Étrend-kiegészítők a sportolók ízületi és csontrendszeri problémáinak kezelésére – étrend kiegészítőkről röviden

Share

Az osteoarthritis (OA) az ízületi gyulladás leggyakoribb formája, amely az ízület fokozatos kopása és porcvesztés következtében fellépő fájdalom és duzzanat formájában jelentkezik. Általában az OA kezelése a nem szteroid gyulladáscsökkentőkre (NSAID) korlátozódik. A vény nélkül kapható (OTC) étrend-kiegészítőket, mint például a glükozamin és a kondroitin-szulfát, az omega-3 zsírsavak, a D-vitamin és a kannabinoidok (orvosi marihuána) azonban a vényköteles gyulladáscsökkentő gyógyszerek alternatívájaként népszerűsítik.

Glükózamin és kondroitin-szulfát

A glükozamin és a kondroitin-szulfát endogén kondroprotektorok, amelyek a porc és az ízületi folyadék természetes összetevői. Ezeket az anyagokat az osteoarthritis tüneti kezelésére szolgáló, lassú hatású gyógyszereinek tekintik. A klinikai vizsgálatok, az in vitro kutatások és a metaanalízisek ellentmondásosak a glükozamin és a kondroitin-szulfát OA kezelésében mutatott előnyeit illetően. Ugyanakkor vannak értékelhető publikált bizonyítékok, amelyek alátámasztják ezeknek a kiegészítőknek az OA kezelésében rejlő lehetőségeket.

A glükózamin gátolja a gyulladásos folyamatot és növeli a hialuronsav, egy másik kondroprotektor szinoviális koncentrációját. Az adatok nem egyértelműek. A placebót és az 1500 mg/nap glükozamint összehasonlító klinikai vizsgálatok arra a következtetésre jutottak, hogy a hosszú távú glükozamin-kiegészítés javította az ízületek mozgékonyságát, csökkentette a fájdalmat, az OA progresszióját és az ízületi csere kockázatát. Ezzel szemben egy metaanalízis kimutatta, hogy a glükozamin hatástalan volt az ízületi fájdalom csökkentésében. Amikor a glükozamint erőedzéssel együtt alkalmazták OA térdbetegeknél, a szérum porc oligomer mátrixfehérje (COMP) 13%-os csökkenését tapasztalták. Az ibuprofén vagy placebo alkalmazása erőnléti edzéssel együtt ugyanebben az időszakban nem mutatott szignifikáns változást a COMP-ban.

A kondroitin-szulfát gátolja a porc lebomlását és serkenti az új porc képződésének anabolikus folyamatát. Véletlenszerű, kontrollált vizsgálatok igazolták a kondroitin-szulfát mint betegségmódosító szer hatékonyságát másodlagos fájdalomcsillapítással 1200 mg/nap egyszeri adagban vagy 3 adag 400 mg-os adagokra osztva a nap folyamán. Ezenkívül egy 2 éves vizsgálat, amely a kondroitin-szulfátot glükozaminnal kombinálta, az ízületi rés szűkületének csökkenését eredményezte a placebo vagy bármelyik kiegészítő önmagában történő alkalmazásához képest. A glükozamin és a kondroitin-szulfát az OA-ban szenvedő betegek számára az NSAID-ok és a fájdalomcsillapító gyógyszerek életképes alternatívái. A kiegészítésre vonatkozó döntéseknél figyelembe kell venni a kórkép kiterjedését, a meglévő társbetegségeket és a beteg preferenciáit.

Ómega-3-zsírsavak

Az ómega-3 zsírsavak szintén szerepet játszanak az ízületek egészségében. In vitro vizsgálatok kimutatták a kollagénszintézis fokozódását és a gyulladásközvetítők, például a prosztaglandin E2 (PGE2) csökkenését, míg a klinikai vizsgálatok a reumás ízületi gyulladás kezelésében sikerre jutottak. Egy vizsgálat, amely a glükozamint ómega-3 zsírsavakkal és dokozahexaénsavval (DHA) kombinálta, csökkentette a fájdalmat a csípő- vagy térdízületi OA-ban szenvedő betegeknél. Az A-, D- és E-vitaminok hozzáadása a glükozamin és ómega-3 zsírsavak kombinációjához még nagyobb fájdalomjavulást eredményezett ezeknél a csoportoknál.

D-vitamin

A D-vitamin szerepe a csontok egészségében jól ismert, de a csontanyagcserén túlmenően az immunrendszer és a gyulladásos modulációval kapcsolatos gének szabályozásával is működik, amelyek befolyásolhatják az immunrendszer működését. A D-vitamin receptorai gyakorlatilag minden szövetben megtalálhatóak a szervezetben, beleértve a csont-, izom- és immunrendszer sejtjeit is.27,39 A napfény a D-vitamin legbőségesebb forrása, de bizonyos tényezők akadályozzák a D-vitamin termelésének ezt a formáját, beleértve a környezetszennyezést, a naptej használatát és a pigmentációt; a D-vitamin étrendi forrásai közé tartozik a tojássárgája, a zsíros halak és a dúsított tej. A nem megfelelő D-vitamin-szint káros hatással lehet, különösen a csontok egészségére. A D-vitamin-pótlás a csontok egészségének standard összetevője. A D3-vitamin (kolekalciferol) hatásosabb és hosszabb ideig ható, mint a D2-vitamin (ergokalciferol), a D-vitamin aktív formája (25-hidroxi-vitamin D vagy 25(OH)D) alapján mérve a vérben. A vény nélkül kapható D3-vitamint gyakran napi 1000-5000 NE (nemzetközi egység) dózisban alkalmazzák. A D2-vitamin csak receptre kapható 50.000 NE kapszula formájában vagy vény nélkül kapható 8.000 NE/ml folyadék formájában.

A D-vitamin-pótlás megfelelő szintjei eltérőnek tűnnek. A profi kosárlabdázók megfigyelt D-vitamin-szintjét <20 ng/ml esetén hiányosnak, 20-32 ng/ml esetén elégtelennek, >32 ng/ml esetén pedig elégségesnek határozták meg.

Bizonyítékok a farmakológiában: D-vitamin-pótlás
Ha a D-vitamin szintje 32 ng/ml alatt van, a mellékpajzsmirigyhormon szintje megemelkedik, ami a szervezet kalciumszükségletének kielégítése érdekében csontfelszívódáshoz vezet, ami viszont növeli a stressztörés kockázatát. Az elégtelen D-vitamin szint összefüggésbe hozható az immunrendszer működését befolyásoló gyulladásos biomarkerekkel. A kognitív működést is befolyásolja az elégtelen D-vitamin szint. A D-vitamin és a sportteljesítmény közötti kapcsolat ellentmondásos. A sprintidőkben és a függőleges ugrásban növekedést tapasztaltak 5000 NE/nap D-vitamin-pótlással, de feltételezték, hogy a megfelelő erőnövekedéshez >40 ng/ml 25(OH)D-szintre lehet szükség.

Cannabinoidok

A kannabidiol (CBD) és a tetrahidrokannabinol (THC), a gyógyászati készítményekbe leggyakrabban beépülő kannabinoidok a Cannabis sativa L. növényből származnak. Azonban az osteoarthritisben szenvedő betegek is részesülhetnek az orvosi kannabiszból, részben a kannabinoid receptorok jelenléte miatt az ízületi szövetekben. A CAPRI tanulmány a THC hatását kutatta az osteoarthritis fájdalmára. A kutatás megerősítette, hogy a THC-t alkalmazó neuropátiás fájdalomban szenvedő betegek csökkent fájdalomintenzitásról és jobb alvásról számoltak be.

hirdetés

Forrás: Klinikai farmakológia a sportban (Michelle Cleary; Tom Abdenour; Mike Pavlovich)

Ajánlott irodalom

  • Fishman MP, Lombardo SJ, Kharrazi FD. Vitamin D deficiency among professional basketball players. Orthop J Sports Med. 2016;4(7):1-5.
  • Henrotin Y, Marty M, Mobasheri A. What is the current status of chondroitin sulfate and glucosamine for the treatment of knee osteoarthritis? Maturitas. 2014;78(3):184-187.
  • Jerosch J. Effects of glucosamine and chondroitin sulfate on cartilage metabolism in OA: outlook on other nutrient partners especially omega-3 fatty acids. Int J Rheumatol. 2011;2011:969012.
  • O’Brien M, McDougall JJ. Cannabis and joints: scientific evidence for the alleviation of osteoarthritis pain by cannabinoids. Curr Opin Pharmacol. 2018;40:104-109.
  • Ogan D, Pritchett K. Vitamin D and the athlete: risks, recommendations, and benefits. Nutrients. 2013;5:1856-1868.
  • Pavlovic R, Nenna G, Calvi L, et al. Quality traits of “cannabidiol oils”: cannabinoids content, terpene fingerprint and oxidation stability of European commercially available preparations. Molecules. 2018;20(23):5.
  • Petersen SG, Saxne T, Heinegard D, et al. Glucosamine but not ibuprofen alters cartilage turnover in osteoarthritis patients in response to physical training. Osteoarthritis Cartilage. 2010;18(1):34-40.
  • Willis KS, Smith DT, Broughton KS, Larson-Meyer DE. Vitamin D status and biomarkers of inflammation in runners. Open Access J Sports Med. 2012;3:35-42.