Hajlékonyságot és mozgáskoordinációt fejlesztő testmozgás

Share

A hajlékonyságot növelő gyakorlatokat tanácsos lassan végezni, fokozatosan növelve az ízületi mozgás terjedelmét. Különböző moz­gásformák – dinamikus és statikus – váltogatása ajánlatos (pl. váll­ízület esetében, ha oldalsó karlendítést végzünk az dinamikus moz­gás, ha álló helyzetben nyújtott karral a falnak támaszkodunk és megkíséreljük azt eltolni, az statikus mozgás). Gondolni kell azon­ban arra is, hogy akiknek magas a vérnyomása, azok számára a statikus jellegű terhelés nem ajánlatos.

Fenti mozgásokat az izmok feszítésével – nyújtásával járó (stretching) gyakorlatokkal érdemes kiegészíteni, annál is inkább mert ezek más mozgásokhoz (pl. séta, gyaloglás) esetleg társuló izom-, ízületi sérülések megelőzésében segítenek. Ezért is érdemes a hajlékonyságot fejlesztő mozgást a bemelegítés, illetve levezetés gyakorlatsorába illeszteni.

hirdetés


A stretchingről már többször tettünk említést, s bár eléggé elter­jedt fogalom, talán mégsem hiábavaló egy példával rávilágítani mit is jelent. A hát, comb és a lábikra izomzatának egyszerű stretching gyakorlata, ha álló helyzetből lassan előrehajolva megkíséreljük ke­zünkkel lábujjainkat megérteni, úgy hogy térdünk nyújtva marad, majd ugyancsak lassan visszatérünk felegyenesedett álló testhely­zetbe.

A mozgáskoordinációt, egyensúlyozó képességet javító gyakorla­tok is igen egyszerűek és csaknem mindenki számára végezhetők.

Ilyen például, ha egy egyenes vonalon egyik lábfejünket közvetlenül a másik elé helyezve teszünk meg tíz lépést, majd megfordulva vis­szafelé ugyancsak tíz lépést.