Mi a karfiolfül – sportsérülésekről röviden

Share

Mi a karfiolfül

A karfiolfül a külső fül maradandó alakváltozását (deformitását) jelenti, amelyet sérülés okoz.

Hogyan alakul ki?

A fül érzékeny a tompa traumára. Ha a fület ütés éri, és a bőr alatt vérgyülem keletkezik, vagy a bőr leválik a porcról, a bőr és a porc kapcsolata megszakad, ami karfiolfület okoz. A vérgyülemet hematómának nevezzük. A fül porcának nincs más vérellátása, csak a felette lévő bőr. Ha a bőr elválik a porctól, és/vagy a porcról vér választja el, a porc fontos tápanyagoktól esik el.

Kezelés nélkül a fülporc magába húzódik, és egy összezsugorodott külső fület képez, amelyet karfiolfül-deformitásként ismerünk. Ha a porc elhalása és a hegesedés (fibrózis) bekövetkezik, a kialakuló deformitás általában maradandó. A fül a vérellátás elvesztése miatt sápadtnak is tűnhet. Bizonyos esetekben kozmetikai eljárások javíthatják a fül megjelenését.

Gyakori az előfordulása például birkózás, boksz és rögbi sportágak űzői között.

Mik a tünetek?

A hematóma eleinte fájdalmas és duzzadt, de a fájdalom néhány hét alatt elmúlik.

Hogyan diagnosztizálják?

Az orvos fizikálisan megvizsgálja a fület, más vizsgálatra nincs szükség.

Hogyan kezelik?

Ha a vérömleny friss, akkor azt egy képzett egészségügyi személynek le kell ürítenie (leszívnia). Miután a vérömleny kiszívásra került, gyakran további folyadékkal töltődik fel. A folyadék újbóli felgyülemlésének megakadályozása érdekében egy speciális, a sérült területre nyomást gyakorló kötést, úgynevezett kompressziós kötést helyeznek a fülre. Esetenként gipszrögzítéstis alkalmazhatnak, vagy a speciális kötést (általában varratokkal) rögzíthetik a fülhöz, hogy megakadályozzák a folyadék újbóli összegyűlését. A fertőzés megelőzésére súlyosabb fülsérülés esetén antibiotikumos kezelés is javasolt.

Ha a folyadékot megfelelően elvezetik, és nem gyűlik össze újra, a bőr visszatapad a fülporchoz, megakadályozva a hegszövet kialakulását és a karfiolfül deformitást.

Mikor térhetek vissza a sporthoz vagy a foglalkozáshoz?

A vérömlenyt le kell üríteni és a kompresszió után teljesen meg kell gyógyulnia, mielőtt újra kontakt sportot űzne. Sportorvosa tájékoztatja Önt arról, hogy mikor térhet vissza biztonságosan a sportoláshoz. Ha a karfiolfül deformitása megtörtént, a további aktivitás általában nem befolyásolja.

Karfiolfül kialakulásának megelőzése

A fülsérülés megelőzésének legjobb módja a fejvédő használata az olyan sportágakban, ahol magas a sérülés kockázata (pl. birkózás). A karfiolfül megelőzése érdekében fontos a vérömleny azonnali és megfelelő elvezetése és kompressziója.

hirdetés