Sporttáplálkozás – Innováció a sportban (4. rész)

Share

A sporttudósok olyan ajánlásokat dolgoztak ki az élsportolók számára, amelyek a tömegsport résztvevői és a közegészségügy számára is hasznosak. Az USOC Sport Performance divíziója az USOC internetes oldalán sportolói étkezési irányelveket tett közzé, amelyek egyéb ajánlások mellett azt tanácsolják, hogy korlátozzák az energiaszeletek és sportitalok fogyasztását, mivel ezek hátráltathatják a testtömegre vonatkozó célokat, és helyettesíthetik a teljes ételekből származó hasznosabb kalóriákat. Az élelmiszer-feldolgozási technológiáknak hosszú utat kell még megtenniük, mielőtt egészséges, tápláló lehetőségeket nyújthatnának a sporttáplálkozás terén az élsportolóknak és a tömegsportok résztvevőinek.

Mikrotápanyag-készítmények

A sport résztvevői számára fontosak a mikrotápanyag-készítmények előállítására használt technológiák, amelyeket régóta használnak jó eredményekkel. Számos tanulmány mutatott összefüggést a megnövekedett kalciumbevitel és a stressztörések csökkenő előfordulása, valamint a csontsűrűség növekedése között. Az is bizonyított, hogy a D-vitamin pótlása hatással van a törések megelőzésére. A kutatások eredményei szerint az antioxidánsok tartós pótlása csökkenti a testmozgás okozta izomkárosodás tüneteit, vagyis az izomfájdalmat, duzzanatot és a vérben keringő megnövekedett intramuszkuláris fehérjék számát.

Molekulaszerkezet-finomítás

A molekulaszerkezet-finomítás új technológiája és folyamatai a sportteljesítményhez hatékonyabb energiát szolgáltató folyékony táplálékkiegészítőt, valamint a testösszetétel pozitív változását célzó tápanyag-időzítést tettek lehetővé. Például a finomított keményítőalapú Vitargo termék nagy molekulatömegű, a maltodextrin termékekhez, például a Gatorade-hez képest. A Vitargo elnevezésű, edzés előtti és a Vitargo S2 edzés közbeni táplálékkiegészítő felgyorsítja a gyomorürülés idejét, ami az izomglikogén gyorsabb utánpótlását eredményezi. Igazolták azt is, hogy a Vitargo megnöveli a teljesítményidőt a maltodextrin termékekhez képest. A jelenlegi eredmények azt mutatják, hogy a modern gyártási folyamatok a sportolók hatékonyabb energiaellátását teszik lehetővé és edzés után kiváló regenerációs lehetőséget biztosítanak. A Vitargo az élsportolók ergogén támogatásának jó példája, amely mindenki számára hasznos lehet.

hirdetés

Gyógyító ételek

A gyógyító ételek listái hiányosak, ezért további kutatásokra, elemzésekre, valamint az új és elfeledett technológiák fejlesztésére van szükség. Például a (a joghurthoz hasonló) kefir csak most kezd megjelenni a nyugati immunerősítő élelmiszerek listáján, de még folyamatban van a tudományos validálása és gyártási technológiájának megértése. Képesek leszünk orvosilag teljes mértékben kihasználni a kulturális szempontból egyedülálló kulináris megoldásokat, ha a bizonyos élelmiszerekkel és étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban végzett izolált vizsgálatokat szisztematikusan koordináljuk a konkrét egészségügyi és teljesítményjavítási célok elérése érdekében. Az élsport vezető szerepet játszhat a táplálkozás ilyen célú kutatásában: az edzők és a sportolók fejlett táplálkozási koncepciókkal kísérleteznek, és olyan étrendi kérdésekben keresnek megoldásokat, mint például az antibakteriális, gyulladáscsökkentő és bioaktív élelmiszerek használata; a különböző emésztési sebességgel és dinamikával rendelkező élelmiszerek szétválasztása, a különböző élelmiszerek egymást erősítő hatása, valamint a bioaktív anyagok és az adaptogének integrálása. A tudósok több, bizonyítékalapú, a különféle élelmiszerek egymás előnyeinek fokozására vonatkozó tanácsokkal javíthatják mind a tömegsport, mind az élsport résztvevőinek teljesítményét, végső soron a közegészség javát szolgálva. Az idő múlásával az intuitív gyakorlatok ételkombinációkhoz vezettek. Az olyan kombinációk, mint a borscs és a shchi levesek, sok kelet-európai számára mindennapi elengedhetetlen étel, különösen az iskolások és a sportolók étkezésében. Egyes levesek teljesítményre és egészségre gyakorolt pozitív hatásai nyugaton is ismertek, különösen a csirkehúsleves, mint a megfázás és az influenza kezelésének orvossága, de számos leves előnyét és a helytelenül elkészített vagy konzervlevesből származó lehetséges ártalmakat a kutatóknak még meg kell határozniuk. Annak érdekében, hogy a tömegsport / élsport étrendje fokozza a teljesítményt és erősítse a résztvevők egészségét, a különféle ételkombinációk és elkészítési technológiák hatékonyságát szisztematikus tanulmányokkal kell igazolni, amelyeket az élelmiszer-termelőktől független szervezetek, esetleg a közegészségügyi és sportügynökségek rendelnek meg.

A cikksorozat Peter Smolianov, Christopher Schoen, Jaclyn Norberg, Steven Dion, Jed Smith and Kathryn Calpino. Submitted: January 23rd 2018Reviewed: June 11th 2018 Published: November 5th 2018 DOI: 10.5772/intechopen.79415 fordítása alapján készült!

A cikksorozatunk részei: