Fogsérülések

Share

A fogak kitörése, letörése, kilazulása, vagy elmozdulása ellenféllel, saját társsal történő ütközés vagy egy sporteszközzel okozott direkt ütés hatására jönnek létre. Leggyakrabban a felső fogsor metszőfogai sérülnek. Az esetek közel felében egyszerre több fog is károsodik. A fogsérülés gyakrabban fordul elő gyerekeknél, mint felnőtteknél. Külön problémát jelent, hogy a gyerekek nem megfelelően kezelt fogsérülései végleges deformitásokhoz vezethetnek. A fogsérülést szenvedett balesetest olyan ellátó helyre kell küldeni, ahol megvannak a fogászati szakellátás feltételei.

A fogsérülésre utal a fog(ak)ak vagy az íny vérzése, duzzanata, valamint szabálytalan megjelenésük. Mindig ellenőrizni kell a sportoló harapásmódját, hogy nincs-e valamilyen rendellenesség, valamint a szájüreg sebeit. A feltételezett fogsérülés(ek) helyén óvatosan nyomogatva vizsgáljuk a fogakat, hogy nem mozog(nak) vagy nem lazult(ak)-e ki. Ha vérzik a fogíny, a balesetest óvatosan ráharaptatjuk egy sóval átitatott géz vagy vattacsomóra.

hirdetés


Akut sérülés esetén, ha a kitört fog helye tiszta, a fogat vízzel lemossuk és azonnal visszahelyezzük az ágyába. A sportolót azonnal le kell hozni a pályáról. Ha a fogágy nem tiszta, a fogat olyan folyadékba tesszük, amely alkalmas a periodontalis sejtek életképességének megőrzésére, így biztosítható az optimális gyógyulás lehetősége. Ha a foggyökér 30 percnél hosszabb ideig érintkezik a levegővel, a fog nagy valószínűséggel elhal, és lehetetlen megmenteni.

A kitörött fog(ak) biztonságosan megfelelő „tartósító” folyadékban tárolhatók.

A pasztörizált tej például nagyon jó médium, mivel relatíve baktériummentes és képes megőrizni a periodontális sejtek életképességét, mintegy 6 óra hosszáig.  Ha ilyen folyadék nem áll rendelkezésre, akkor a fog akár a sportoló saját szájában a nyelve alatt is megőrizhető, természetesen amennyiben hajlandó az együttmüködésre. Ha nincs más alternatíva, víz is használható a fog tárolására. Ha a sportoló fájdalomról, valamint meleg, hideg- vagy nyomásérzékenységről panaszkodik, akkor a gyökér vagy a pulpa sérülése valószínűsíthető.

A dentint és a pulpát érő törések infekció és fogelhalás veszélyével járnak.

Orvosi tevékenység

A diagnózis és kezelés a fogorvos feladata. A gyökér sérüléseinek, valamint az alverolaris csont töréseinek azonosításában röntgenfelvétel segíthet. Az ideggyökér életképességének ellenőrzése pulpa-teszteléssel lehetséges. Bizonyos esetekben gyökérkezelés szükséges.

A sportba való visszatérés

Az akut kezelés befejezése után a sportoló folytathatja az edzéseket, ha nem áll fenn a fogak újrasérülésének veszélye. A fogsérülések gyógyulása néhány hetet is igénybe vehet, főleg többszörös fog vagy jelentősebb alveroalis trauma esetén. Súlyosabb sérülés után a kontakt-sportokba való visszatérés idejét illető javaslat megtétele fogorvos kompetenciájába tartozik. A kontakt-sportokban szájvédő használata feltétlenül ajánlott. A szájvédő készülhet a fogorvos által vett minta alapján, de a sportoló által is megvásárolható, amit saját igény szerint át lehet/kell alakítani.

Megelőzés

Kontakt-sportokban szájvédő használata ajánlott. A szájvédő lehet a fogorvos által méretre készíttetett, vagy a sportoló által vásárolt, amit a saját igénye szerint alakít.