Mikor forduljon egy sportoló orvoshoz?

Share

Nem számít, hogy rendszeresen, vagy csak alkalmanként sportolunk, sportsérülések bárkivel történhetnek. És ha megtörténik, akkor néha nehéz eldönteni, hogy forduljunk-e orvoshoz a sérüléssel vagy a fájdalommal. Bár nincs egyértelmű szabályrendszer, amely megmondaná, mikor kell orvosnak látnia a sérülést, ezeknek az irányelveknek a segítségével eldöntheti, mikor van itt az ideje, hogy orvosi segítséget kérjen.

Rendszeres fájdalmak

Tegyük fel, hogy valahányszor kosárlabdázik a barátaival, fáj a bokája. A fájdalom rendszeres része lett a testmozgásnak. Valójában csak a játék során és közvetlenül utána tapasztalja a fájdalmat. Nem befolyásolja a szokásos napi rutinját.

Ezt a fajta sérülést gyakran túlterheléses sérülésnek nevezik. Mindaddig, amíg nincs duzzanat, zúzódás és elszíneződés, nincs korlátozva a mozgásában vagy nem érzi merevnek az ízületeit, valószínűleg nem kell orvoshoz fordulnia. A józan ész sokat segíthet a túlterheléses sérülések megítélésében is. Tegyen rá hideg borogatást, rögzítse edzés közben, használjon vény nélkül kapható, például ibuprofén hatóanyagú gyógyszereket, és pihentesse, amikor csak lehet. De ha a túlterheléses sérülés nem javul várható időn belül, vagy ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, akkor ideje orvoshoz fordulni.

hirdetés

Komoly sérülések

Futás vagy focizás közben sérül meg. Ez nem a megszokott túlterheléses sérülés. Ezúttal más érzés. Nem tud normálisan járni; duzzanat, vérzés, elszíneződés alakul ki, zsibbad, fáj, vagy csonteltolódás tapasztalható. Ilyen traumás sérülés esetén, érdemes a legközelebbi sürgősségi klinikára vagy sürgősségi rendelésre menni. Orvosa fizikai vizsgálatot végez, röntgenfelvételt kér, és esetleg gipszet, sínt vagy ortopédiai csizmát rendel Önnek. Súlyos sérülések esetén fizikoterápiára is szükség lehet a megfelelő gyógyulás érdekében.

Kihez forduljunk?

Ha nem olyan sérülése van, amely sürgősségi ellátást igényel, kiválaszthatja, milyen orvoshoz szeretne fordulni a sportsérüléssel. Ha csapatban vagy szervezett sportprogramban vesz részt, az edző vagy a csapatorvos segíthet Önnek. Ha nem csapatban játszik, el kell döntenie, ki segíthet leginkább.

A legtöbb esetben a háziorvos el tudja végezni a sérülés alapvető ellátását. Ha azonban van lehetősége sportorvoshoz vagy ortopéd sebészhez fordulni, forduljon inkább a szakorvoshoz. A legtöbb fizikoterápiás csoport a sportolással kapcsolatos sérülések kezelésében is segítséget nyújt, sőt segíthet jó sportorvost találni. Néha nehéz eldönteni, hogy mikor és kihez forduljunk a sportsérüléssel, vagy egyáltalán forduljunk-e valakihez. Ha aktívan élünk, néha elkerülhetetlenül megsérülünk. Ismerje meg időben, milyen sérülés igényel orvosi ellátást, és kihez kell fordulni, így tudni fogja, mit tegyen, amikor ez az elkerülhetetlen sérülés bekövetkezik.