Szexualitás idős korban … avagy mitől szép a „szépkor”?

Share

Szexualitás idős korban? Sajnos nagyon keveset és kevesen beszélünk erről az időszakról az ember életében. Tudom, hogy a menopauza és a férfiaknál a „kapuzárási pánik” tekintetében meg-meg említjük, de a szépségét, a csodát és a lehetőségeket alig.

hirdetés


Hogyan őrizhető meg az életöröm, az életkedv? Mitől lesz értelme várni a holnapot?

Idős korban sincs ez másképp, mint az élet korábbi szakaszaiban, de a tervek, a célok, a teendők nagy része megkopott, elfogyott. Vannak, amelyek az évtizedek alatt, olyan messze kerültek, hogy már nem is szerepelnek azon a bizonyos „bakancs listán”. Az érzelmi élet döcög, a szexualitás, meg jó, ha néha zötyög. Nos így valóban nehéz vitálisnak maradni, elismerem. Éppen ezért szoktam, a hozzám fordulókkal azt átbeszélni, hogy melyek azok a teendők, amelyek értelmet, célt, motivációt adnak az életében és melyek azok, amelyek a már említett „bakancs listán” szerepelnek vagy szerepeltek, mint vágyak, álmok. Végig vesszük, hogy milyen mozgási tevékenységre alkalmas az egészségi állapottól függően és hogy melyek azok az egyéni vagy közösségi elfoglaltságok, amelyek átsegítik ezen a szakaszon.

60-65 éves korában lép bele minden ember az aggkor időszakába. Talán pszichésen, ez a legnehezebb átmenet, hiszen az életerős középkorúak birodalmából (45-65 éves korig) egyszer csak az aggok között találja magát. Sajnos nagyon keveset és kevesen beszélünk erről az időszakról az ember életében. Tudom,hogy a menopauza és a férfiaknál a „kapuzárási pánik” tekintetében meg-meg említjük, de a szépségét, a csodát és a lehetőségeket alig.

Anno, a szakdolgozatomat eme téma alapos körüljárásával írtam, ezért tudom és a tapasztalatok pedig megerősítettek abban, hogy ennek az életszakasznak a legnagyobb csodáit a mai kor még messze nem tárta fel. Nem csak azért nem, mert ma nem divat tisztelni az időseket és az előttünk járó generációkat, hanem azért sem, mert nagyon sokan a betegségbe „menekülnek” abban látják az idős kor igazolását. Naponta hallom, hogy: „most már beteg lehetek” „ebben a korban (74 éves) még jó, hogy mindenem fáj” „várható volt, hogy lebénulok” … és még sorolhatnám.

Több idősek otthonába járok, de az egyikben megfigyeltem, hogy sokkal jobban vannak az emberek, mint máshol. Kutatni kezdtem az okát és döbbenten tapasztaltam, hogy igenis, a szexualitás van itt is a háttérben. A férfi-női energia. Itt nagyjából azonos arányban vannak elosztva a nemek, amíg máshol számottevően több a nő. A nemek közti „harc” , a tetszeni akarás, rivalizálás és megszerzés élmény, ha hiszik, ha nem, de megfiatalítja, életben tartja az embereket. Amikor nem múlik el a késztetés, a vágy és a szenvedély, hanem látni a szikrát a szemekben, akkor nincsen baj.

A baj ott kezdődik, amikor ez a fajta szikra kihunyt. Sajnos sok esetben tapasztalom érett középkorban is, amely azután meg is jelenik a szexualitásban, majd az egészségben is. Sok férfi küzd merevedési panasszal a legjobb férfikorban és még több nő mond le a szexualitásról, legyintve, hogy „Van ennél fontosabb is…!” Az a rossz hírem, hogy: Nincsen. Nem az aktus az,amelyről most beszélek. Az érzelem, az érzet, az élmény, az ösztön és az az energia, amelyet mindez magában rejt.

A 60 éves kor feletti szexualitás nem feltétlenül az aktusról szól. Ezt sokan nem tudják, hiszen még mindig az orgazmus kényszere hajtja őket. Mert a korábbi életszakaszokban igenis ez dominál. Nagyon rosszul, de erről majd egy másik cikkben írok. Térjünk vissza az aggkorra. Ott a lelki és érzelmi kielégülés sokkal nagyobb szerepet kap, mint valaha. Amikor a test érintése, a simogatás, a csók és a lelki összhang az életet adó forrás, akkor Tilos lemondani erről. Mert ez az az erő, amely az aggkor küszöbén átlendíti az embert és olyan lendületet ad, amely boldogan repíti végig ezen a gyönyörű életszakaszon, amelyet nem véletlenül neveztek el elődeink: SZÉP KORNAK. Éljenek a szép kor adta lehetőségekkel és használják ki, élvezzék a gyönyöreit!

Szerző: Szigeti Krisztina (www.szexualcoach.hu)