Mozgás- és sportpszichológia – innováció a sportban (5. rész)

Share

A sport- és mozgáspszichológiai szakemberek két alapvető célt tartanak szem előtt a tanulmányok és a sporttudomány területén; egyrészt megtanítani a teljesítmény fokozására szolgáló mentális készségeket azon elvek megértése alapján, hogy miként befolyásolja a fizikai és motoros teljesítményeket az ember pszichológiája; másrészt – ugyanazokra az elvekre támaszkodva – elősegíteni a pszichológiai fejlődést, az egészség és a jó közérzet megőrzését a fizikai aktivitás révén. Amint a fejezet előző bekezdéseiben jeleztük, sok újítás származik a katonai laboratóriumokból. Ezzel párhuzamosan az észak-amerikai, az európai és az ausztrál egyetemi laboratóriumok hozták létre a legtöbb csúcstechnológiai újítást, amelyeket jelenleg az alkalmazott sport- és a mozgáspszichológia területén tökéletesítenek. Két figyelemre méltó innovatív előrelépés, amely hatással van az olimpiai sportolókkal, szakmai szervezetekkel és számos egyetemi élsportprogrammal folytatott sportpszichológiai konzultáció alkalmazott színterére, a biológiai önszabályozási képességeket és a szimbolikus tanulási technikákat fejleszti. A biológiai önszabályozási módszereket már nagyon hosszú ideje alkalmazzák, de a sportteljesítmény javítására használt csúcstechnológiai fejlesztések, mint például a biofeedback és a neurofeedback, szinte minden lelkiismeretes sportolóhoz eljuttatják a technológiát. A szimbolikus tanulást, más néven képalkotást vagy vizualizációt rendszeresen gyakorolják számos sportágban. Virtuális és kibővített valóság egészíti ki a képalkotási gyakorlatot. A számítógépes miniatürizálásban elért eredmények, a technológia növekvő megfizethetősége és a növekvő hordozhatóság miatt ezek az újítások a tömegekhez is elérnek. Következésképpen, a két technológiai újítással összefüggő sporttevékenységek tömeges részvételének javításának nagy a lehetősége.

A sportedzések során a biofeedback  és a neurofeedback segítenek a sportolóknak megismerni és végül szabályozni a biológiai funkciókat, a fiziológiát, illetve az agyhullám-aktivitást. A biofeedback olyan fiziológiai mérések rögzítésére való műszerek használatával jár, amelyek azonnal megjelennek a személy számára a karóráján, okostelefonján vagy a laptopján. A biofeedback edzések során (BFBT) a biofeedback fokozza az önszabályozó képességet a szívfrekvencia, a szívfrekvencia-variabilitás (HRV), a légzés, az izomfeszültség (elektromiográfiai visszacsatolás) vagy a bőr vezetőképességének (elektrodermikus visszacsatolás) szabályozásában. Példaként említhetünk egy biatlonistát, akinek lassítania kell a pulzusszámot, hogy felkészüljön a lövészetre – ezt gyakorolhatja a BFBT-vel. A neurofeedback edzés az agyhullám-aktivitás szabályozására összpontosít. A különféle agyi és kognitív működési problémák neurofeedback segítségével történő orvosi kezelését nem részletezzük e cikkben. Sportedzési célokra a neurofeedback az agyhullám-aktivitást célozza meg, összhangban a laza, de fokozott koncentrációval, amire sok sportfeladatnál szükség van, ideértve a fenti biatlonistánál említett célzási és lövési képességeket.

hirdetés

Ezek a biológiai rendszerek, amelyeket a „nyugati filozófia” hagyományosan az akaratlagos irányításon kívülesőnek tart, az autonóm idegrendszer hatása alatt működnek. A keleti filozófia hívei azonban évezredek óta gyakorolják a biológiai önszabályozási technikákat. A BFBT-t hosszú évtizedek óta használják az orvostudományban, és bár a BFBT élsportbeli szerepéről szóló tanulmányok az 1970-es évekig nyúlnak vissza, a kutatások száma az utóbbi néhány évben ugrott meg. A BFBT használatát bemutató legújabb tanulmányok foglalkoznak például a kosárlabdázók reakcióidejének felgyorsításával, a hokisok büntetőlövéseinek pontosságával és a tornászok „nyugodt készenléti állapotával”. Ennek a fejezetnek a második szerzője a BFBT-t alkalmazta egyetemi sportolókkal és nem sportoló hallgatókkal is a szorongás csökkentésére, az érzelmek szabályozására és a koncentráció fokozására. A sport BFBT és neurofeedback kutatásainak alaposabb áttekintését lásd:

A mozgáspszichológia területén Ekkekakis és Petruzzello azzal érveltek, hogy a BFBT-t hatékonyan lehet és fogják használni az ülő életmódot folytató emberek aktivizálására. Az elmélet szerint a fizikai terhelés során a fiziológiai szükséglet tudatosságának növelésével várhatóan pozitívabb hatások jelentkeznek és egyénenként megfelelő edzésintenzitás érhető el. A hatásjavulás akkor következik be, amikor a BFBK segít az sportolónak felismerni az aerob tolerancia szintjét, ami egy fontos, a testmozgás élvezetéhez kapcsolódó készség. Az emWave, az Unyte (hivatalosan Wild Divine) és a hasonló cégek hatékony szoftvertermékeket és mérőeszközöket árulnak megfizethető áron (300–500 USD), amelyeket gyakran értékesítenek mindfulness szemléletű edzésként vagy meditációként. A kanadai Thought Technologies drágább (2000 és 10 000 dollár közötti), kifinomult, komplett biofeedback és neurofeedback rendszereket állít elő.

Bár a képalkotás, amelynek során az összes érzékszerv igénybevételével az elmében létrehozunk vagy szimulálunk egy mozgásélményt, a sportpszichológiában mindig is alapeleme volt a mentális képességek edzésének, a virtuális valóság (VR) már csúcstechnológiát kínál. A sporttudás elképzelésekor a sportolók mentális tervet dolgoznak ki a motoros program központi idegrendszerben történő létrehozásával. A mozgásminták megértését és elsajátítását szimbolikus tanuláselméletnek nevezik. A VR javítja a hagyományos képalkotást azáltal, hogy radikálisan fokozza az érzékszervi élményt. Ramgopal bemutatott egy főiskolai mezőnygól-rúgót, aki VR-t használ technikája fejlesztésére a Stanford Egyetem VR-oktatótermében. Az NBC Sport sugárzott egy műsort, amely bemutatta, hogy a Nemzeti Labdarúgó Liga (NFL) hogyan használja a VR-t a kezdő hátvédek élő akcióra való felkészítésében, és hogy az egyetemi programok miként szűrik a hátvédeket a lehetséges kezdő pozíciókra. A népszerű játékrendszerek áráért a mozgásos VR-játékok, mint például a Wii játékok, az emberek szélesebb köréhez juttatják el ezt az új technológiát, növelve a mozgás kultúráját. A technológia még fejlesztés alatt áll, de ezen új technológia tömegfogyasztásának tendenciái egyértelműek.

A legújabb videóelemzési módszerekkel (Dartfish ™, Krossover) kombinálva az edzők és a sportolók közötti videó-visszacsatolásos edzések a gyakorlás és a versenyfelkészülés fokozása érdekében egyre elengedhetetlenebbek minden szervezett sportprogramban. A mai technológiailag jártas generációnak köszönhetően úgy tűnik, hogy ezeket az erőteljes és kifinomult videótréning módszereket – valódi helyi szinten – maguk a sportolók vezették. A testmozgás és az egészségtudatosság területén a VR-módszerek optimalizálhatók a tömegsport résztvevői számára új sport- és mozgásélmények bevezetésével, amelyeket biztonságos környezeti körülmények között lehet kipróbálni, miközben nem kell feláldozni az élmény intenzitását. Legrand és munkatársai ezt több mint 100 egyetemi hallgatóval vizsgálták, és megállapították, hogy VR-protokolljuk nagyobb örömmel járt az önállóan kiválasztott gyakorlatok esetén. Az ilyen kutatások ebben a szakaszban járnak, és többet kell még megtudni arról, hogy a csúcstechnológiás alkalmazások hol és hogyan használhatók szélesebb körben. Akár katonai kiképzésben, akár egyetemi kutatásokban, vagy sportcsapatoknál alkalmazzák ezeket a technológiai előrelépéseket, a sebesség, amellyel e fejlődés a tömegsportok felé terjed, egyre nagyobb. A biofeedback és a képalkotó eszközök például nagyszerűen alkalmazhatók a főiskolai képzéseken. E fejezet második szerzője ezeket az alkalmazásokat egyaránt megismerteti a hivatásos sportolókkal és a hobbisportolókkal, valamint az edzői képzésen és testnevelési felkészítésen résztvevő hallgatókkal is. Az egyetemi coaching képzési tantervek általában úgy orientálják és képezik a hallgatókat, hogy vagy ifjúságisport-edzőként, vagy az élethosszig tartó mozgástanulást tanító és ösztönző testnevelőként folytathassák útjukat. Mivel Észak-Amerikában és Európában a legtöbb intézmény természetesen ápol  polgári kapcsolatokat azon a közösségen belül, ahol megalakult, az ebben a fejezetben leírtakhoz hasonló előrelépések minden eddiginél gyorsabban eljutnak az egészségtudatos lakossághoz.

A cikksorozat Peter Smolianov, Christopher Schoen, Jaclyn Norberg, Steven Dion, Jed Smith and Kathryn Calpino. Submitted: January 23rd 2018Reviewed: June 11th 2018 Published: November 5th 2018 DOI: 10.5772/intechopen.79415 fordítása alapján készült!

A cikksorozatunk részei: