Útmutató gyermekek futásához

Share

Testfelépítésünk futásra termett. A legtöbb sportágban a mozgás szerves eleme a futás és a legtöbb sportoló számára készségfejlesztése korai szakaszában a futás – vagy annak hatékonysága – határozza meg a siker mértékét. A futás szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatásai elősegítik az egészséges szívműködést és fokozzák az emberi test állóképességét minden életszakaszban (Clark, Lucett, McGill, Montel és Sutton, 2018).

Az elhízás, a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint az egészségügyi problémák növekedésével a gyermekek minél korábbi mozgásra való ösztönzése hozzájárulhat a jövőbeli jobb általános egészségi állapotukhoz és szív- és érrendszerük egészségesebb működéséhez.

Az első és legfontosabb dolog: a futás legyen szórakoztató

Értékelni kell minden alkalmat, amikor a gyermek fizikai tevékenységet végez, elsősorban a személyes fejlődésre összpontosítva! Amikor a gyerekek elkezdik megtapasztalni a futást és a mozgást, csak az számít, hogy jól érzik magukat, és mozgás közben mosoly ül az arcukon. Úgy tűnik, hogy a gyerekek ösztönösen futnak abban a pillanatban, amikor megtanulnak járni. Innantól kezdve a gyerekek össze-vissza rohangálnak, hogy a lehető leggyorsabban odaérjenek, ahová szeretnének.

A cél az, hogy megtanítsuk őket arra, hogyan folytassák élethosszig a mozgást, miközben növelik annak hatékonyságát és amennyire csak lehetséges, elkerülik a sérüléseket. Tehát, amíg élvezik a futómozgás funkcionalitását, csak ez számít. Korai gyermekkorban, azaz a pubertás előtt, kerülni kell a futáshoz kapcsolódó szigorú edzésterveket.

A rugalmas és nem szigorú edzés hangsúlyozása különösen fontos olyan edző esetén, aki gyermekcsoportnak szeretné átadni a sportolás örömét.

Néhány gyermek hosszabb távokat tud futni, mint azt ilyen életkorban várnánk; az elsődleges hangsúlyt azonban a tevékenység tényleges élvezetére kell helyezni. A futásra vonatkozó szigorú edzésprogramok túl korai szabályokat és szabályozásokat eredményezhetnek, pedig a futásnak a mozgásfejlődés ezen szakaszában csak szórakoztató tevékenységnek kellene lennie.

Mi a másik egyszerű módszer a futás izgalmassá tételére? Legyen pl. családi program! Szülők, gondviselők, nagyszülők, bárki, aki a gyermek befolyási körébe tartozik, természetes módon formálhatja a futás iránti szeretetét. Amikor mi mozgunk, ők is mozognak. Ha futunk, akkor futni fognak. Miért ne futnánk együtt? Nem számít, hogy folyamatos erőkifejtésről van-e szó, vagy közben megállunk megfigyelni a természetet és elkapni egy katicabogarat, a futás minden formája a siker kulcsát jelenti a gyermek jövője szempontjából.

Ahogy azt a cikk később részletezi, a játék a futást mind a gyermekek, mind családtagjaik és barátaik számára élvezetes időtöltéssé varázsolhatja. Függetlenül attól, hogy folyamatos erőkifejtésről vagy sportolásról van-e szó, a fizikai tevékenység összes perce összeadódik és pozitívan befolyásolja a közérzetet (Clark et al. 2018).

Hogyan könnyítsük meg a gyermekek futólépéseit?

Természetesen a futással összefüggő lépésciklust bonyolult lehet kielemezni mindenkinél. A fiatalabb gyerekek több lépést tesznek és rövidebb a lépéshosszuk, mint idősebb korukban, így a testük fejlődésével a járásmódjuk is változik (Cesar és Sigward, 2015).

hirdetés

Ahogy a gyerekek idősebbek lesznek és ösztönösen megérzik, megértik a biomechanikájukhoz kapcsolódó változókat, többet megtudhatnak erről a ciklusról és arról, hogyan lehet a megfelelő izomzatot kifejleszteni futásuk támogatása érdekében. Fiatalabb korban kezdjenek egyszerű gyakorlatokkal, hogy már korán megerősödjenek a biomechanika segítségével.

