Állóképességi versenyszámok orvosi ellátása

Share

Állóképességi versenyszámok rendezését különös körültekintéssel kell végezni, mivel egyrészt még jól felkészült versenyző esetében is előfordulhat extrém időjárási körülmények között dehidráció, elektrolit zavar, az energiaellátás kimerülése, hőszabályozási zavar, sőt hősérülés is. Ugyanakkor a tömegsport térhódítása miatt egyre gyakrabban rendeznek nagy tömegeket mozgató sportrendezvényeket a néhány kilométeres utcai futóversenytől a maratoni távig, Balatonátúszást, stb., melyek ellátásakor a fentieken túlmenően gondolni kell a nem kellően felkészült résztvevők megfelelő ellátására is.

Az orvosi team összeállítása a résztvevők számától függ, a helyi ellátásban sportorvos, belgyógyász, sebész, gyerekgyógyász, mentőorvos mellett szakképzett asszisztensek és önkéntesek vehetnek részt. A team tagjai között a kommunikáció lehetőség szerint rádiótelefonnal történjen. A felszerelés összeállításakor gondolni kell az elsősegélynyújtáson túlmenően az időjárási tényezőkre és fel kell venni a kapcsolatot egy közeli, ügyeletes kórházzal, ahova a sürgősségi ellátást igénylő eseteket el lehet helyezni, illetve ahonnan a kiegészítő felszerelést be lehet szerezni. Fontos az egészségügyi személyzet felkészítése az esemény ellátására, melyre előzetes programot kell készíteni. Az orvosi csapat tagjait a résztvevőknek könnyen fel kell ismerniük (pl. karszalag vagy azonos színű póló) és mindenki által jól látható és ismert helyen kell tartózkodniuk.

hirdetés

Nagyszámú induló esetében tanácsos orvosi ismertetőt kiadni, mely a következőket tartalmazhatja:

  • az orvosi állomások helyének ismertetése, az orvosi team öltözéke,
  • a verseny során esetlegesen előforduló környezeti hatások (dehidráció, hősérülés, stb.),
  • tanácsok a folyadékpótlásra, kerülendő italok (pl. sör és kávé, melyek vízhajtó hatásúak),
  • milyen tünetek jelentkezésekor kötelező a versenyzőnek abbahagynia a versenyt, pl. futás vagy járás bizonytalanná válása, térben és időben való dezorientáció, nem megfelelő bőrszín, stb.,
  • tanácsok a hősérülés elkerülésére, a hősérülés kezdeti tüneteinek és a prediszponáló tényezőknek az ismertetése,
  • a fenyegető hősérülés különböző színű zászlójelzésének ismertetése,
  • bőrvédelem a dörzsölésnek kitett testtájakon,
  • általános tudnivalók, pl. betegen senki ne induljon, étkezési tanácsok a verseny napjára illetve azt megelőzően, krónikus betegség esetén háziorvosi vizsgálat szükséges, szívbeteg illetve krónikus beteg lehetőleg ismerősével együtt induljon.

Indulás előtt a versenyzőket informálni kell a hősérülés elkerülése érdekében az aktuális időjárásról, az időjárás várható változásáról és a rendezők ajánlásait is ismertetni kell a hősérülés megelőzéséről. Az informálás történhet szóban, illetve zászlójelzés segítségével.

Ki kell a versenyből emelni azokat a résztvevőket, akik fizikailag nem alkalmasak a verseny folytatására. A versenyből való kizárást fizikális, mentális vizsgálat után, illetve nem megfelelő testhőmérséklet vagy hidráltság alapján lehet elrendelni. Ha a versenyző nem hajlandó a vizsgálóval kooperálni, szintén kizárható a versenyből, mivel a kooperáció hiánya a hipotermia vagy hipertermia korai jele lehet. A legtöbb versenyzőt a célba érkezés után kell ellátni, az orvosi team feladata, hogy kiszűrje és csoportosítsa az ellátandó személyeket. Célszerű a sérülteket három csoportba sorolni. Az első csoportba a bőrproblémák, a másodikba az izom, csont és ízületi sérülések, míg a harmadik csoportba a belgyógyászati eltéréssel rendelkezők kerüljenek. Az ellátás sorrendjét természetesen az esetek súlyossága határozza meg. Mindhárom csoport kezelési protokollját előre rögzíteni kell. Maratoni futást követően pl. az eszméletvesztés oka acidózis, az energiaraktárak kiürülése és perifériás vazodilatáció lehet, kezelési stratégiánkat ennek megfelelően kell kialakítani. Hipertermia esetében a hűtést a nagy hőleadást biztosító területeken célszerű végezni (nyak, hónalj, ágyék), hipotermiában a felmelegítésnek melegített takaróval, meleg helyiségben, esetleg a légutak felmelegítésével kell történnie. A legtöbb eszméletvesztéses esetben kis mennyiségű (500 ml) intravénásan bejuttatott folyadék kiváló kuratív hatású. Valamennyi kezelt esetet dokumentálni kell.