Testedzés ízületi betegség – osteoarthritis – esetén

Share

Az ízületi kopás – amelynek orvosi neve osteoarthritis – a leggyakoribb ízületi betegségnek tekinthető, a felnőtt lakosság 15-20%-át érinti. Voltaképpen az ízület valamennyi részének (porc, csont, ízületi tok) fokozatosan romló károsodása, amelynek tünete az ízület fájdalma és mozgásának korlátozottsága. Nem csupán az idősek betegsége, például elhízottak esetében már fiatalabb korban is panaszokat okozhat. Érdekes módon az élsporttal járó nagy terhelés is kiváltja, ezért a labdarúgók térdízületi kopása viszonylag fiatalon is komoly panaszokkal járhat. Többnyire a testsúlyt viselő nagy ízületekben jelentkezhetnek (gerinc, csípő, térd), de nem ritka a kéz ujjperceinek kis ízületeiben sem.

Az ízületi fájdalom, a mozgásképesség romlása következtében a betegek általában igen kevés testmozgást végeznek, emiatt híznak, romlik az izomerő, a fizikai teljesítőképesség. Mindez tovább nehezíti a beteg mozgását, az állapot tovább romlik és kialakul egy olyan ördögi kör, amit csak a korán megkezdett kezelés képes áttörni, amelynek részét képezi a testedzés is.

A kezelés több lépcsőben épülhet fel: kezdetben nem gyógyszeres kezelés ajánlott, amelynek részét képezi a testedzés, a fizioterápia, súlyfelesleg esetén a fogyás, ez kiegészíthető gyógyszeres kezeléssel, illetve súlyos esetekben műtéti megoldás jön szóba. Enyhébb esetekben előzetes orvosi vizsgálat és a gyakorlatok megtanulása után a testedzés otthon is folytatható, míg súlyosabb esetben ajánlatosabb a kezelést intézetben kezdeni.

A testedzés célja osteoarthritis esetén

  • az ízületek mozgathatóságának növelése,
  • az ízület körüli izomzat erejének növelésével az ízület védelme,
  • a mozgásszegény életmód következtében kialakult túlsúly, vagy elhízás csökkentése,
  • a fizikai teljesítőképesség, aerob állóképesség megőrzése, illetve javítása.

Irányelvek a testedzésre vonatkozóan

A mozgásprogram több elemből épül fel:

  • aerob állóképességet fejlesztő, a szív- és érrendszer állapotát javító kondicionáló testedzés, amely dinamikus jellegű mozgás (séta, gyaloglás, úszás, szobakerékpár), intenzitása az életkorból számított maximális pulzusszám 60-80%-a, időtartama 30 perc (bemelegítés és levezető gyakorlatok ideje további 8-10 perc), hetente legalább 3 alkalommal. A fokozatosság elve itt is szem előtt tartandó, rossz kondíció esetében kezdetben 3-5 perces mozgás elegendő, esetleg naponta több alkalommal. Az intenzitás, az időtartam hetente 10%-kal növelhető, amíg a célként megjelölt intenzitást és időtartamot el nem értük, amely szükséges az erőnlét, a kondíció javulásához.
  • az izomzat erősítését szolgáló edzésre vonatkozóan utalunk a csontritkulásnál leírtakra;
  • stretching jellegű edzés az ízület mozgathatóságának, hajlékonyságának javítása céljából, aktív és passzív gyakorlatokkal, ízületenként 5-10 percig. Célszerű, ha ezeket a gyakorlatokat gyógytornász megtanítja, ezután már önállóan végezhetők.

Az edzésprogramot minden esetben az egyéni állapotot valamint az esetleges egyéb betegségeket is figyelembe véve tanácsos megtervezni folyamatosan konzultálva a kezelőorvosunkkal.

Útmutató testedzéshez ízületi kopásban

  • A korán megkezdett kezelés, amelynek része a rendszeres testedzés is, nem csupán az osteoarthritis okozta panaszokat csökkenti, de fékezheti a betegség romlását is, hosszú ideig aktív életmódot téve lehetővé.
  • A kezelőorvos, illetve a szakorvos véleménye alapján eldönthető, hogy önállóan, otthonában kezdje meg testedzését, vagy intézetben kell mozgásterápiában részesülnie a betegnek.
  • Az edzésprogramjának két célt kell szolgálnia: az erőlét javítását és az ízületi panaszok csökkentését.
  • Ne legyen türelmetlen önmagával szemben: kezdje lassan, kis adagokban terhelje magát, emelje fokozatosan a terhelést.
  • Ne erőltesse túl magát, de azért ne feledje: a cél az, hogy elérje az előírt intenzitású és időtartamú terhelést, mert ez szükséges erőnlétének, teljesítőképességének javulásához.
  • Beszélje meg kezelőorvosával, szükséges-e a testedzés előtt valamilyen fájdalomcsillapítót bevennie, hogy a mozgást minél kevesebb panasszal végezze.
  • Ha testedzés után enyhe izom- vagy ízületi panaszok lépnének fel, az nem jelent szövődményt. Erős ízületi fájdalom esetén azonban konzultáljon kezelőorvosával.
  • Ne feledje: a testedzés nem csupán ízületi panaszaira kedvező hatású, de ennek révén edzettebbé, fittebbé válik, erőnléte javul, vagyis egészségesebb lesz.
hirdetés