Gyulladásos bélbetegségek

Share

A gyomor-bélrendszer ismeretlen eredetű krónikus gyulladásos betegségei. A betegség kialakulásában az immunrendszer aktiválódása játszik szerepet, melynek hátterében a genetikai tényezők is kimutathatók.

A betegség fellángolásainak kiváltásában a stressz, gyógyszerek szedése és fertőzések egyaránt szerepet játszhatnak. A colitis ulcerosa a vastagbél területén, míg a Crohn-betegség az emésztőrendszer bármelyik területén okozhat elváltozásokat.

hirdetés


Tünetek

Láz, hasi fájdalom, hasmenés (gyakran véres), fogyás, fáradékonyság.

Kimutatása

Orvosi vizsgálatot követően száloptikás (endoszkópos) eszközös vizsgálat, kontrasztanyagos rtg-vizsgálat.

Kezelés

Tüneti kezelés, folyadék-elektrolitpótlás, speciális táplálás, gyulladásellenes, antibiotikus, immunszuppresszív kezelés.

Megjegyzés

A versenyszerű sporttevékenység folytatása egyéni megítélés alapján lehetséges, de szoros együttműködést igényel a sportoló és környezete, valamint a kezelőorvosok között.

Irritábilis bél szindróma

A székelési szokások megváltozása, melynek hátterében kimutatható szervi elváltozás nincs.

Tünetek

Görcsös hasi fájdalmak, szorulással, vagy gyakori hasmenéses székürítéssel, vagy ezek váltakozása. A panaszok hátterében fokozott zsigeri érzékenység, a stressz helyzetben megváltozó bél motilitás áll.

Kimutatás

Orvosi vizsgálatot követően gasztroenterológiai kivizsgálás, a szervi okok kizárása (pl.: a gyulladásos bélbetegségek, laktóz hiány, pajzsmirigy túlműködés, daganat).

Kezelés

Diétás, rostban gazdag étrend, bélmozgás szabályozása, probiotikumok, pszichoterápia.

Megjegyzések

  • A sporttevékenység folytatható, de a tünetek a teljesítményt rontják.
  • A nagy pszichés feszültség állapotromlást okozhat.