Nordic walking sportorvosi szemmel

Share

A nordic walking nem tekinthető ősi sportnak, sőt, még csak 15-20 éves, amely eleinte a síelők szerelmeseinek nyári szórakozására szolgált a Skandináv országokban. Azóta szerte a világon elterjedt és egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Vajon mivel érdemelte ki az emberek figyelmét és szeretetét?

Miért szeretjük a nordic walking mozgást?

Ennek több oka is lehet. Először is talán azért, mert nem kell nagy erőfeszítés elsajátításához. Sokan ugyan azt gondolják, hogy a nordic walking nem más, mint gyaloglás, azzal a különbséggel, hogy bottal segítjük a mozdulatot. Alapvetően azonban a sífutás mozdulatait vette át, amelyben nagy szerepet kap a speciális kiképzésű bot is. Másik kedvező tulajdonsága, hogy bárki gyakorolhatja, kortól és nemtől függetlenül, ezért ú.n. „softsportnak” is nevezhető. Harmadrészről számos igen előnyös hatást fejt ki a szervezetben. Fokozza az aerob teljesítményt, vagyis gazdaságosabbá teszi a szív-érrendszer működését, növeli a vitálkapacitást és az oxigénfelvevő képességet. Ezáltal fokozza a szervek, szövetek, sejtek vitalitását, javítja a szervek működését. Természetesen az izomzatra, az anyagcserére is kedvezően hat. Javítja a végtagok vérellátását, rugalmasabbá teszi az ízületeket, szalagokat, inakat és nem utolsó sorban fokozza az izomerőt. A mozgáskoordinációt is javítja, amely különösen a csontritkulás talaján kialakult csonttörések megelőzésében nyújt kiemelkedő segítséget. A fogyókúrázók ideális sportja, mivel az alacsonyabb, gyalogláshoz alkalmazott intenzitás mellett a szervezet legfőképp a zsírokból nyeri az energiát, amelynek „zsírégetés” a következménye. A reggeli órákban végzett nordic walking még jobban képes fokozni a zsírbontó folyamatokat.

Megelőzés, terápia

Nem csak a betegségek megelőzésében, hanem azok kiegészítő terápiájában is ideális sport, hiszen néhány hónap rendszeres nordic walking után a szisztolés és a diasztolés vérnyomás is 10-20 Hgmm-rel csökken. Emellett a nyugalomban mért percenkénti szívösszehúzódások száma – vagyis a nyugalmi pulzusszám – szintén csökken. Emellett a vesén keresztül kiválasztott mérgező anyagcsere bomlástermékek gyorsabban, nagyobb mennyiségben ürülnek. Balesetek, sérülések, műtétek utáni rehabilitációban is sokat segíthetnek, mivel az izomzat 90%-kát, egyenletesen átmozgatja.

A mindennapok menedzserei is jól járnak egy reggeli kiadós nordic walking-gal, mivel a sport hatására csökken a stresszhormon-szint, javul az általános közérzet és az endorfin-szint felszabadulás révén nő az örömérzet.

Az irodában töltött órák alatti helytelen és természetellenes testtartás közömbösítésének is hatékony módszere, mivel nem csupán a mozgáskoordinációt fejleszti az ellentétes kar-láb mozdulatokkal, hanem a természetes testtartás felvételében és megtartásában is szerepet vállal. A hátizomzat megerősítésével csökkenti a munkahelyi stressz okozta váll-nyak-hátizom feszülést és a túlzásba vitt ülés hatására kialakult hát és derékfájdalmakat.

hirdetés

Szükséges eszközök, felszerelések

Milyen eszközökre van szükség? Először kell egy speciális nordic walking bot, amelynek egyik jellemzője, hogy karbon-üvegszálas, így az egészségre teljesen ártalmatlan. A bot speciális markolata garantálja a megfelelő technika elsajátítását. Természetesen a cipőt sem szabad elhanyagolni: nem csak a futó-, hanem a túracipő is szóba kerülhet a speciális nordic walking cipők mellett. A ruházatnak kényelmesnek kell lennie. Még egy borús, zord novemberi napon sem kell feltétlenül 3 rétegbe öltözni, ha van egy hőtartó, nedvszívó, hosszú ujjú kényelmes pólónk és hosszú nadrágunk. Azonban a sál, sapka, kesztyű mindig jól jön a hideg szél miatt. Kiknek ajánlható a nordic walking? Szinte mindenkinek, kortól és nemtől függetlenül. Az ülő munkát végzőknek, túlsúlyosoknak különösen. De a kismamák is előszeretettel gyakorolhatják. Mivel nem csak a prevencióban, hanem a betegségek kezelésében is segít, ezért javasolható magas-vérnyomás, cukorbetegség, depresszió, csontritkulás, bizonyos daganatos betegségek esetében is.