Téli vitaminszükséglet

Share

A vitaminokat és nyomelemeket az emberi szervezet nem képes előállítani, de megfelelő működéséhez – bár csekély mennyiségben – elengedhetetlenül szükségesek. Szerepük leginkább egy robbanómotor gyújtógyertyájának működéséhez hasonlítható, a szervezet anyagcsere folyamatait „beindítják”, illetve szabályozzák. Sportolók körében legendák vannak teljesítményfokozó hatásukról, de valódi javulást csak előzetesen fennálló hiány esetében tapasztalunk. Változatos, jól összeállított étrenddel nyomelem- és vitaminszükséglet még a téli időszakban is fedezhető, de néhány tényezőt figyelembe kell venni:

  • túlzott alkoholfogyasztás csökkenti a B1-, folsav, B12-, és C-vitamin felszívódását,
  • egyes gyulladáscsökkentő gyógyszerek és nagy dózisú aszpirin szedése csökkenti a C-vitamin szintet,
  • fogamzásgátlók csökkentik a B1-, B2-, B6-, folsav és C-vitamin szintet,
  • a dohányzás fokozza a C-vitamin szükségletet és rontja a B1- és B12-vitaminok anyagcserére gyakorolt hatását.
hirdetés

A fokozott vitaminszükségletet ebben az esetben is igyekezzünk inkább az étrend módosításával fedezni, mint vitaminpótlással. Részesítsük előnyben a multivitamin készítményeket, mivel ezek átfogó vitaminhatást nyújtanak és tartalmazzák a napi ajánlott mennyiséget, de a hozzászokás elkerülése végett ezeket is szakaszosan szedjük. A túladagolás veszélye, ha csak egyfajta vitamint szedünk, különösen két vitamin, az A és B6 esetében fenyeget. A kombinált, multivitamin készítmények rendszerint tartalmazzák a napi nyomelem szükségletet is.

Az utóbbi években egyes nyomelemeknek a sportolók teljesítményfokozó hatást tulajdonítottak, de ezek a készítmények nem váltották be a hozzáfűzött reményeket. Önálló szedésük nem tanácsolt, de kombinált formában, szakember tanácsa alapján átsegíthetjük szervezetünket az esetleges hiányállapoton. Mindig figyelembe kell venni, hogy biológiai hasznosulásuk a szervezetben tág határok között mozog, nagy mértékben függ az étrend összetételétől, nagy mennyiségben toxikusak is lehetnek. Soha ne felejtsük el, hogy a vitaminok és nyomelemek csak megfelelő szénhidrátot, fehérjét és zsírt tartalmazó étrend mellett fejtenek ki optimális hatást.

Néhány példa:

  • a cink antioxidáns hatású, hiányában az immunrendszer működése is romlik, mégsem tanácsos emelt mennyiségben szedni, mert akadályozza a réz felszívódását, aminek a vérképzésben van szerepe.
  • a szelén E-vitaminnal együtt kiváló antioxidáns, de nagy mennyiségben toxikus hatású.
  • a króm szabályozó szerepet tölt be a szénhidrát háztartásban, csökkenti a koleszterinszintet, javítja a sejtek cukor és aminosav ellátását, de gyakran okoz allergiát.

Nyomelemhiány főleg az alacsony kalória tartalmú étrendet fogyasztókon fordul elő (balett táncosok, tornászlányok, manökenek, súlycsoportos sportágakban versenyzők), esetükben a vitaminok és nyomelemek pótlása elengedhetetlenül szükséges.

Téli időszakban, amikor a szervezet fokozott fertőzésveszélynek van kitéve, és főleg a veszélyeztetett korcsoportokban (gyerekek, idősek) a vitaminszükséglet fedezésére ajánljuk egyes vitaminok (pl. C-vitamin) emelt adagban való fogyasztását, de itt is gondoljunk arra, hogy időnként tartsunk szünetet a szedésben, és ne feledjük, hogy természetes formában kedvezőbb hatásúak, mintha szintetikus készítményeket használunk.