmú oxigénszállítója. Fő feladata az oxigén eljuttatása a tüdőből az izmokba és az agyba. Az optimális hemoglobinszint kritikus fontosságú a csúcsenergia és az állóképesség szempontjából.

Ferritin

A ferritin egy olyan fehérje, amely a szervezetben a vasat tárolja. A vas elengedhetetlen a hemoglobin előállításához, a vörösvértestek azon részéhez, amely az oxigént az izmokba és az agyba szállítja. Emellett fontos szerepet játszik az idegrendszer és az immunrendszer működésében is.

Transzferrin telítettség (TS)

A transzferrin telítettség (TS) az Ön szérumvasának és a teljes vasmegkötő kapacitásnak az osztása, ami a vérében lévő vas maximális mennyiségét jelenti. A transzferrin telítettség azt jelzi, hogy mennyi vasat köt meg ténylegesen a transzferrin nevű fehérje. Az optimális transzferrin-szaturáció fontos a szervezet vasegyensúlyának fenntartásához.

Teljes vasmegkötő kapacitás (TVK)

A teljes vasmegkötő kapacitás (TVK) azt a maximális vasmennyiséget méri, amelyet a vére képes szállítani. Az optimális TIBC fontos a szervezet vasegyensúlyának fenntartásához.

Vörösvérsejtszám (VVT-szám)

Tudta, hogy a vörösvérsejtek (VVT) a vérében a legnagyobb mennyiségben előforduló sejttípus? Kritikus szerepet játszanak az oxigén szállításában a tüdőből a szövetekbe az egész testben. Az egészséges vörösvértestszám azt jelzi, hogy a szervezeted megkapja a megfelelő működéshez szükséges oxigént.

Szérum vas

Az emberi szervezetnek számos létfontosságú élettani funkció ellátásához vasra van szüksége. A vas a hemoglobin kulcsfontosságú összetevője, amely lehetővé teszi, hogy a vörösvértestek oxigént szállítsanak a szervezetben. A szervezet a vasat az elfogyasztott táplálékból veszi fel, ezért fontos, hogy az étrendben jó vasforrásokkal rendelkezzen. Az elfogyasztott vasnak csak körülbelül 10%-a szívódik fel. A vas felszívódásának folyamata szigorúan szabályozott, mivel a szervezeted nem rendelkezik biokémiai módszerekkel a vas eltávolítására. A nőknél a vas olyan folyamatok során veszik el, mint a vérzés, a menstruáció és a szoptatás. Ezenkívül a szervezetben lévő vas folyamatosan újrahasznosul és újrafelhasználódik. Ha a vasszintje optimális, akkor több energiával rendelkezik, erősebb lesz, jobban gondolkodik, és ellenállóbb lesz az immunrendszere.

CBC vörösvértest-markerek

A CBC, vagyis a teljes vérkép egy gyakran elrendelt vizsgálat, amely sokat elárulhat az általános egészségi állapotáról és teljesítményéről. A CBC által mért vörösvérsejt markerek a következők: Hematokrit, MCH, MCHC, MCV, RDW, MPV és vérlemezkeszám. Ezek a markerek betekintést nyújthatnak abba, hogy a teste mennyire képes megfelelően kezelni az olyan dolgokat, mint az oxigénkapacitás és -szállítás, a fizikai és kognitív teljesítmény, valamint a vasszint.

Agy és test

Ahhoz, hogy a legjobb sportteljesítményt nyújtsa, gondolkodásának élesnek és memóriájának pontosnak kell lennie.

Magnézium

A magnézium szerepet játszik az izommozgásban, az idegműködésben, a vérnyomás szabályozásában, az alvásban, az immunitásban és az egészséges vércukorszint fenntartásában. Az optimális magnézium emellett javítja az izomerősséget és növeli az izomfáradásig eltelt időt rövid, intenzív testmozgások során. Valószínűleg jobban fog aludni és boldogabbnak érzi magát, ha optimális magnéziummal rendelkezik.

VVT-magnézium (vörösvértest-magnézium)

A VVT-magnézium vizsgálat a vörösvérsejtjeiben (VVT) lévő magnézium mennyiségét méri. A magnézium szintjének szokásos (szérum-magnézium) mérési módszerével összehasonlítva az VVT-magnézium érzékenyebben méri a szervezetben lévő magnéziumot – mivel amikor a vérszérumban lévő magnézium szintje csökken, a szervezet a veszteség pótlására a vörösvértestekből történő magnéziumkivonással kompenzál. Ennek eredményeképpen a magnéziumszintek „normálisnak” tűnnek a vérszérumban, még akkor is, ha a csontok és szövetek magnéziumszintje csökken. Ily módon a vörösvértest-magnézium fontos és dinamikusabb mutatója az Ön általános magnéziumállapotának.

B12-vitamin

A B12-vitamin szerepet játszik a vörösvértestek termelésében, valamint az agy és az idegrendszer működésében. Optimális B12-szint mellett az agy, a szív és a test a lehető legjobban működik. Ha alacsony a B12-vitamin szint, vérszegénység léphet fel, ami fáradtságot és gyengeséget okozhat. Az alacsony B12-vitaminszint memóriaproblémákat is okozhat. Ahogy öregszik, a szervezet kevésbé hatékonyan szívja fel a természetes B12-vitamint.

Folsav

A folsav egy vízben oldódó vitamin, amely az új vörösvértestek termelődéséhez, valamint a DNS és az RNS előállításához szükséges. Emellett segít megelőzni a baba agyának és gerincének születési rendellenességeit. Ha nincs elég vörösvérsejted, a szervezeted kevesebb oxigént juttat az izmaidba, és lassabban tudod helyreállítani az izomszövetet az edzés után.

A máj egészsége

A szervezet második legnagyobb szerve, a máj kiszűri a káros vegyületeket a vérből, eltávolítja a zsírokat, az alkoholt és más méreganyagokat. Ezenkívül a máj szabályozza a hormon- és vércukorszintet, energiát tárol a táplálékból, valamint fehérjéket, enzimeket és epét termel.

ALT (Alanin amino-transzferáz)

Az ALT egy elsősorban a májban található enzim, amely segíti a kémiai reakciók lezajlását. Szerepet játszik a tárolt glükóz hasznosítható energiává alakításában. Ha májkárosodás vagy betegség áll fenn, akkor az ALT a véráramba kerül. A vérben általában kis mennyiségű ALT található; a vérben lévő nagyobb mennyiségű ALT általában máj- vagy izomkárosodásra utal. A máj feldolgozza az ételt és italt energiává és a szervezet által felhasznált tápanyagokká, és kiszűri a káros anyagokat a vérből.

AST (aspartát aminotranszferáz)

Az aspartát-aminotranszferáz (AST) egy enzim, amely elsősorban a májban, valamint a szívben, az izomszövetben, a vesékben, az agyban és a vörösvértestekben található. Az AST segít az aminosavak metabolizálásában. Míg egy kis mennyiségű AST normálisan megtalálható a vérben, a testmozgás és a májkárosodás AST-emelkedést okozhat. Optimális AST-szint esetén több energiával rendelkezel, hatékonyabban metabolizálod az ételt, és gyorsabban regenerálódsz.

GGT

A gamma-glutamil-transzpeptidáz (GGT) egy olyan enzim, amely a májban koncentrálódik, de megtalálható az epevezetékekben, a hasnyálmirigyben, a lépben és a vesében is. A GGT segít az aminosavak átvitelében a sejtmembránon keresztül, és fontos szerepet játszik a máj méreganyagok metabolizálásában. A GGT emelkedése erősen összefügg a májkárosodással, sokkal inkább, mint az ALT és az AST, így a máj egészségének fontos biomarkere.

Szerkesztői vélemény: Magyarországon hitelesen, a legmagasabb intézményi és szakmai háttérrel csak a Városmajor Szív- és Érgyógyászati Klinika szakemberei képesek a sportolók teljes állapotfelmérésére (benne a fenti laborparaméterek értékelésére) és az eredményeknek megfelelő teljesítményélettani, edzési és táplálkozási stratégia kidolgozására.

hirdetés

Az InsideTracker-en megjelent cikk fordítása.