A fül sérülései

Share

Küzdősportokban gyakoriak. Megnyomódás vagy meggyűrődés következtében sebek, zúzódások alakulhatnak ki, vagy a fülkagyló részleges szakadása jöhet létre.

Lényege, előfordulása

Külső, közép és belső fülsérülések lehetségesek. A külső fül sportsérüléseit általában direkt traumák okozzák. Küzdősportokban gyakoriak. Megnyomódás vagy meggyűrődés következtében sebek, zúzódások alakulhatnak ki, vagy a fülkagyló részleges szakadása jöhet létre. A bőr alatti vérzés fülkagyló vérömlenyt okoz. A közép vagy belső fül sérülései direkt erőhatás vagy nyomásváltozás (barotrauma) következtében jöhetnek létre. A felső légúti huruttal, allergiával együtt járó orrdugulás hajlamosít barotraumára. A nyomásváltozás hatására a középfülben vérzés, és dobhártyaszakadás alakulhat ki.

hirdetés


Tünetek

A fül külső sérülései a duzzanat, fájdalom, bevérzés miatt könnyen felismerhetők. A közép és belső fül sérülések hallászavart, füldugulást, szédülést, fájdalmat és fülzúgást okozhatnak. A hallójáratból származó vérzés, vagy tiszta savó (liquor) csorgása koponyacsont-törésre, intracraniális sérülésre utal.

Elsősegély, helyszíni ellátás

A lágyrész-sérülések rövid ideig tartó jegelése javasolt. Azt a sportolót, akinek a fejét oldalról valamilyen ütés érte, majd fülfájdalmakról, fülvérzésről, hallászavarról panaszkodik, mielőbb megfelelő szakellátó helyre kell irányítani.

Orvosi tevékenység

Diagnózis és kezelés: A fül külső sérülései általában konzervatívan kezelhetők. A fülkagyló vérömlenye esetén annak eltávolítása ajánlott (tűvel leszívás, majd nyomókötés). A középfül és a belső fül sérüléseinek kezelése feltétlenül szakellátást igényel. A dobhártyaszakadás általában 8 héten belül spontán gyógyul.

Sportba való visszatérés

Fülsérülés után a sportolók akkor térhetnek vissza a sportba, ha minimális az újrasérülés veszélye és zavartalan a hallás. Dobhártyaszakadás után a vízi sportok addig nem engedélyezhetők, amíg a sérülés teljesen meg nem gyógyul.

Megelőzés

A fül további traumái fülvédő használatával előzhetők meg. A nagy zajjal járó sportokban, mint például lövészet, megfelelő fülvédő viselése javasolt. Nagy magasságban vagy víz alatti sporttevékenység közben, a nyomásváltozás kompenzálása céljából, gyakori ásítás, rágás vagy az orr kifújása szükséges, az orrlyukak hüvelyk és mutatóujjal történő egyidejű összecsípésével.