A fiatalabb futók számára jó gyakorlat a lassú menetelés, amely megérteti a gyerekekkel az ellenkező kar hátralendítésének szükségességét, miközben a másik láb előre mozog. A gyerekeknek azt is meg kell tanulniuk, hogy a futáshoz felhasznált erő a törzsük izomzatából fakad. Az egyoldalú, egylábú dinamikus stabilitásgyakorlatok fokozhatják az egyensúlyt és a koordinációt az alaperő fejlesztése érdekében.

További javasolt futógyakorlatok gyermekeknek

  • Magas térdemelés / sarokemelés
  • Mérlegállás
  • Váltott karlendítés behajlított karral, ülő pozícióban
  • Ellentétes kar- és lábemelés térdelőtámaszban
  • Plank variációk
  • Két lábon és egy lábon ugrálás
  • Ugrálókötelezés

A futáskészség mellett az akadálypályák és a játék a futás vonzerejét is fokozhatja a gyerekek számára. Az olyan játékok, mint a szoborjáték, a fogócska és az akadálypályák, ahol a gyerekek futnak, megállnak, majd újra futnak, a tevékenység szórakoztató oldalát helyezik előtérbe, miközben összekapcsolják egymással a futómozdulatokat. A szoborjáték során például egyszerre kell figyelni, sebességet változtatni és futni.

A futás során elengedhetetlen a gyors lassulás és az irányváltás képessége, ez fontos a legtöbb gyermekkori tevékenységben és sportban való sikeres részvételhez. Annak vizsgálata, hogy a gyermekek mozgásos feladatai hogyan maradnak relevánsak a fizikai aktivitásban való részvétel szempontjából, elengedhetetlen az ésszerű elvárások megfogalmazásához, mivel azok a gyermekek, akik nem érik el az életkoruknak megfelelő motorikus készségeket, ritkábban vesznek részt fizikai tevékenységekben (Cesar és Sigward, 2015). A gyermek járása a gyermek fejlődése során fejlődik.

Futócipő gyermekeknek

A futócipőket úgy tervezték, hogy segítsék a futókat a sagittális síkban való hatékony mozgásban. Kifejezetten az egyes emberek járásmódjához készültek, valamint alátámasztást nyújtanak a futás közben a testet érő terheléssel szemben. A gyermekeknek – amikor csak lehetséges – alátámasztást nyújtó sportcipőben kellene futniuk. A szandál vagy az alkalmi cipő nem támasztja meg ugyanolyan mértékben a lábat, mint a sportcipők.

A lábbeli mellett az is növelheti a gyermekek futáskészségének hatékonyságát, ha megtanítjuk nekik a futás közbeni helyes lábtartást. Ha gyorsabb sprintsebességgel halad, bátorítsa a gyermeket, hogy használja a talppárnáit. Ha hétköznapibb, lasabb tempóval fut, akkor vezesse rá a középtalp használatára és a sarokbecsapódás elkerülésére (ami gyakori az új futóknál).

A gyermekek számára miért nagyszerű a futás?

A futás a fitnesz puzzle egyik darabja, amely segíthet a gyermekeknek a megfelelő önbizalomszintjük kialakításában. Vezetőként fontos feladatunk, hogy a gyermekeket különböző mozgásmódok felé tereljük.

Minden olyan tevékenység, amely mozgással jár, pozitív hatással lehet a gyermek fizikai aktivitásának szintjére, emellett segíthet, hogy teste élettanilag egészséges módon használjon fel több energiát. Ahogy a gyerekek fejlesztik képességeiket és javítják futásminőségüket, motiválhatóak lesznek a sporttal kapcsolatos célok kitűzésére, valamint teljesítményük fokozására.