A vitaminok szerepe a teljesítményfokozás során

Share

Legyen szó élsportolóról vagy szabadidő-sportolóról, a mindennapok stresszhelyzeteit nem könnyű közömbösíteni. Ginzeng multivitaminnal együtt hatékony megoldásnak bizonyul a szellemi és fizikai teljesítményfokozás során. Lássuk, miről is van szó!

Stresszel teli életünkben az egészséges életmód megvalósítása nem csupán a nem sportolók-, hanem a szabadidő-sportolók számára is nagy kihívást jelent. Az élsport különleges odafigyelést igényel, hiszen az állandó extrém fizikai megterhelés, teljesítménykényszer legalább akkora – vagy még nagyobb – stressz a szervezet számára, mint a munkahely magas elvárásai.

Számos tudományos vizsgálat eredménye bebizonyította, hogy a rendszertelen, egyoldalú étkezés, a vitaminok elégtelen bevitele nem csupán a nem sportoló magyar lakosságra jellemző. Sajnos a szabadidő-sportolók és a válogatott sportolók többségére is elmondható.

Az évek hosszú során át követett kedvezőtlen étkezés vitaminhiányhoz vezet, amely legtöbbször fizikai és szellemi teljesítménycsökkenés, fáradékonyság, felső légúti és más fertőző betegségek kialakulásában, fokozott sérülésveszély képében nyilvánul meg. Élsportolóknál gyakori a regeneráció késlekedése, amely út a teljesítményromlás, betegségek, sérülések kialakulása felé.

hirdetés

Feltehetjük a kérdést, hogy mit kell tennünk, hogy teljesítményünk ne csökkenjen, hogyan tudjuk szervezetünket megfelelő módon regenerálni? Természetesen az alapokkal érdemes kezdeni. Vagyis lényeges a kiegyensúlyozott étkezésre és – különösen az élsportban – a megfelelő folyadékbevitelre ügyelni. Adjuk meg szervezetünknek mindazt a vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet, amelyre szüksége van!

Vajon érdemes-e teljesítményfokozás kiegészítéseképp multivitamint szednünk? Nos, egy 1995-ben végzett londoni tudományos vizsgálat* is erre a kérdésre kereste választ, vagyis hogy a ginzeng kivonattal, lecithinnel dúsított multivitamin készítmény legalább két hónapon át tartó szedése milyen mértékben befolyásolja az életminőséget. Az eredmények szerint ginzeng, lecithin és multivitamin kombinációjának hatására jelentős életminőségbeli javulás következik be.

Napjainkban is egyre népszerűbb étrendkiegészítőnek számít a ginzeng, amelyet Kínában az ókor óta alkalmaznak. Életgyökérnek nevezik nem véletlenül, hiszen szerteágazó jótékony hatást fejt ki. Kiemelkedik a szellemi és fizikai teljesítmény-fokozás, valamint a sejtregeneráció előmozdítása. A ginzeng multivitaminnal együtt hatékony megoldásnak bizonyul a mindennapok szellemi és fizikai terhelésével szemben.

Mégis szedésétől sokakat visszatart a multivitamin készítmények testtömeg növelő hatása, amely legtöbbször a vitaminok étvágyfokozó tulajdonságával hozható összefüggésbe. Egy 1996-ban, Marasco és munkatársai által publikált vizsgálat szerint** a Pharmaton Vital multivitamin készítmény 12 héten keresztüli alkalmazása alatt nem jött létre testtömeg növekedés. Emellett kedvező változások következtek be az életminőségben, a mentális és fizikai teljesítményben. A kapszula hatásosságát több mint negyven klinikai vizsgálat igazolja.

Hivatkozott irodalom:

*A Psychol Health 10; Usher JM, Dewberrf C, Malson H, Noakes J. 1995: 97-111
**C. Marasco, V. Ruiz, S. Villagomez, B. Infante (Drugs Exp. Clin. Res, 1996. 323-329)
***S. Murano, R.R.LoRusso, 1996, 65 sportoló vizsgálata, 60 napon keresztül, 8-21 éves profi labdarúgó, 38-70 éves amatőr sportolók