Joghurt – edzés után, immunerősítésre

Share

Ha valaki azt mondaná, hogy együnk nap mint nap egy nagy kanál baktériumot, kinevetnénk. Pedig a joghurt elfogyasztásával ezt tesszük, ugyanis jelentős mennyiségű jótékony baktériumflórával rendelkezik. Miért jótékony? Mert erősíti az immunrendszert, segíti a fekélyes gyomor gyógyulását. Eileen Hilton (1992) kutatásai szerint a joghurtnak kitüntetett szerepe van a recurráló (visszatérő) élesztő-infekció kivédésében. Ez a fertőzés sajnos igen elterjedt (hazánkban Candidiázisnak nevezik). Létrejötte úgy történik, hogy a vagina (hüvely) természetes gombaflórája megduplázódik és testszerte elszaporodik, mely nagyon kellemetlen panaszokat eredményez (viszketést, égő érzést, gyomor-bélrendszeri panaszokat stb). Hilton doktor vizsgálatai szerint a joghurtban élő Lactobacillus acidophylus képes ellenőrzés alatt tartani a gombát, és gátolja szaporodását.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a joghurt gazdag kalciumforrás, de szinte az egész vitamin- és ásványianyag-spektrum jelen van benne.

Említést kell tenni a California Egyetem kutatói által végzett vizsgálatokról is: akik 4 hónapon át naponta 2 pohár joghurtot fogyasztottak, immunsejtjeik száma (pl. gamma interferon) megnégyszereződött. Ennek köszönhetően nem csupán a vírusos, hanem a bakteriális fertőzések nagy része kivédhetővé vált.
Isadore Rosenfeld professzor napi 1-4 pohár joghurt elfogyasztását javasolja gyomorfekélyben szenvedőknek. „A joghurtok nagy részében megtalálható organizmusok a gyomorba jutva úgy viselkednek, mint az antibiotikumok.” – mondja Shahani professzor.

Miért érdemes futóknak napi 1 pohár joghurt készítményt elfogyasztani?

Ennek kettős oka van: az egyik a már említett védősejt-szaporulatnak tudható be. Egy igen intenzív tréning után immunrendszerünk meggyengül, és ekkor fokozott a veszélye a vírusos fertőzések kialakulásának (ez az ún. „nyitott ablak tünet”). Ilyenkor nagyon fontos a meggyengült immunrendszert segíteni, és erre kiválóan alkalmas egy pohár joghurt edzés utáni elfogyasztása (természetesen a folyadékpótlás után). A másik ok pedig a bélflóra helyreállításában rejlik. Számos vizsgálat támasztja alá azt a tényt, hogy a rendszeresen futó egyének természetes bélflórája megváltozik, egyes baktériumok száma csökken, másoké nő. Ennek köszönhetően teljesen megváltozik az emésztés üteme, a tápanyagok felszívódása. Így a joghurt segíti helyreállítani a bélbaktériumok arányát.

Erre enni kell!