A mellkas sportsérülései

Share

Küzdősportokban, technikai sportágakban és kerékpársportban gyakoribbak, de valamennyi kontakt sportban előfordulnak. Két alapvető formája a fedett és nyílt (látható) sérülés.

A mellkas felületes és mély sebei

Az egyszerű sebek, ahogy más testtájon, a helyszínen is elláthatók. A kis seb mögött azonban lehet mélyebb mellkasi sérülés, ennek legkisebb gyanúja is sürgős szakorvosi ellátást igényel.
A legfontosabb fenyegető tünet a légzési nehézség, ilyenkor a seb leragasztása után a sérültnek azonnal mellkassebészeti vagy traumatológiai osztályra kell kerülnie. Szívtáji szúrt sérülések esetén még jó állapotú sérültet is azonnal hospitalizálni kell.

hirdetés


A mellkas zúzódása

Direkt trauma után átmeneti légzési nehézség és lokális nyomásérzékenység jellemzi. Orvosi vizsgálat után, ha a tünetek megszűntek, a sportolást folytathatja a sérült.

A nagy mellizom (musculus pectoralis major) szakadása

A nagy mellizom felkari eredési szakaszán, az ín-izom átmeneténél sérül típusosan, főleg küzdősportokban, dobóatlétáknál, súlyemelőknél. A sérüléskor, a bevérzés következtében a szakadásnál kifejezett duzzanat, fájdalom jelentkezik, a felkar elülső részének érzékenységével. A kar ellenállással szembeni közelítése (addukciója) jelentősen gyengült vagy kivihetetlen. Teljes szakadásnál az inas eredési szakaszon eltűnik, az egészséges oldalon tapintható feszes köteg. A diagnózist (komplett vagy inkomplett a szakadás) ultrahang-vizsgálat pontosíthatja. Kezelés részleges szakadás esetén konzervatív ( fájdalom, duzzanat megszűntéig rögzítőkötés, torna, fizikoterápia). Teljes szakadásnál műtéti rekonstrukció, majd 4-6 hetes pihenés szükséges. A sérülés után általában 8 héttel az erősítő gyakorlatok fokozatosan megkezdhetők.

Légmell (pneumothorax, ptx)

Legtöbbször sérülés következtében a mellhártya lemezei közé levegő kerül. Nehézlégzés, fulladásérzés a fő tünete. Áthatoló szúrt sérülés, bordatörés súlyos következménye. Nagyobb fizikai aktivitás során kialakulhat fiatal életkorban is sérülés nélkül (spontán ptx). Speciális formája a ventil (túlnyomásos) pneumotorax, amely közvetlen életveszélyt jelent. Minden esetben sürgős szakorvosi ellátást igényel, a ventil forma helyszíni punkciót is.

Az úgynevezett „szúrás”

Sportolóknál nagyobb erőkifejtés, pl. futás közben hirtelen jelentkező éles fájdalom, általában a jobb oldalon, a rekeszizom magasságában. Oka a rekeszizom átmeneti lokális oxigénhiánya és görcse. Az érintett oldalra fektetjük a sportolót, mély be- és kilégzést végeztetünk vele. Amennyiben nem szűnik, hanyatt fekvés ajánlott, hajlított térdekkel és mindkét kart fej fölé emelve.

Bordatörés

A bordatörés kontakt sportokban, főként küzdősportokban gyakori sportsérülés. Oka lehet tompa tárggyal mért direkt ütés vagy durva ütközés. Jellemző tünetei: a sérült terület feletti fájdalom, amely mély belégzésnél és kilégzésnél fokozódik, nyomásérzékenység, duzzanat. A mellkas összenyomása fájdalmat vált ki a törés helyén. A légzés a fájdalom miatt nehezített. Röntgenvizsgálat végzése kötelező, kimutatja a sérülést és kizárhatja a szövődményeket. A bordatörések a fájdalomcsillapításon kívül általában nem igényelnek különleges kezelést. Rendszerint spontán gyógyulnak. Szövődmény nélküli törés esetében a sportoló 3-4 héttel a sérülés után megkezdheti az edzéseket, a tünetek megszűnésétől függően.

Kettőnél több borda törése esetén, akkor is, ha a sérült jó állapotban van, indokolt a kórházi megfigyelés. Ritkán, a törött borda éles szélei átszúrhatják a tüdőt és pneumo- vagy haemothoraxot (vérmell) okozhatnak. Ebben az esetben a mellhártya üregének drainálása (csövezése) jelenti a megoldást. A gyógyulás és a sportba való visszatérés ideje ilyenkor lényegesen hosszabb.

Megjegyzések

A mellkasfal leukoplasztos és/vagy rugalmas pólyával való rögzítése felesleges és káros!
Negatív röntgenlelet esetén is lehetséges bordatörés a bordák porcos részén.

Szegycsonttörés

Előfordulása, tünetei és általános kezelési elvei megegyeznek a bordatörésekével. Diszlokált (elmozdult) törés esetén a beteg kórházi megfigyelése elkerülhetetlen. Egyéb esetben szorosabb, gyakori ellenőrzéssel ambulánsan kezelhető.

Ennél a sérülésfajtánál előfordulhat a szívkontúzió (szívzúzódás) vagy a hemopericardium (vér a szívburokban) is. Szegycsonttörés esetén kötelező a háti gerinc röntgenvizsgálata, mert háti csigolyatörésre (IV-VI) is számíthatunk.