Betöltés

Mit keresel?

Elsősegély Sportártalmak Sportsérülés

Mikor forduljon egy sportoló orvoshoz?

Megoszt

Nem számít, hogy rendszeresen, vagy csak alkalmanként sportolunk, sportsérülések bárkivel történhetnek. És ha megtörténik, akkor néha nehéz eldönteni, hogy forduljunk-e orvoshoz a sérüléssel vagy a fájdalommal. Bár nincs egyértelmű szabályrendszer, amely megmondaná, mikor kell orvosnak látnia a sérülést, ezeknek az irányelveknek a segítségével eldöntheti, mikor van itt az ideje, hogy orvosi segítséget kérjen.

Rendszeres fájdalmak

Tegyük fel, hogy valahányszor kosárlabdázik a barátaival, fáj a bokája. A fájdalom rendszeres része lett a testmozgásnak. Valójában csak a játék során és közvetlenül utána tapasztalja a fájdalmat. Nem befolyásolja a szokásos napi rutinját.

Ezt a fajta sérülést gyakran túlterheléses sérülésnek nevezik. Mindaddig, amíg nincs duzzanat, zúzódás és elszíneződés, nincs korlátozva a mozgásában vagy nem érzi merevnek az ízületeit, valószínűleg nem kell orvoshoz fordulnia. A józan ész sokat segíthet a túlterheléses sérülések megítélésében is. Tegyen rá hideg borogatást, rögzítse edzés közben, használjon vény nélkül kapható, például ibuprofén hatóanyagú gyógyszereket, és pihentesse, amikor csak lehet. De ha a túlterheléses sérülés nem javul várható időn belül, vagy ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, akkor ideje orvoshoz fordulni.

hirdetés

Komoly sérülések

Futás vagy focizás közben sérül meg. Ez nem a megszokott túlterheléses sérülés. Ezúttal más érzés. Nem tud normálisan járni; duzzanat, vérzés, elszíneződés alakul ki, zsibbad, fáj, vagy csonteltolódás tapasztalható. Ilyen traumás sérülés esetén, érdemes a legközelebbi sürgősségi klinikára vagy sürgősségi rendelésre menni. Orvosa fizikai vizsgálatot végez, röntgenfelvételt kér, és esetleg gipszet, sínt vagy ortopédiai csizmát rendel Önnek. Súlyos sérülések esetén fizikoterápiára is szükség lehet a megfelelő gyógyulás érdekében.

Kihez forduljunk?

Ha nem olyan sérülése van, amely sürgősségi ellátást igényel, kiválaszthatja, milyen orvoshoz szeretne fordulni a sportsérüléssel. Ha csapatban vagy szervezett sportprogramban vesz részt, az edző vagy a csapatorvos segíthet Önnek. Ha nem csapatban játszik, el kell döntenie, ki segíthet leginkább.

A legtöbb esetben a háziorvos el tudja végezni a sérülés alapvető ellátását. Ha azonban van lehetősége sportorvoshoz vagy ortopéd sebészhez fordulni, forduljon inkább a szakorvoshoz. A legtöbb fizikoterápiás csoport a sportolással kapcsolatos sérülések kezelésében is segítséget nyújt, sőt segíthet jó sportorvost találni. Néha nehéz eldönteni, hogy mikor és kihez forduljunk a sportsérüléssel, vagy egyáltalán forduljunk-e valakihez. Ha aktívan élünk, néha elkerülhetetlenül megsérülünk. Ismerje meg időben, milyen sérülés igényel orvosi ellátást, és kihez kell fordulni, így tudni fogja, mit tegyen, amikor ez az elkerülhetetlen sérülés bekövetkezik.

Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.